In ultimii ani, doua din cele mai cunoscute retele internationale de agentii imobiliare, Remax si Century 21, au ales extinderea in Romania prin intermediul francizelor, costurile pornind de la 19.000 de euro si ajungand pana la peste 100.000 de euro pentru deschiderea unei locatii.
Century 21 si-a inceput activitatea pe piata din Romania la inceputul anului 2007. „In acest moment avem un numar de sapte agentii in retea. Vizam pentru extindere orasele importante, dar nu numai. Daca primim o solicitare de achizitionare a francizei dintr-un oras mai mic, o evaluam cu atentie si daca indeplineste conditiile pentru intrarea in retea, acordam dreptul de acces in retea”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Alexandru, Vice Presedinte Century 21 Romania.

Afilierea la reteaua CENTURY 21 Romania se face prin achitarea unei redevente initiale in valoare de 70.000 de lei (aproximativ 19.000 de euro), explica Gabriel Alexandru. „In taxa de redeventa sunt incluse cursurile de pregatire a agentilor imobiliari si a brokerilor, dreptul de folosire a brandului si a sistemului de listare si de vanzari. Anual, agentiile membre in retea trebuie sa achite o taxa de 8% din venitul brut anual. In plus, membrii retelei contribuie un procent de 2% din cifra de afaceri pentru constituirea fondului global de promovare a retelei”, continua Vice presedintele companiei.

Potrivit acestuia, recuperarea investitiei se poate realiza intr-un timp foarte scurt, fiind la latitudinea francizatilor. „Investitia se poate amortiza in termen foarte scurt daca agentia incheie un contract cu o valoare foarte mare, de exemplu. Sansele semnarii unui astfel de contract sunt semnificative daca ne gandim la sistemul de recomandari prin care o agentie poate indica unui client o alta agentie din retea, care are in portofoliu tipul de proprietate imobiliara de care acel client are nevoie. Astfel, dupa aprecierea noastra, timpul de amortizare a investitiei de achizitionare a francizei este de aproximativ doi ani”, sustine reprezentantul Century 21 Romania.

In general, o agentie membra a retelei Century 21 Romania are intre 5 si 7 angajati, dar nu exista o limita stabilita pentru angajarea de personal. „Experienta noastra pe pietele asemanatoare cu cea din Romania in acest moment ne-a aratat ca acesta este numarul optim de angajati pentru o agentie imobiliara medie sau mica”, spune Gabriel Alexandru.

Pentru perioada urmatoare, compania si-a propus consolidarea sistemului de functionare a francizei pe teritoriul tarii si o extindere in principalele orase din tara. “Target-ul nostru este detinerea a 10% din piata imobiliara din Bucuresti, ceea ce ne-ar situa in Top 5 al companiilor imobiliare de pe piata. Piata imobiliara va continua sa se dezvolte, condusa de cererea foarte mare existenta pe segmentele rezidential si cel al spatiilor pentru birouri”, afirma Vice Presedintele companiei, considerand ca ritmul de crestere al industriei mobiliare va fi unul moderat.

Agentiile din retea sunt detinute si operate in mod independent, fiecare avand libertatea de a se implica in genul de tranzactii imobiliare pe care il considera cel mai profitabil sau avantajos.

Acelasi sistem este adoptat si de agentia imobiliara Re/Max (Real Estate Maximum) International Compania functioneaza pe sistemul unor comisioane semnificative oferite agentilor, care sunt datori sa se ocupe singuri de business-ul lor, impartind in mod egal cheltuielile si operand sub semnul comisioanelor maxime.

In Romania, compania opereaza 21 de locatii, fiind cea mai mare retea imobiliara din Romania cu peste 100 de asociati de vanzari, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei.

Costurile unei unitati Re/Max sunt cuprinse intre 35.000 si 191.000 de dolari (intre 22.600 si 123.700 de euro), taxa de intrare variind intre 12.500 si 25.000 de dolari (intre 8.000 si 16.000 de euro). Contractele se incheie pe cinci ani si se pot reinnoi contra unei taxe stabilite de comun acord intre parti, in functie de franciza.

In prezent Re/Max insumeaza o retea globala de peste 121.000 de agentii si 7.000 de birouri in peste 67 de tari, din care 35 in Europa.

Agentia imobiliara a fost fondata de americanii Dave si Gail Liniger in1973, in orasul Denver, extinzandu-se prin francizare din 1975.

Century 21 detine peste 8.000 de agentii imobiliare, operand cu peste 144.000 de profesionisti din peste 50 de tari si teritorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri