La ce se refera, de fapt, notiunea de lider? Ei bine, conform dictionarului, cuvantul lider defineste o persoana care, prin forta exemplului, prin talent sau prin propriile calitati, ajunge sa joace un rol important, sa detina o influenta puternica si sa fie urmat in orice activitate sau arie de activitate.
Conceptul de lider implica constientizarea faptului ca, pentru a avea succes si pentru a fi un bun conducator, este nevoie sa investesti in propriile calitati si sa muncesti pentru a ti le dezvolta.

Publicatia online Entrepreneur.com propune zece calitati de care are nevoie un antreprenor pentru a ajunge sa dobandeasca imaginea unui lider:

1. Un lider de succes are intotdeauna un plan, o viziune despre un anumit lucru sau situatie.

Pentru a fi un lider adevarat, trebuie sa te gandesti intotdeauna in avans, sa iti stabilesti clar prioritatile si sa stii in ce punct vrei sa ajungi, dar mai ales, care este drumul pe care il vei urma pana acolo. De asemenea, pentru a avea succes, incearca sa lucrezi si sa te consulti si cu alte persoane, dar si sa-ti directionezi actiunile si sa-ti canalizezi resursele pentru ca planurile tale sa devina realitate.

2. Un lider adevarat stie sa comunice eficient.

Pentru ca mesajul tau sa ajunga unde trebuie, trebuie sa-ti creezi o viziune clara asupra lucrurilor pe care vrei sa le transmiti. In plus, este bine sa incurajezi comunicarea in cadrul organizatiei tale, atat pe palierul managerial, cat si in ceea ce priveste comunicarea intre manageri si angajati. Incearca sa fii succint in ceea ce spui si sa urmezi intotdeauna anumite directii si instructiuni. Ceea ce este cel mai important, un lider cu adevarat bun evita ambiguitatile si generalitatile, pentru ca acestea pot duce la neintelegeri, la performante slabe sau chiar la conflicte.

3. Adevaratii lideri acorda atentie relatiei pe care o au cu angajatii lor.

Adevaratii conducatori inteleg valoarea pe care o are munca in echipa, precum si relatia dintre sef si subaltern. Tocmai de aceea, un lider se concentreazã asupra tabloului de ansamblu pe care poate sa-l faca cunoscut colegilor, subordonatilor, partenerilor de afaceri si clientilor. Acesta se comporta binevoitor cu toata lumea, iar cand este cazul critica si analizeaza cu impartialitate si obiectivitate ce anume nu a mers cum trebuia. Totodata, un lider apreciaza si lauda un angajat atunci cand acesta da rezultate exceptionale si, de fiecare data, acesta cere feedback de la oamenii cu care lucreaza. Un lider de succes serveste ca model, printr-o atitudine pozitiva.

4. Un lider de succes crede in propriile sale forte.


Altfel spus, adevaratii lideri isi recunosc valoarea. Acestia isi cunosc punctele tari si, mai mult decat atat, le evidentiaza, dar isi cunosc si slabiciunile, astfel incat sa se inconjoare de colegi care sa suplineasca aceste puncte slabe. Un lider de exceptie are simtul increderii in propriile sale forte si este dispus sa invete si sa experimenteze tot timpul. Totusi, un bun lider isi recunoaste talentul sau calitatile cu modestie, fara a abuza de acestea.

5. Liderii de exceptie creeaza in jurul lor o atmosfera motivationala.

Un bun lider stie sa asculte fara orgoliu sau prejudecati si stie ca ideea sa nu nu este, intotdeauna, cea mai buna. Acesta isi da seama ca noile idei si noile observatii sunt chei catre progres si dezvoltare. Aceasta trasatura definitorie pastreaza un lider si firma sa intr-o forma flexibila, sensibila si inovatoare. De aceea, pentru a se putea mentine in mediul actual, care este unul in permanenta schimbare, un lider trebuie sa creeze in jurul sau o atmosfera incurajatoare. Iata cateva sfaturi care pot crea o atmosfera motivationala la locul de munca:

- Cere sfatul/opinia angajatilor tai, mai degraba decat sa le spui ceea ce crezi tu despre un anumit lucru.
- Atunci cand subalternii tai iti cer rezolvari pentru diverse situatii, incearca sa-i pui in postura de a veni ei insisi cu solutii sau raspunsuri, in loc sa le spui care este cea mai buna metoda de a duce la bun sfarsit o situatie. Discuta impreuna cu angajatii tai cele mai bune variante propuse si cum le poti transforma in niste idei de succes.

- Felicita-ti angajatii atunci cand isi exprima bune opinii. Ofera-le sugestii si incearca sa-i ajuti sa rezolve anumite provocari. Cu cat iti incurajezi subalternii mai mult si le arati ca esti interesat de munca lor, cu atat acestia vor fi mai spontani si inovatori.

- Adreseaza intrebari, chiar si atunci cand nu cunosti un raspuns. Pune angajatilor tai intrebari care sa le incurajeze modul de a gandi si de a reactiona. Mai presus de toate, incurajeaza-ti angajatii sa se autoprovoace.

- In plus, indeamna-ti angajatii sa riste in privinta unei anume situatii, chiar daca aceasta nu are o forma pozitiva. In astfel de cazuri, da sfaturi si evalueaza ce nu a mers bine.

6. Un adevarat lider se implica.

Cum procedeaza in aceasta situatie? Mergand din birou in birou, apoi din departament in departament, din fabrica in fabrica sau din cladire in cladire, pentru a interactiona cu angajatii pe care ii are si pentru a-i observa pe acestia cum se comporta la locul de munca, pentru a-i cunoaste si pentru a le oferi siguranta.

7. Un conducator real se comporta intr-o maniera onesta.

Onestitatea este principala caracteristica pe care trebuie s-o aiba un lider superior. Liderii cinstiti construiesc cu usurinta in jurul lor incredere si siguranta si, tocmai de aceea, angajatii pe care ii au lucreaza cu mai multa convingere, sunt mai activi si isi respecta seful si, de asemenea, accepta critici, indiferent ca acestea sunt pozitive sau negative.

8. Liderii de success creeaza in jurul lor un mediu propice invatarii.

Acestia constientizeaza faptul ca oferirea unor training-uri mai bune sau a mai multor experiente de munca, care de care mai provocatoare, cresc motivatia, productivitatea si gradul de satisfactie pe care il au angajatii in privinta muncii pe care o depun. Liderii adevarati trebuie sa incurajeze in mod frecvent gandirea libera si alternarea perspectivelor de lucru la angajati.

9. Un lider recunoscut persevereaza in tot ceea ce face.

Daca nu ai obtinut ceea ai vrut pentru ca a trebuit sa faci fata obstacolelor, nu renunta si continua sa castigi rezultate bune. In ciuda criticilor si barierelor care iti apar in cale, incearca sa te autoincurajezi si sa treci peste tot ceea ce apare, perseverand, ca un adevarat lider.

10. Un lider de succes distribuie succes.

Un antreprenor increzator in propriile sale puteri si cunostinte atrage succesul de partea sa intotdeauna. Adevaratii lideri invata, pregatesc, dau sfaturi si chiar ii ajuta pe oamenii care au nevoie de ei. Acestia inteleg faptul ca, cu cat ii ajuta pe ceilalti sa progreseze si sa avanseze, cu atat se desavarsesc mai mult pe sine, iar ei si afacerea lor vor prospera si vor atinge culmile succesului.


Dincolo de acest fapt, adevaratii lideri sunt autentici. Nimeni nu e perfect, si este putin probabil ca liderii de astazi sa detina toate calitatile expuse mai sus. Insa adevaratii lideri stiu cine sunt si, ceea ce e mai important, sunt sinceri cu ei insisi.

Asadar, tu de ce ai nevoie pentru a fi un adevarat lider?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri