Aradeanul a investit intr-o afacere bazata pe colectarea si reciclarea PET-urilor
Un aradean s-a lansat intr-un business relativ nou pentru piata autohtona: achizitionarea de sticle de plastic in scopul reciclarii acestora. Succesul unei asemenea afaceri depinde, intr-o masura covarsitoare, de modul in care romanii se vor obisnui sa scape de deseuri. Lui Dan Dobre ideea de a pune pe picioare o afacere axata pe reciclarea PET-urilor i-a venit in urma cu cativa ani. Pe atunci, calatorea des prin Occident si a fost impresionat de sistemul de colectare selectiva a deseurilor, practicat cu succes in tarile vizitate de el.

,,Pe langa faptul ca astfel se mentine o curatenie desavarsita, colectarea selectiva contribuie la protejarea mediului, aspect deosebit de important in Uniunea Europeana, in paralel cu dezvoltarea unei adevarate industrii de reciclare, spune aradeanul. Pentru ca in Romania nu se stie mai nimic despre o asemenea afacere, Dobre si-a completat imaginea despre aceasta activitate folosind informatiile culese de pe Internet. In urma cu doar cateva luni, el a decis sa infiinteze o firma axata in special pe reciclarea sticlelor de plastic, asa numitele PET-uri.

,,Cred ca am fost atras de potentialul destul de mare al acestei piete, care, la noi in tara, nu este exploatat aproape deloc, explica omul de afaceri. Primii pasi au constat in stabilirea unui sistem de achizitionare a ,,materiei prime, care, de altfel, se gaseste din abundenta aproape la tot pasul.

,,Eu cred ca numai in municipiul Arad, de exemplu, se arunca lunar circa 50 de tone de sticle PET. Plus ce se afla in celelalte zone din judet, circa 20 de tone. Insa acestea trebuie sa ajunga la mine intr-un mod cat mai organizat, explica el.

Din calculele estimative pe care si le-a facut a reiesit ca nu putea demara activitatea fara sa cumpere un utilaj necesar presarii PET-urilor. Acesta l-a costat 7.000 de euro, fiind achizitionat la mana a doua. Apoi, Dan Dobre a luat legatura cu diverse persoane care se ocupa, de regula, cu colectarea de fier vechi.

Am vazut intamplator un grup de oameni care transportau fier vechi. Acestora le-am propus sa-mi aduca sticle de plastic, curate si fara dopuri, direct la unitate, contra sumei de 3.000 de lei pe kilogram. Practic, ei au fost primii mei furnizori, isi aminteste omul de afaceri. In paralel, a luat legatura cu mai multe primarii din judetul Arad, carora le-a propus sa colecteze PET-uri, urmand ca el sa le ridice periodic.

Pe langa piata existenta in mediul rural, Dobre mizeaza si pe faptul ca, potrivit unor reglementari de protectie a mediului, administratiile locale sunt obligate sa colecteze selectiv o serie de deseuri. O alta sursa de PET-uri, pe care aradeanul are de gand s-o exploateze cat mai bine, o constituie unitatile publice de tipul barurilor si restaurantelor din oras. Desi la prima vedere o asemenea activitate poate parea a fi una relativ simpla si profitabila, in realitate lucrurile nu stau tocmai asa. O parte dintre dificultatile de colectare, de exemplu, sunt generate de volumul mare al PET-urilor.

Trebuie tinut cont de faptul ca o sticla PET disloca un kilogram de gunoi menajer. Ceea ce inseamna ca doar cu 20-30 de sticle se umple jumatate din recipientul in care se depoziteaza reziduurile, explica Dobre. Pentru a creste eficacitatea activitatii de colectare, intreprinzatorul doreste sa perfecteze o colaborare cu firma care se ocupa de salubrizarea orasului Arad, Polaris SA. Tot in viitorul foarte apropiat, aradeanul vrea sa incerce implementarea unui program de colectare direct de la cetateni, prin intermediul asociatiilor de locatari. Putem sa incheiem niste conventii, potrivit carora, de exemplu, o parte din profit sa se intoarca la locatari, pentru amenajarea spatiilor verzi, locuri de joaca pentru copii sau alte investitii asemanatoare, spune Dan Dobre.

Intreprinzatorul aradean stie insa ca, pentru a obtine profit dintr-un astfel de business, trebuie sa formeze obligatoriu o retea de colectare foarte bine pusa la punct. O alta problema care trebuie rezolvata este asigurarea unui spatiu de depozitare, ca si a unor mijloace de transport. Dupa presare, un colector primeste 7.000 de lei pe kilogramul de PET-uri. Asta inseamna ca pentru a deveni rentabila, firma lui Dan Dobre trebuie sa livreze in fiecare luna cel putin 30 de tone. In opinia aradeanului, cheia succesului sta in modul de organizare a afacerii, incepand de la colectare, depozitare, sortare si livrarea finala. Fiind abia la inceput, Dan Dobre nu se gandeste, deocamdata, la profit. Scopul sau imediat consta in dezvoltarea unei retele de achizitie, in functie de care vor aparea si castigurile.

Bussines start

Investitie minima: pana la 10.000 de euro, din care circa 7.000 de euro sunt necesari pentru achizitionarea presei de balotat PET-uri. La aceasta se adauga cheltuielile cu transportul, depozitarea si sortarea. Angajati: minimum 3-4 persoane, in special pentru sortarea sticlelor. Colectarea: stabilirea unei retele de achizitori este extrem de importanta pentru succesul unui asemenea business. Pentru asigurarea unor volume ridicate, este indicata incheierea de contracte cu firmele de salubritate. De asemenea, rezultate bune pot fi obtinute din colectarea PET-urilor direct de la sursele mari generatoare de sticle de plastic, cum sunt restaurantele, barurile.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri