Iesirea tehnica din recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primul trimestru cu 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut, nu reprezinta si o iesire din criza a industriei turismului, conform hotelierilor din Bucuresti.
Marea problema a industriei hoteliere este ca, in acest sector, deocamdata nu se simte cresterea economica. Desi unii reprezentanti ai pietei de profil remarca o evolutie pozitiva la nivelul gradului de ocupare in hotelurile bucurestene, iesirea din recesiune este indepartata pentru intregul sector.

Proprietarul lantului hotelier Continental, Radu Enache, nu crede ca datele Institutului National de Statistica (INS) se traduc si printr-o crestere a gradului de ocupare in hoteluri. "Daca aceasta crestere economica de 0,6% reprezinta o iesire din recesiune, sectorul serviciilor, in general, si cel al turismului, in special, se afla inca in recesiune", spune el.

Meda Vasiliu (foto), directorul de vanzari al hotelului de cinci stele JW Marriott Bucuresti, sustine ca iesirea din recesiune este indeparatata pe segmentul hotelier, deoarece anul in curs se afla inca sub impactul presiunii tarifelor de la nivelul companiilor, pe fondul reducerii bugetelor de calatorie si organizare de evenimente (din 2009 si 2010). "Sigur, o crestere chiar si de 0,1% a Produslui Intern Brut indica o plasare a economiei pe un trend pozitiv, insa suntem departe de a spune ca am iesit din recesiune, dupa doar un trimestru si dupa o crestere atat de mica", afirma Vasiliu.

Optimism la Radisson

Pe de alta parte, Adrian Adam, director de vanzari si marketing la Radisson Blu Hotel, este de parere ca piata hoteliera simte o revenire, mai ales in Bucuresti, pe segmentul de 5 stele. Cererea pentru cazare a crescut, conform acestuia, la fel si cea de organizare de evenimente, mai ales pe segmentul corporate.

"Dupa doi ani si jumatate de scadere, piata da semne de revenire: oamenii incep sa calatoreasca mai mult, iar acest lucru se vede in cresterea cererii de cazare. De asemenea, companiile isi reiau programele de training. Aceasta crestere se reflecta in gradul de ocupare, care in cazul nostru in primul trimestru a fost de 70%", declara Adam.

Vezi Cat de aglomerate au fost hotelurile in primele luni.

Conform Medei Vasiliu, singurul efect al iesirii tehnice din recesiune, vazut in primul trimestru al anului in curs, este o usoara revigorare a gradului de ocupare fata de perioada similara a anului trecut.

Volumul de innoptari a crescut usor in primele tei luni ale anului, insa cresterea gradului de ocupare in hoteluri se simte inca de la sfarsitul lui 2010.

"Nu neaparat ca urmare a cresterii economice inregistrate in Romania, ci mai degraba ca un rezultat al revenirii altor piete care sunt sursa de business pentru hotelurile din Bucuresti, precum Marea Britanie Germania, Benelux etc. Totusi, as vrea sa asistam si la o crestere a tarifului mediu, lucru care este inca departe de ceea ce a fost in anii de glorie, 2007-2008", adauga ea.

Seful Continental Hotels sustine ca nu simte cresterea economica si ca nu se vad efecte clare ale iesirii din recesiune in afacerea pe care o conduce. Preturile sunt inca foarte jos, deoarece piata nu permite altfel, numarul de turisti se afla in scadere, fiscalitatea este crescuta, infrastructura jalnica, iar munca la negru – o realitate cruda, potrivit lui Enache.

Tocmai de aceea, el crede ca evolutia industriei hoteliere in acest an este una incerta, mai ales pe sectorul de leisure.

Directorul de vanzari si marketing al Radisson Blu crede ca daca tendinta actuala pozitiva se va mentine, exista motive de optimism. Continuarea fireasca a rezultatelor obtinute anul trecut depinde si de cum va evolua piata, mentioneaza el, referindu-se nu doar la industria ospitalitatii, ci si la mediul economic, in general.

In speranta ca nu vor aparea evenimente nefericite, care nu pot fi controlate (calamitati naturale, dezastre, alte crize politice sau conflicte in zonele de interes pentru Romania), Meda Vasiliu estimeaza ca trendul pozitiv pe care Marriott s-a inscris deja va continua pana la finalul anului.

"Treptat, vom reusi sa vedem revigorari si la nivelul tarifelor hoteliere practicate in piata", conchide ea.

Cifrele referitoare la turistii straini releva cresteri in trimestrul intai din 2011 fata de perioada similara din 2010 - 246.200 fata de 223.500, la sosirile in structurile de cazare, anunta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri