Exista un numar semnificativ de antreprenori care se confrunta cu problema angajatilor carte lucreaza in afara orelor de program sau dupa alt orar. Care sunt modalitatile de a stabili programul angajatilor si care este cea mai potrivita?
Inainte de a scurta programul sau a concedia o parte din angajatii neascultatori trebuie sa se aiba in vedere un program de lucru flexibil, adaptat cerintelor companiei, industriei in care activeaza, dar si personalitatii fiecaruia.
“Cand programul este realizat cum trebuie, aranjamentele flexibile la locul de munca pot rezulta prin atragerea si pastrarea unor persoane talentate, cresterea satisfactiei profesionale si a angajamentului fata de companie”, se arata intr-un articol aparut in editia online a cotidianului The New Tork Times.

Exista mai multe variante de program flexibil, pe care publicatia le prezinta astfel:

Program flexibil zilnic. Daca o zi obisnuita de lucru se incadreaza in clasicul 9am-5pm, este posibil ca unii angajati sa poata lucra de la 7am-3pm sau de la 11am-7pm.

Program variabil. Angajatii pot lua o pauza in timpul programului si se pot revansa la inceputul sau sfarsitul zilei de lucru.

Ore de varf. Fiecare anajat trebuie sa fie la birou intre anumite ore, de exemplu de la 10am pana la 2pm, dar se poate lucra de la 6am pana la 2pm sau de la 10am pana dupa 6pm.

Program ocazional. Orele de lucru se schimba intr-o anumita zi din saptamana sau in functie de sezon. Astfel, in zilele de vara, programul poate incepe de la 7.30am in loc de 9am.

Zile mai lungi. Angajatii vor lucra 10 ore pe zi, de exemplu, in 4 zile pe saptamana, in loc de 8 ore pe zi, timp de 5 zile.

Lucrul acasa. Se poate lucra si de acasa, partial.

In timp ce marile companii se straduiesc sa caute solutii alternative de lucru, companiile mici ofera optiuni ca part-time si ore flexibile”, spune Collen DeBaise pe SmartMoney.com. Un studiu new-yorkez a aratat ca afacerile cu un numar de angajati intre 50 si 99 sunt mai ingaduitoare decat companiile cu peste 1.000 de angajati in ceea ce priveste stabilirea unui orar flexibil, cu o diferenta de 17% fata de 4%.

Chiar si in cazul concediilor de maternitate sau a celor care se pensioneaza, privind programul celor in cauza, procentele sunt mai ridicate in cazul intreprinderilor mici si medii, de 66% fata de 49%, respectiv 25% fata de 14%.

Exista si voci care afirma ca angajatii ar trebui sa lucreze pentru a obtine rezultate, indiferent de program, atunci cand ei sunt dispusi, atat timp cat se respecta deadline-urile. Aparent, acest lucru ar putea fi cea mai buna solutie pentru companie si oamenii sai, insa programele flexibile trebuie intelese deopotriva de catre angajati, dar si de catre antreprenori sau manageri.

David G, Javitch, consultant in mediul organizational, considera ca programul flexibil nu va contribui la succesul unei companii decat atunci cand exista obiective specifice, clare si masurabile (SMART) pentru fiecare angajat in parte, cand se stabilesc clar responsabilitatile fiecaruia, mai ales cand se lucreaza in afara biroului, si nu in ultimul rand cand exista niste limite clar trasate pentru venirea angajatilor la seviciu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri