Leo Gherghina (foto), partener la Socit Gnrale Asset Management Alternative Investments, ne explica cum putem sa ne dezvoltam afacerea cu ajutorul unui partener de incredere.
In Romania sint prezente peste 10 fonduri de investitii straine, de regula regionale. Adica se ocupa de toata piata Europei de Est. Pentru a putea avea acces la banii unui fond, investitorul trebuie sa ia legatura cu managerii fondului. In plus, la intilnirea fixata trebuie sa prezinte si un plan de afaceri structurat pe doua-trei pagini. Cu alte cuvinte, discutia trebuie purtata la obiect si sa fie cit mai concisa. Dupa aceea, managerii fondului verifica informatiile primite de la firma pe teren. Se afla cum e piata, cit de bun este managementul, daca e cunoscut. Apoi, daca lucrurile merg bine, urmeaza negocierea propriu-zisa si semnarea contractului. Puteti, dupa o anumita perioada, sa cumparati participatia fondului la afacere. Fondurile nu se supara pe banii nimanui, ne anunta Leo Gherghina care este filosofia managerilor la un fond de investitii.

Domenii de interes

Fondurile straine prezente in Romania doresc sa investeasca de regula in sectorul de retail, IT, farmaceutic, financiar, media. Sint preferate acele societati care au de a face cu consumatorul. Un alt sector cu potential de dezvoltare este cel al materialelor de constructii, ne spune Gherghina, partener la Socit Gnrale Asset Management Alternative Investments. Potrivit Domniei sale, fondurile se feresc sa-si bage bani in industrie, productie, sectoare care au nevoie de investitii mari in mijloace fixe.

Investitia minima si maxima

Investitia pe care o face un fond are legatura cu planul de dezvoltare al acelei afaceri. Suma minima este in jur de 500.000 de euro si poate ajunge in unele cazuri la citeva zeci de milioane de euro. Exista pe piata fonduri care prefera sa faca investitii mici de 500.000-800.000 de euro. Apoi urmeaza cele care prefera fimele mai mari, une suma trece de 1-9 milioane de euro, iar ultimele fonduri sint cele care investesc intr-o societate de regula 10-40 milioane de euro. De obicei, banii primiti de companie se transforma in actiuni la acea firma pentru fond.

Dar ca in orice afacere, atunci cind da banul, un investitor impune si anumite conditii. Ne intereseaza daca societatea are un management performant si sa putem iesi la un anumit moment din acea afacere. In plus, avem dreptul de veto in companie, adauga Leo Gherghina. De asemenea, un fond sta intr-o afacere intre trei si cinci ani. In momentul in care se intra intr-o afacere, fondul pune automat si conditiile prin care se asigura ca iese din acea afacere. Acestea se refera ori la vinderea societatii catre un investitor puternic, ori la listarea societatii la bursa. Aceasta vinzare are, de regula, legatura cu dezvoltarea afacerii si a oportunitatii de a vinde acea afacere. Am iesit dintr-o afacere si dupa citeva luni, dar si dupa sapte ani. Dar regula este de trei-cinci ani, mai spune Gherghina.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4605&art=185&cHash=7d71783c4d

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri