Daca vrei sa incepi o afacere pe cont propriu, ai strans ceva bani, dar nu suficienti pentru un business de anvergura, intotdeauna poti gasi variante accesibile. Mai ales daca nu ai experienta in mediul de business, alegerea unei francize poate fi o varianta buna.

Exista, de exemplu, francize la kioskuri de cafea, care pot fi amplasate destul de usor. Vom analiza astazi exemplul francizei Coffee2Go, afacere despre care am scris recent pe wall-street.ro.

Cum sa cumperi franciza

Daca te-ai hotarat sa deschizi un kiosk de cafea, primul pas este sa te documentezi si apoi sa discuti cu proprietarii Coffee2Go.
Pentru partea de documentare, trebuie sa stii cateva lucruri importante.

Investitia initiala este de 9.999 euro cu TVA inclus, bani care includ: kiosk-ul complet mobilat si utilat, personalizat, iluminat,transportat si montat la locatie, precum si totalitatea echipamentelor de bar necesare functionarii (espressoare, blendere, aparate de spuma lapte, frigider, congelator, accesorii de bar (pahare de inox, lingurite, organizatoare de bar...etc). La aceasta suma, se adauga inca 2000 euro - cheltuieli cu chiria initiala, cu racordarea la utilitati, cu autorizarea, cu stocul initial de materii prime si materiale. Pentru a putea cumpara franciza, poti folosi un PFA, SRL sau SRL-D.

Taxa de intrare in franciza este zero iar redeventa lunara reprezinta contravaloarea serviciilor de know-how (brand, retetar, consultanta...etc), transfer de proprietate intelectuala, apartenenta la un grup de societati similare de succes..etc, posibilitatea de a accesa furnizori ale caror preturi au fost negociate anterior.

  • Pentru locatiile de tip kiosk, redeventa este de 300 euro+tva lunar
  • Pentru locatiile inchise (spatii comerciale amenajate ca si coffee shop), redeventa este de 200 euro+tva lunar.

In terrmen de 30 zile de la semnarea contractului, Coffee 2 Go livreaza mini coffee shop-ul la locatie, gata de functionare.

Cum sa fii informat cand cumperi o franciza

Inainte sa cumperi o franciza, trebui sa te documentezi si din punct de vedere legal. Legislatia romaneasca privind francizele nu a mai fost actualizata de 18 ani, mai exact din perioada cand piata romaneasca abia descoperea acest concept. Intrarea McDonald’s a fost prima franciza din Romania, in 1995, iar de atunci piata a depasit 2 miliarde de euro anul trecut si doar in ultimii ani s-a dublat. Am discutat cu un avocat specializat in francize, care ne-a dat cateva informatii despre ce schimbari ar fi necesare in legislatia francizelor. Acest articol poate fi un punct foarte bun de plecare pentru documentarea ta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri