Un prim telefon, incercare ratata de a fixa o intalnire, presedintele Siveco Romania e plecat din tara. Stabilesc un nou contact prin PR-ul companiei, dar mi se spune ca Irina Socol nu va fi in tara nici urmatoarea saptamana, ci la un targ in Tunis. Apoi vine cateva zile in Romania, dar pleaca din nou la intalniri de afaceri, asa ca e greu de crezut ca voi reusi sa o intalnesc prea curand.
Exista totusi o solutie: sa ne vedem la sfarsit de saptamana, sambata sau duminica, la sediul firmei. Doamna Socol lucreaza de obicei si in weekend si poate sa va acorde un scurt interviu, mi se comunica. Dupa-amiaza frumoasa de sambata, lume la plimbare prin parcuri, asa ca ma astept ca la sediul Siveco sa nu fie mai nimeni. Prin usile de sticla ale birourilor vad insa multi tineri cu ochii lipiti de ecranele computerelor. Iar dintr-un alt birou ma intampina Irina Socol.

Facultate de top

A absolvit in 1981 Politehnica, Facultatea de Calculatoare, si s-a numarati printre fericitii care au fost repartizati la Centrul de informatica. Toti visau sa ajunga acolo, dar putini aveau sansa sa fie angajati. Avea cea mai buna tehnica din tara, dar si cei mai buni specialisti, isi aminteste Irina Socol. Iar cand vorbeste despre tehnica de varf zambeste: era vremea calculatoarelor cat o camera, care lucrau cu cartele, iar nimeni nu prevedea o asemenea dezvoltare. Daca s-ar fi dezvoltat toata stiinta in ultimii 20 de ani asa cum a facut-o IT-ul, ar fi trebuit sa traim 1.000 de ani, sa mergem cu 10.000 de kilometri pe ora sau sa ne teleportam, spune cea care a reusit sa tina pasul cu schimbarile oferite de lumea in care lucreaza.

Dar inceputurile au fost frumoase: Chiar daca iarna lucram cu manusi, am reusit sa dezvoltam sisteme care au ajuns la export: IRADAN e o interfata librarie, care a ajuns la rusi, la nemti sau cehi si e un proiect dezvoltat si de mine - primele doua litere ale proiectului sunt de la numele meu!, se mandreste Irina Socol. Revolutia a prins-o acasa la parinti, unde a fost dusa de sotul ei si de un coleg, Alexandru Radasanu. Si acum mai glumeste Alex, ca m-a lasat sub paza militarizata, in grija parintilor, altfel eram si eu pe strada.

De la stat, direct in Elvetia

La inceputul lui 90 e detasata la Comisia Nationala de Informatica, care realiza strategia de dezvoltare a IT in Romania. Apar si primele contacte cu oamenii de afaceri occidentali, care aflasera ca specialistii din Romania sunt buni. Asa ajunge sa-i intalneasca pe cei de la Siveco Group, care dezvoltau soft in India, dar drumurile ii ucideau. A fost o simpla intamplare: venise o delegatie din Elvetia care dorea sa faca niste interviuri cu oameni de aici. Unul dintre sefi ne-a rugat pe mine si pe sotul meu sa mergem la interviu, lumea nu se prea inghesuia si ar fi fost pacat sa-i dezamagim pe straini. Interviu banal, ne-am despartit si am uitat repede. Nu stiam ca acele cateva minute petrecute cu elvetienii ne vor schimba viata, rememoreaza Irina Socol. Invitatia pentru o specializare in Elvetia a venit rapid. Cei doi soti plecau prima oara din Romania, timp de trei luni, iar elvetienii nu ofereau decat cazare. Am plecat ca vai de noi, cu 100 de dolari imprumutati de la un bun prieten si cu valizele pline de mancare: salam de Sibiu, cascaval, parca eram refugiati. De atunci nici nu mai vreau sa vad conserve, zambeste directoarea Siveco. Dar chinul s-a transformat in afacerea de succes de azi.

CTC la indieni

Cand am revenit in tara, a fost jale. Primiseram propunerea sa facem o firma impreuna cu elvetienii, iar parintii erau disperati... unde plecam noi, de la stat, o munca sigura, si ne aruncam in neant? Au facut pasul si au reusit. Pentru inceput, Siveco Romania controla produsele de soft dezvoltate de indieni pentru firma elvetiana. Prima vizita in micul orasel Bangalore, care are numai 6 milioane locuitori, a fost socanta. Acolo am vazut prima oara discrepante care la noi nu existau. La prima sedinta, eu, singura femeie din delegatie, trebuia sa stau la un colt de masa, departe de ceilalti, lucru depasit prin eleganta elvetienilor. Apoi, seara, am vazut oameni dormind goi pe strazi, langa oameni care erau pe moarte sau murisera deja. De atunci nimic nu ma mai socheaza si a fost prima oara cand am fost fericita ca m-am nascut in Romania, isi aminteste Irina Socol.

Firma din apartament

Nici acasa nu era vreo veselie, dar incomparabil mai bine ca acolo. Firma am facut-o in apartament. Am plecat la drum in doi, dar incet, incet numarul oamenilor care lucrau in firma a inceput sa creasca. Aveam calculatoare in sufragerie, in dormitor, in bucatarie si am hotarat sa ne mutam atunci cand am constatat ca mai aveam loc pentru un nou calculator in baie sau pe balcon, povesteste directoarea Siveco, firma care are acum 450 de angajati. Mai bine de patru ani, colaborarea a fost exclusiva cu elvetienii de la Siveco Group, iar dezvoltarea s-a facut pe reinvestirea permanenta a profitului, elvetienii, care detineau 90% din afacere, fiind convinsi de Irina Socol sa dezvolte afacerea. Si tot ea i-a convins, in 2000, sa vanda actiunile fondului elvetian de investitii DANEL, fapt care a contribuit la dezvoltarea accelerata a firmei. Aceasta asociere ne-a oferit o mai mare putere financiara. Era greu atunci sa obtinem finantari, iar fondul avea puterea sa o faca. Iar in aceasta vara Siveco Romnia a adus gigantul Intel pentru cea mai mare investitie internationala de IT in zona. Investitia de 12 milioane de dolari, facuta de Intel si Enterprise Investors, consolideaza pozitia de lider pe care Siveco Romnia o ocupa n acest moment pe piata autohtona de IT.

Educatia, pe locul 1

Chiar daca eram specialista in calculatoare, asta nu m-ar fi ajutat sa conduc o firma. Am facut cursuri de specialitate in Germania si ii oblig pe cei care lucreaza cu mine sa urmeze cursuri de management. Acum
30 de oameni din firma sunt inscrisi la MBA, isi expune principiile de management Irina Socol. Investim in oameni - pare sa fie sloganul firmei. Iar educatia este principalul motor de dezvoltare. Nu e de ajuns sa le oferi copiilor un calculator si o legatura la Internet. Trebuie sa le oferi si modalitati de invatare. Asta facem si suntem recunoscuti pentru asta, mai spune directoarea Siveco, prezentand cu mandrie premiile proaspat obtinute la Tunis. A cucerit, practic, medalia de aur cu programele de e-Learning dezvoltate de Siveco, intr-o companie mai mult decat onoranta. Am primit propuneri sa dezvoltam astfel de programe si pentru alte tari si ne gandim serios la acest lucru, spune Irina Socol. Iar de la inceputul anului va fi lansata Academia Siveco, in parteneriat cu facultati bucurestene. Vom acorda burse pentru 30 de studenti de la patru facultati, care vor avea obligatia sa urmeze niste cursuri suplimentare si apoi sa se angajeze o perioada la Siveco. Cursurile vor fi complementare celor din facultate, vor face chiar si comunicare, pentru ca am vazut ca multi tineri talentati nu au dezvoltate astfel de capacitati, explica Irina Socol.

Perseverenta

Aceasta e principala calitate a Irinei Socol. Cel putin asa spune ea si adauga: rabdator si ambitios. Am fost si norocosi, dar am stiut sa prindem oportunitatea atunci cand ea a aparut, afirma Irina Socol. Nu are timp sa faca multe lucruri in afara serviciului, dar cand ajunge acasa, dupa 11 noaptea, se uita la stiri, uneori chiar in reluare. In living exista doua televizoare: sotul se uita la documentare, ea la stiri, dar sunt impreuna. Tot impreuna vor petrece si Sarbatorile, in Romania. Stam prea putin acasa, asa ca de Sarbatori ramanem aici, descrie planurile de vacanta Irina Socol. Nu va gati si zambeste: L-am intrebat de curand pe Andi daca-si aminteste de tortul meu de pandispan cu mere, pe care-l faceam pana in Revolutie. Mi-a raspuns panicat: M-ai asasinat cu el atata timp!. Nu mi-a spus niciodata, pentru ca a vazut ca eram tare mandra de realizarile mele culinare. De Revelion va bea sigur un pahar cu vin rosu romanesc, pe care-l apreciaza, ca si laptele pe care-l bea zilnic. Dar nu se va desparti de calculator: Cel mai bine ma simt in fata computerului si nu cred ca as fi putut face altceva, conchide Irina Socol.

Irina Socol

47 de ani
- Casatorita cu Alexandru Radasanu
- Banii - In momentul in care ii ai nu mai inseamna nimic
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri