Unul dintre proiectele primite cu entuziasm de agricultorii romani a fost cel legat de fermele de familie, prin care cei interesati puteau obtine finantare pentru a-si incepe propria afacere in mediul rural. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro, despre stadiul acestui proiect si ce planuri exista in dezvoltarea conceptului.

In Romania se aflau 3,6 milioane de ferme gospodaresti, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2013, cifra care reprezinta o treime din numarul total de ferme de acest fel din Uniunea Europeana. Din cele 10,8 milioane de ferme de acest tip din UE, 33% se afla in Romania. In timp ce media la nivel european pentru o ferma familiala este 16,1 hectare de teren agricol, in Romania suprafata este de patru ori si jumatate mai mica.

Clasamentul este completat de Polonia (13,2%) si Italia (9,3%), suprafata medie a fermelor in cazul celor doua tari fiind de 12 hectare, respectiv de 10 hectare. In Romania, suprafata este de 3,6 hectare in cazul unei ferme de familie.

Avem o problema in definirea conceptului

Bugetul total alocat prin noul PNDR 2014-2020 este de 35 de milioane de euro. Potrivit documentelor, “dimensiunea economica a fermei de familie este cuprinsa intre 8.000 si 11.999 euro”.

Achim Irimescu va detalia toate planurile ministerului de sustinere financiara a fermierilor la conferinta AgriFinance de joi, 10 noiembrie. Participarea este gratuita.

“Pe fermele de familie vrem sa reducem plafonul minim. De la 8.000 de euro sa il coboram la 4.000 de euro pentru a permite accesarea. Avem o problema in definirea conceptului. In opinia mea ferma de familie este cea care poate hrani civilizat o familie cu 4 membri, parinti si 2 copii. O ferma vegetala ar trebui sa aiba 100-150 de hectare pentru a asigura un venit net pe luna de 1,500-2.000 de lei pentru fiecare membru al familiei. Daca ai 150-200 de hectare primesti subventie anul acesta 170 de euro pe hectar. Ferma de familie nu trebuie sa fie ferma unui om sarac ci a unui om care poate trai decent din agricultura fara sa mai presteze alte activitati”, a spus Achim Irimescu.

Eu daca as fi fermier m-as uita la ce cere piata

Ministerul Agriculturii va infiinta un fond prin care fermierii vor putea obtine, din aceasta toamna, microcredite de pana la 50.000 de euro pentru dezvoltarea exploatatiile agricole pe care acestia le detin, reiese dintr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul ministerului. Suma maxima pe care o poate accesa un benficiar ester de 15.000 de euro. In cazul fermierilor care vor sa achizitioneze animale,acestia pot obtine microcredite de pana la 50.000 de lei per persoana.

“Pe dezvoltare rurala am deschis majoritatea masurilor, mai sunt 2-3 masuri care nu au fost deschise pana acum. Avem un subprogram pentru pomicultura, care nu merge cu viteza necesara. Sunt multiple cauze, nu mai avem experti, o investitie in pomicultura costa mult, 40.000 de euro pe hectar daca faci tehnologie de top, la astfel de costuri fermierii ezita. Eu daca as fi fermier m-as uita la ce cere piata. Daca ne uitam la Polonia care a exportat masiv mere – 75% din merele poloneze plecau pe piata rusa – in urma embargo-ului toate merele au ramas pe piata europeana. Unde sa le vanda?! In Romania. Aduc aici cu 1,5 lei kilogramul de mere. Polonia a facut investitii foarte mari in depozite care pastreaza merele timp de un an in conditii optime si atunci romanul care nu are conditii de a produce mere si de a le pastra are niste probleme”, a adaugat Irimescu.

Cititi integral interviul exclusiv cu Achim Irimescu despre retrospectiva unui an de mandat in guvernul Ciolos, in Wall-Street PRO.

Sursa foto: AgerpresFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri