Fermierii opteaza pentru finantare europeana de foarte multe ori doar pentru ca au oportunitatea de a lua bani, fara sa aiba un plan de dezvoltare bazar pe sistemul nevoie - pret - rezultat, a declarat Cristian Gaina, consultant pe zona de finantari europene, fondator al Gapa Business Consultancy.

"Eu numesc acest fapt dilema finantarii – scop sau instrument"- Cristian Gaina

Vorbim mai multe despre finantarile nerambursabile, alaturi de Cristian Gaina, la AgriFinance, conferinta wall-street.ro dedicata finantarii sectorului agricol. Te poti inscrie acum la evenimentul din 10 noiembrie .

In ceea ce priveste blocajele care apar in procesul de accesare a instrumentelor financiare nerambursabile, consultantul precizeaza ca acestea apar in general acolo unde nu mai exista solutii de continuare a proiectelor sau in situatii neprevazute ce duc la stoparea unui proiect.

"As enumera factorii din zona de intelegere a mecanismelor de utilizare a instrumentelor financiare nerambursabile. Proiectul pleaca de la nevoile unui “fermier” - ca si definitie generala, - nevoi care satisfac un anumit rezultat asteptat. Pentru a acoperi nevoile utilizezi aceste fonduri definite ca instrumente de finantare si realizezi un act de management privind atingerea rezultatului propus", apreciaza Cristian Gaina.

El sesizeaza in acelasi timp o problema si in ceea ce priveste mesajul public, pentru ca este promovat un instrument de finantare fara un pret dat, prin asumarea unor responsabilitati manageriale certe, dar si garantate de partile contractante, ceea ce a facut din acest produs o tinta speculativa.

Procedurile pentru accesarea de bani europeni, simplificate in PNDR

Cristian Gaina remarca faptul ca din punct de vedere al organizarii sistemului de alocare a fondurilor, al sesiunilor si timpilor, schimbarile sunt fundamentale si au avut loc in directia buna, creand astfel un climat concurential propice pentru depunerea de proiecte.

"Aici doar amintesc tipul de sesiuni deschise pe masuri multilunare, cu praguri de calitate descrescatoare, in asa fel incat fermierul sa stie din momentul anuntului si unei preevaluari cand poate aplica pentru o finantare, plafonul de depunere de 200% creeaza o competitie corecta si o sursa de evaluare suficienta pentru proiectele selectate, fara a ingreuna sistemul sau aglomera procedura de evaluare", subliniaza Gaina.

In noul exercitiu financiar 2014-2020, antreprenorii ar putea sa caute masurile care au instrumente de finantare cu procent de finantare ridicat, adica masuri noi ce raspund unor nevoi ale exploatatiei agricole.

Sursa foto: contul personal de Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri