Dupa ce timp de patru ani a condus din functia de director general o societate comerciala de stat, Maria Grapini a hotarat ca e timpul sa inceapa o afacere privata.
Grapini este una din putinele femei care au avut curajul sa se lanseze intr-o lume, cea a business-ului, dominata de barbati unde a demonstrat de-a lungul a peste 10 ani ca poate sa faca fata cu succes.

"In 1994 m-am decis sa cumpar o firma textila pe care o cunosteam , impreuna cu specialistii din companie", isi aminteste Maria Grapini, presedinte Grup Pasmatex.

A lucrat in domeniul textil inca din 1978, de cand a absolvit Institutul Politehnic Iasi - Facultatea de Textile.

Maria Grapini spune ca ii place meseria pe care si-a ales-o si a considerat ca trebuie sa dezvolte si sa conduca afaceri unde are experienta profesionala.

Incepand din 1998 si pana in prezent este actionarul principal la Pasmatex, Pasmatex Conf International, Pasmatex Nord International, Pasmatex Consulting si Pasmatex Fashion.

De asemenea, Maria Grapini detine actiuni la fabrica de palarii Paltim, la Pionierul si la o societate de asigurari.

Prima firma din grupul Pasmatex produce panglici, benzi, elastice tesute si tricotate, respectiv articole destinate firmelor de confectii si tricotaje.

Cea de-a doua firma, creata in 1998, Pasmatex Conf International, produce lenjerie pentru firma Triumph, din Austria. De altfel, peste sapte milioane de bucati de lenjerie sunt destinate anual exportului.

Pasmatex Nord este societatea care are ca obiect principal de activitate proiectarea, producerea si comercializarea confectiilor de tricot.

Stilul sau se vinde bine

Pentru ca vrea sa impartaseasca din stilul sau, in 2002 a creat Casa de Moda Pasmatex care creaza tinute business pentru femei, purtand marca si stilul Mariei.

Firmele din grupul Pasmatex aduna peste 750 de angajati, si inregistreaza o cifra de afaceri anuala de aproximativ cinci milioane de euro, iar profitul pe grup este de 10 la suta.

"Am ales sa fac ce-mi place, am abilitati native, am avut disponibilitate la efort si invatare, am fost riguroasa , perfectionista , responsabila si cu mare capacitate de mobilizare a resurselor umane", sintetizeaza reteta succesului Maria Grapini.

Presedintele grupului de firme Pasmatex precizeaza ca a fi intreprinzator nu e totuna cu a fi profesionist intr-o anume meserie.

Pentru a fi intreprinzator trebuie sa ai un complex de cunostinte de comunicare, de previziune si rezistenta la efort, sa ai curajul asumarii riscului, sa fii bun organizator, sa stii sa planifici si sa gestionezi resursele.

Maria Grapini a demonstrat ca este un bun intreprinzator, astfel a fost aleasa sa conduca Federatia Patronala din Industria Usoara.

"Cea mai importanta resursa este resursa umana. Increderea pe care am avut-o in oameni m-a facut sa fac rabat la selectia directorului de la una din firme. Acest lucru a condus la angajarea in functie a persoanelor care, desi aveau experienta in conducere nu aveau calitatile necesare pentru a conduce o afacere.

Cred ca o persoana cu responsabilitatea unui director trebuie selectata cu mare atentie, eventual de o firma specializata in recrutare si o perioada de minim 6 luni evaluata dupa criterii bine alese, pentru a putea decide daca are competente necesare pentru a fi director", spune Maria Grapini.

Daca nu ar fi pornit pe acest drum, presedintele Pasmatex Grup crede ca ar fi fost un bun profesor. Maria Grapini a constatat ca poate transmite cu usurinta cunostinte, poate sa capteze atentia studentilor si probabil ar fi putut sa faca cariera si in acest domeniu.

Pentru cei care vor sa inceapa o afacere, Maria Grapini spune ca trebuie sa se analizeze ce fel de afacere trebuie demarata, daca exista calitatile native necesare, daca exista disponibilitate la invatare si daca are rezistenta la efort.

Atunci cand nu este absorbita de munca sa, ii place sa asculte muzica, sa faca sport, sa joace scrable si sa citeasca.

"Ca sa ai succes in afaceri trebuie sa ai si libertatea de actiune si suport din partea familiei. Eu am avut-o", conchide Maria Grapini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri