Pasiunea si motivatia

Pasiunea si motivatia

Daca ar exista un singur cuvant care sa descrie caracteristica esentiala antreprenoriatului, atunci acesta ar fi “pasiunea”, scrie Investopedia.

  • Exista ceva la care ai putea sa lucrezi in fiecare zi, fara sa te plictisesti?
  • Exista un lucru care sa te tina treaza atunci cand nu l-ai dus la bun sfarsit?
  • Exista ceva ce ai construit si pe care ai vrea sa continui sa il imbunatatesti in repetate randuri?
  • Exista un lucru care iti place atat de mult si pe care ai vrea sa continui sa il fac tot restul vietii?

Pasiunea pentru acest “lucru” va determina adesea cat succes ai in aventura ta antreprenoriala.

Foto: Shutterstock

Asumarea riscurilor

Asumarea riscurilor

Antreprenorii isi asuma riscuri si nu se sperie de necunoscut. Totusi, nu toti cei care isi asuma riscuri sunt si antreprenori de succes. Care este insa, din punct de vedere al riscurilor, diferenta dintre untre antreprenor de succes si ceilalti? Antreprenorii de succes sunt dispusi sa isi riste timpul si banii, insa isi mentin totodata resurse si spatiu de manevra pentru a putea sa isi rezolve problemele neprevazute.

Cand evalueaza un risc, intrebarea esentiala pe care un anteprenor trebuie sa si-o puna este: Merita acest lucru timpul, banii si poate chiar cariera mea?

Adaptabilitatea si flexibilitatea

Adaptabilitatea si flexibilitatea

Este bine sa fii pasionat si poate chiar incapatanat, insa a fii inflexibil cand vine vorba de clienti si nevoile din piata te vor duce la esec. O aventura antreprenoriala nu inseamna ca vei face doar ceea ce crezi ca este bine, ci mai degraba treva trebui sa te si adaptezi pentru a pune la punct o afacere de succes.

Managementul banilor

Managementul banilor

Orice aventura antreprenoriala are nevoie de timp pentru a deveni profitaila. Pana la acel moment, capitalul este limitat si trebuie folosit corespunzator. Antreprenorii de succes sunt constienti de acest lucru si isi planuiesc finantele pentru prezent, dar si pentru necesitatile viitoare, pastrandu-si rezerve pentru momentele dificile.

Abilitatea de a-si face relatii

Abilitatea de a-si face relatii

Multi antreprenori se limiteaza la relatiile cu prietenii, colegii si vecinii si se plang de “criza” sau “economia globala” atunci cererea nu este buna, sau cand au de infruntat competitia in domeniu. O asemenea gandire nu le imbunatateste insa profitabilitatea afacerii.

Ce fac antreprenorii de succes? Apeleaza la mentori cu mai multa experienta si la retelele de cunostinte ale acestora pentru a primi sfaturi. O trasatura esentiala a antreprenorilor de succes este aceea ca isi pot face si isi pot extinde cu usurinta astfel de relatii.

Sunt pregatiti sa renunte la propria afacere

Sunt pregatiti sa renunte la propria afacere

Nu orice incercare este si una de succes in lumea antreprenoriatului. De altfel, rata de esec a antreprenorilor este in general una foarte ridicata. Uneori este chiar recomandat sa accepti solutia “practica” de a renunta la o afacere si de a incepe una noua, in loc sa continui sa arunci bani intr-o firma care este doar un “sac fara fund”.

Increderea in sine, munca si disciplina

Increderea in sine, munca si disciplina

Antreprenorilor le place ceea ce fac. Acestia au incredere in ei insisi si sunt dedicati propriilor proiecte. Uneori dau dovada de incapatanare incercand sa isi atinga obiectivele, insa partea pozitiva este faptul ca in acest fel dau dovada de disciplina si motivatie.