A inceput ca unic angajat si patron. Ciprian Babita a intrat in afaceri din studentie si acum vrea sa se extinda in Bulgaria si in Moldova.
In 1999, studentul de 23 de ani la sociologie a decis ca e timpul sa schimbe ceva in ceea ce priveste situatia sa materiala.

Intrucit nu eram multumit de situatia mea financiara, am decis ca vreau si pot realiza mai mult. Am inceput firma avind ca obiect de activitate comertul cu materiale si echipamente de protectia muncii. Sediul a fost initial intr-un apartament la bloc, la etajul zece. In dormitor am amenajat depozitul, iar in sufragerie biroul, spune Babita.

Ca orice inceput, a fost destul de greu. Am fost nevoit sa muncesc mult, de cele mai multe ori ma trezeam la 3.00 sau 4.00 si alergam dupa comenzi si dupa marfa. In acelasi timp, studiam piata de profil, pentru a vedea care sint automatismele ei, care sint posibilitatile de a atrage clienti spre firma, adauga tinarul antreprenor.

A pornit afacerea el fiind si singurul angajat, si patron. In timp, activitatea s-a extins, iar in prezent Interbabis are 25 de angajati.

Profit reinvestit


Primii bani cistigati i-a reinvestit, in primul rind, in marfa, in promovarea firmei, in editarea ofertelor, a cartilor de vizita si in crearea unui portofoliu de clienti. Ulterior, a investit in logistica, achizitionarea de masini si a unui nou sediu.

Cred ca daca vrei sa faci o afacere de viitor, din care sa iti asiguri un venit continuu, trebuie sa te concentrezi pe a investi in ea. Din acest motiv am decis sa investesc in firma decit sa imi satisfac anumite nevoi de moment, spune antreprenorul despre ceea ce a facut cu primii bani cistigati.

Drumul de la sociologie la afaceri

Este adevarat ca am terminat sociologia, isi motiveaza Babita decizia de a intra in lumea afacerilor, insa realitatea m-a indrumat catre cai nebanuite, realizind ca este important sa studiezi piata si sa incerci sa faci ceea ce se cere la un anumit moment pe acea piata.

A fost un domeniu complet nou pentru tinarul patron, pe care l-a descoperit intimplator, lucrind intr-o firma producatoare de materiale si echipamente de protectia muncii.

Nu eram insa foarte multumit de management, asa ca am decis sa pornesc pe picioarele mele. Treptat, am cunoscut mai bine acest domeniu de activitate, produsele, piata si am considerat ca sint stapin pe acest segment, asa ca am decis sa merg pe cont propriu, relateaza Babita.

Tineretea trebuie sa astepte profitul

Babita le recomanda tinerilor care doresc sa inceapa o activitate pe cont propriu, indiferent de domeniul ales, sa aiba curaj si incredere in ei si in ceea ce pot realiza. Important este sa studieze cit mai bine domeniul ales, piata, concurentii si tot ceea ce tine de activitatea pe care doresc sa o desfasoare. Este greu la inceput, apar probleme pentru care trebuie sa fii pregatit si sa stii sa le rezolvi, sa perseverezi prin munca, deoarece tu insuti trebuie sa fii un exemplu pentru angajatii si colaboratorii tai, sustine omul de afaceri.

Poate tocmai de aceea Babita sugereaza ca e bine ca inainte de a demara o activitate proprie sa lucrezi in cadrul unei firme, cu un domeniu de activitate cit mai apropiat de cel pe care il ai in vedere, pentru a invata cit mai mult. E important sa ai anumite responsabilitati, sa iti coordonezi activitatile astfel incit sa te incadrezi in termene, sa raspunzi anumitor asteptari.

Consider ca, indiferent in ce domeniu iti desfasori activitatea, trebuie sa iti stabilesti mereu anumite obiective si targeturi. De asemenea, e important sa respecti calitatea produselor sau a serviciilor oferite si sa fii corect cu partenerii de afaceri. Nu vei reusi niciodata sa razbati pe acesta piata daca nu esti corect cu clientii tai. Niciodata sa nu te astepti ca din primul an de activitate sa ai profituri uriase. Un tinar intreprinzator are nevoie de timp pentru a se pune la curent cu nevoile pietei si pentru a se adapta. Abia apoi se poate gindi la mai mult, afirma Babita.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4605&art=97&cHash=5a49d1273e

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri