Dupa ce am aflat daca profesorii te pot invata sa devii antreprenor, ne-am indreptat atentia catre organizatiile care ofera programe persoanelor interesate de lansarea unui start-up.
Adrian Netea, membru al Business Club, un club al asociatiei de studenti Voluntari pentru Idei si Proiecte (VIP), care organizeaza conferinte pentru promovarea antreprenoriatului printre studenti, sustine ca activitatea clubului se rezuma la organizarea a patru conferinte anuale de antreprenoriat. La aceste conferinte, dedicate exclusiv studentilor care vor sa isi deschida propria afacere, participa circa 20 de tineri, selectati din circa 200 de inscrisi.

„Selectia se face pe baza gradului de motivatie al acestora. In urma inscrierii la conferintele organizate de noi, au loc interviuri, iar abia apoi se face o selectie finala”, explica Netea, care are si el propriul business.

Potrivit acestuia, o scoala dedicata dezvoltarii spiritului antreprenorial si aptitudinilor studentilor care vor sa isi deschida propria afacere nu exista in Romania. Majoritatea cursurilor de antreprenoriat existente pe piata locala dureaza o saptamana si se desfasoara sub forma unor conferinte sau workshop-uri si, de cele mai multe ori, cele dedicate studentilor, sunt gratuite.

„Deocamdata, tinerii care vor sa urmeze cursuri specializate pentru a deveni antreprenori nu beneficiaza de un cadru academic si nici nu cred ca vor beneficia curand”, adauga el.

Activitatea Business Club se desfasoara sub forma de intalniri saptamanale la care participa membrii clubului si antreprenori de succes, dar si sub forma de traininguri sustinute de partenerii noștri educationali si fosti membrii ai clubului, care si-au deschis propriile business-uri, seminarii axate pe construirea planurilor de afaceri, analizarea pietei de capital, a mediului investitional si cercetarea unor studii de caz din domeniu.

Si asociatia Junior Achievement Romania (JAR) organizeaza astfel de cursuri in fiecare an. Aproximativ 100.000 de elevi din clasa primara, gimnaziu, liceu, dar si studenti si masteranzi frecventeaza aceste programe gratuit, datorita unui parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Cei mai multi tineri care urmeaza cursurile de antreprenoriat sunt liceenii.

Cei 2.300 de profesori inscrisi in program sunt chiar profesorii de la scoala ai elevilor, dar acestia pot solicita si ajutorul unor traineri si consultanti specializati in domeniu, conform reprezentantilor JAR.

Pe de alta parte, Junior Chamber International (JCI), o asociatie care se adreseaza in special studentilor si tinerilor absolventi de facultate, organizeaza mai putin cursuri, oferind mai mult programe gratuite, dar si cu plata, care dureaza de la cateva zile la trei, patru luni.

De exemplu, programul ”Tineri antreprenori” este organizat trimestrial, iar prin acest proiect tinerii se pot intalni cu diferiti fondatori de companii. Pana in urma cu un an era obligatoriu ca, la finalul proiectului, tinerii sa lucreze timp de o saptamana alaturi de un antreprenor si sa realizeze un plan de afacere.

Un alt program al organizatiei JCI este ”Empowering entrepreneurs”, care consta in sesiuni intense de pregatire de doua zile si care, de obicei, se adreseaza antreprenorilor cu afaceri de peste 100.000 euro.

In fiecare an, la programele JCI participa in jur de 150 de persoane, iar un tanar care isi doreste sa devina antreprenor plateste in medie maximum 200 lei pentru a participa la cursuri.

Leaders este o asociatie care isi propune sa ajute la dezvoltarea personala si profesionala a tinerelor persoane cu potential de leadership si sa creeze cadrul necesar pentru dezvoltarea comunitatii de tineri lideri din Romania, sa o conecteze cu organisme internationale similare si sa faciliteze cooperarea cu acestea prin intermediul schimburilor de cunostinte, cele mai bune practice si experiente.

Seria de evenimente Leadership Center aduce in scena speakeri inspirationali, specialisti de talie internationala, dar si romani exceptionali care sunt zi de zi lideri in organizatiile pe care le conduc. In plus, organizatia pune la dispozitia tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 ani sau 25-35 ani anumite module, cum ar fi Leadership School, Leadership Academy sau Leadership Autentic.

„Programele Leadership School dureaza o sapramana, sunt dedicate celor care au intre 18 si 25 ani si sunt gratuite. De obicei, pentru cursurile pe care le oferim persoanelor care au peste 25 de ani, costurile sunt suportate de angajator. Cazurile in care cursantii isi platesc programul de leadership sunt putine – pana in 20%. Si, de asemenea, la programele noastre pot participa si cei care au castigat anumite burse. Spre exemplu, Fundatia Dinu Patriciu a oferit 6 burse anul acesta anumitor cursanti ai Leaders”, arata Petru Pacuraru, presedintele Leaders.

Dupa cum arata el, in programele Leaders nu se pune accent pe partea teoretica, cat pe cea practica. Chiar daca Pacuraru si organizatia pleaca de la premisa ca respectivii cursanti au trecut prin filtrul teoretic al leadership-ului, programele nu sunt sustinute doar de manageri si antreprenori, ci si de anumiti profesori. Pana acum, organizatia a apelat la profesori de la Academia de Studii Economice (ASE) sau Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Conform presedintelui Leaders, ceea ce cauta cei care participa la cursuri de antreprenoriat este sa primeasca cat mai multe informatii in schimbul unei sume de bani cat mai mici.

In plus, pe langa programele special de leadership, care ajuta la dezvoltarea spiritului antreprenorial, organizatia a infiintat, in 2001, Clubul Antreprenorilor - un club real si virtual pentru antreprenori, dar si pentru cei care isi pun bazele propriei afaceri.
Clubul Antreprenorilor numara 850 membri din toata tara, carora le este in permanenta oferita o platforma online de interactiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri