Life is good, trei cuvinte care au adus 100 milioane de dolari in acest an pentru afacerea fratilor Jacobs, un brand de imbracaminte prezent in 4.500 de magazine din State si in 27 de tari din lumea intreaga, potrivit publicatiei New York Times.
Bert, 42 de ani, si John Jacobs, 39 de ani, sunt fondatorii popularului brand Life is good din Boston. Sloganul lor puternic si optimist le-au adus, din 1994, aproape 20 de milioane de tricouri vandute sub brand-ul Life is good, punand bazele unei in tregi linii de fabricatie cu peste 900 de produse diferite, de la palarii la paturi pentru animale de companie.

Compania are deja un numar de 250 de salariati si continua sa creasca si astazi cu 30% pana la 40% anual in vanzari, existand in prezent 93 magazine independente Life is good care ofera exclusiv creatiile celor doi frati, care s-au familiarizat cu acest business inca din adolescenta, cand vindeau tricouri pe strazile din Boston trecatorilor. Pana la sfarsitul lui 2009 sunt anuntate inca 200 de magazine Life is good, ceea ce confirma succesul acestui brand american.

Life is good este inca un exemplu al unui start-up care a creat un adevarat brand. Desi majoritatea consumatorilor asociaza marile brand-uri cu gigantii Procter&Gamble, General Motors, Apple sau Nike, abilitatea de a constri un brand puternic nu mai este demult rezervata doar marilor “cheltuitori”.

“Un brand important se naste din introspective asupra culturii si dorintelor consumatorilor. Nu are nici o legatura cu marimea bugetului”, spune Susan Fournier, expert in branding si profesor de marketing la School of Management, Boston University. Exista destule exemple de suces care confirma aceasta teorie: Google, YouTube, Craiglist si Facebook au folosit doar puterea Internetului pentru a se promova, dezvoltandu-se in gigantii de astazi.

Popularul site de networking Facebook, de exemplu, a inceput in camera de camin a trei student de la Harvard in urma cu cativa ani, ajungand astazi la peste 300 de angajati, aproximativ 50 de milioane de utilizatori active si peste 200.000 noi entranti in retea in fiecare zi, din ianuarie 2007.

Pentru Life is good, succesul a venit din forta mesajului in sine. Fratii Jacobs au postat propriile desene si slogane pe peretii apartamentului in care locuiau, invitand prieteni in vizita pentru a afla parerea fiecaruia.

Pentru a capta atentia unui public mai larg, cei doi au creat un personaj numit Jake, pastrand ceva din tipicul “smiley face” si au fost surprinsi sa constate reactia pozitiva a prietenilor si colegilor. Din cele peste 50 de sloganuri creative, Life is good a fost cea mai inspirata. “Cuvintele alese spun totul”, au remarcat prietenii. Pentru inceput, au fost printate 48 de tricouri “test”, iar lotul s-a vandut in maxim 45 de minute.

“Motivul pentru care oamenii au cumparat tricourile noastre a fost intelegerea imediata a mesajului optimist. Ii facea sa rada si era tangibil”, sustine Bert Jacobs, citat de New York Times. Produsul nu este unul de exceptie, insas te face sa te simti foarte bine, sustine si Doug Gladstone, presedinte Brand Content, o agentie de publicitate din Boston.

Pana la sfarsitul lui 1994, anul inceperii activitatiii companiei, fratii Jacobs au vandut tricouri de 82.000 de dolari prin intermediul unor retaileri locali. In cel mult patru ani, au intrecut milionul de dolari, fapt ce a confirmat potentialul de brand al afacerii.

“A fost totusi o adevarata batalie pentru a face lumea sa vada ca am creat un brand”, afirma Bert Jacobs. “Chiar si cu vanzari de 20 milioane de dolari, publicul ne intreba cand vom lansa ceva diferit”, continua acesta.

Fara investitii majore anterioare, fratii Jacobs s-au bazat in evolutia brandului pe retailerii de succes. Expansiunea a fost lenta, insa i-a propulsat pozitiv pe piata. Cresterea temperate este un avantaj al unui start-up, explica Fournier. In lipsa unor investitii mari in campanii impresionante de promovare, asa cum ne-au obisnuit companiile mari, start up-urile se bazeaza pe cresteri lente, dar sigure.

Fratii Jacobs s-au gandit si la o campanie de promovare, inca din 2000, insa au decis sa astepte o crestere sustenabila, mai temperate, insa afacerea nu a incetinit ritmul. In locul publicitatii, compania a optat pentru alocarea banilor in scopuri caritabile pentru ajutorarea copiilor.

In continuare, Life is Good isi va extinde brandul prin introdcerea unor game diverse, Good Karma,Good kids, Good Dog si Good Vibes, tintind audiente cat mai specifice. Good Karma va promova, de exemplu, un concept ecologic, iar Good Kids se va adresa copiilor.

Bert Jacobs este increzator in evolutia brandului Life is Good. “Moda si cultura sunt ciclice. Cand trend-ul dispare, si afacerea are de suferit. Insa optimismul nu este un trend”, incheie acesta, convins de succesul proiectelor viitoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri