Andrew Prelea a venit pentru prima data in Romania imediat dupa Revolutie, ca sa isi viziteze originile, parintii sai fiind stabiliti de multi ani in Australia. A fost atras de acele vremuri fascinante si a vazut un potential urias, indiferent cat de imposibil a parut uneori sistemul. In anii care au trecut, a dezvoltat o relatie de dragoste si ura cu tara noastra, s-a intors aici de fiecare data si crede ca Romania este una dintre cele mai bune destinatii de investitii.

Minerit, dezvoltare imobiliara, tranzactionare de marfuri – sunt doar cateva dintre domeniile in care Andrew Prelea a avut afaceri pana acum. Abilitatile sale de antreprenor s-au manifestat, insa, inca din scoala. Pe la 6-7 ani, Andrew a facut primii bani, vanzand gume de mestecat colegilor de scoala, la supra-pret.

“Familia mea avea o afacere cu haine pentru femei si calatorea foarte mult, in diverse tari din Asia. La vremea aceea, in Australia era foarte populara o guma de mestecat, dar in magazine se gasea o singura aroma. Parintii mei imi aduceau, insa, din Coreea, Japonia sau Thailanda, pachete intregi de gume cu diverse gusturi. Toti colegii mei voiau sa incerce, asa ca am inceput sa vand o guma cu 10 centi, in conditiile in care un pachet intreg costa 10 centi, la vremea aia. Am facut acest lucru pana cand cei de la scoala mi-au interzis”, incepe Andrew povestea despre cariera sa de antreprenor.

Micile afaceri au continuat, astfel ca pe la 13 ani a inceput sa “importe” piese pentru calculatoare si componente periferice, pe care le vindea scolilor din imprejurimi. Astfel ca, la 17 ani cand a absolvit liceul, era preocupat de sport si de facut bani, mai mult decat de continuarea studiilor, mai ales ca avusese diverse joburi si colaborari, care sa ii suplimenteze veniturile.

“La 17 ani am primit o masina, dar nu era ce imi doream eu. Asa ca am mers la banca sa cer imprumut pentru a imi cumpara autoturismul dorit. Erau alte vremuri atunci, creditele se dadeau usor. Bancherul nu a vrut sa imi dea credit pentru masina, insa mi-a propus sa imi dea bani sa cumpar un apartament, ca investitie”, isi aminteste Prelea.

Astfel, la 17 ani a cumparat apartamentul cu 65.000 de dolari luati de la banca, l-a renovat singur si l-a vandut cu 120.000 de dolari, cu ajutorul unui prieten care era agent de real estate. Aceasta a fost prima sa afacere in imobiliare, care a fost urmata de mai multe tranzactii.

Romania si vremurile sale fascinante

Andrew a venit in Romania in ianuarie 1990, la scurt timp dupa revolutie. “Nu voi uita niciodata cum am ajuns acasa si am gasit un bilet de la tatal meu, in care scria sa deschis televizorul. Am vazut stirile despre revolutia din Romania si 2 zile mai tarziu mi-am rezervat biletul. Erau vremuri fascinante atunci, oamenii voiau de toate: blugi, ciocolata, tigari, bere. Asa am inceput sa fac comodity trading, aduceam containere cu marfuri in tara. Lucrurile au evoluat si in 1993 ajunsesem sa fac afaceri cu metale (un business care a ajuns la 20-30 milioane de dolari in 6 luni) sau sa export grau sau porumb”, isi aminteste omul de afaceri.

Insa, in 1997 s-a intors in Australia, unde a inceput sa construiasca apartamente si s-a dezvoltat, astfel, in zona de imobiliare. Nu a ramas departe de Romania foarte mult timp. Cativa ani mai tarziu, in 2004, a revenit in tara pentru a construi un ansamblu rezidential in zona Straulesti, pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale.

Proiectul a cuprins peste 2000 de locuinte, care au fost vandute foarte rapid, preturile fiind mult sub cele ale pietei din acel moment. Atunci, dezvoltatorul a adus in tara si conceptul de ipoteca, inexistent la vremea respectiva. A urmat un al doilea proiect, al aceleiasi institutii, in zona Ghencea, care a fost sortit esecului. Apoi, a venit criza.

“Intre 2005 si 2008 am adus in Romania investitii straine directe de 20 de milioane de euro. In 2012 am decis sa ma implic in sectorul minier. Erau oportunitati, desi eu nu aveam experienta in domeniu. Guvernul voia sa refaca sectorul iar cei de la Vast au simtit oportunitatile. De la atitudinea de inchidere a minelor, atunci se dorea reinventarea. Am cumparat la Manaila, am creat sute de joburi, am platit sute de mii de euro in taxe si, pana acum, compania a investit peste 7 milioane de dolari in Romania”, mai spune antreprenorul, care astazi conduce operatiunile din Romania ale companiei Vast Resources, cu afaceri in special in sectorul minier.

O piata in dezvoltare, o provocare pentru orice antreprenor

Viziunea sa este impartasita si de compania ale caror afaceri le conduce in Romania. “Credem in potential, e o tara cu multe resurse care nu sunt exploatate. Credem ca pot fi facute investitii serioase in multe sectoare in care tara are traditie. Cred ca Romania este una dintre cele mai bune destinatii de investitie din lume, dar nu este promovata. Eu cred in tara, din acest motiv sunt aici si am intentia sa raman”.

Romania este acasa pentru Prelea. Vorbeste bine limba romana, desi spune ca partea de gramatica este “teribila”. Si mai spune ca locul acesta are ceva special.

“Te indragostesti. De fapt, este o relatie de dragoste – ura, sunt inca undeva la mijloc intre cele doua. Toata lumea ma intreaba ce caut in Romania”.

Pentru orice antreprenor, o piata in dezvoltare este o adevarata provocare, pentru ca poate sa testeze orice business, spune cel care a fost plecat in afaceri financiare, imobiliare, medicale sau miniere.

Senzatia este de copil intr-un magazin de dulciuri. Sunt multe oportunitati, societatea este moderna, populatia este mare si tinerii sunt din ce in ce mai educati”. Din punctul sau de vedere, mediul de business local este mult mai matur astazi, decat in anii ’90, fiind vizibile evolutii pe multe domenii si a societatii in ansamlbul ei. Prelea remarca, de asemenea, o schimbare majora in infrastructura, care poate nu este la fel de vizibila de catre locuitorii tarii, dar se observa de catre cei care pleaca din tara des si revin dupa cateva luni.

Insa, ritmul e lent si mai avem multe de facut pentru a atrage investitii straine semnificative. Despre schimbarile majore catre trebuie facute si solutii pentru problemele reale ale Romaniei veti citi in a doua parte a interviului cu Andrew Prelea, pe Wall-Street PRO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri