Datele oficiale releva o crestere de circa 13% a ocuparii capacitatii de cazare in primul trimestru al acestui an, nu un regres de 20%, cum sustin reprezentantii patronatelor din domeniu, a declarat Paul Marasoiu (foto), directorul Directiei Generale Turistice din MDRT, citat de Mediafax.
Reprezentantii patronatelor hotelierilor si ai agentiilor de turism au afirmat saptamana aceasta, intr-o conferinta de presa, ca turismul romanesc nu a iesit din criza, iar in primul trimestru numarul turistilor cazati in hotelurile romanesti a scazut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut.

"Salutam alegerea noului presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), domnul Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental. Am aflat cu totii de la dansul ca exista un regres de 20% al ocuparii capacitatii de cazare fata de anul trecut. Probabil ca personalul federatiei hoteliere nu se raporteaza la datele furnizate lunar si trimestrial de Institutul National de Statistica si i-a livrat domnului Enache informatii din surse neverificate. Datele oficiale releva cu totul altceva, respectiv o crestere de circa 13%", a spus Marasoiu.

El crede ca buna credinta si onestitatea lui Radu Enache nu pot fi puse la indoiala, pesimismul acestuia fiind justificat "numai de eventuala intentie a noilor sai colaboratori de a-l pune in dificultate".

Marasoiu considera "curios" faptul ca si datele ANAT sunt la fel de pesimiste, scaderea anuntata de ANAT fiind tot de 20%.

"Nu 18%, nici 21%, sau poate 16,7%... Oficialul ANAT precizeaza «din estimarile noastre». Cum poate fi interpretat acest enunt? Aceste estimari au o baza documentara relevanta? Estimarile sunt rezultatul colectarii de informatii pe esantioane reprezentative? Care sunt elementele stiintifice de documentare si analiza de piata care determina nivelul acestor estimari ale ANAT? Daca ANAT prelucreaza permanent informatiile din piata, paralel cu INS, de ce nu furnizeaza si ministerului de resort aceste date, fundamental diferite de cele ale Institutului National de Statistica, pentru a incerca sa determinam unde este eroarea? Daca este…", a completat directorul din MDRT.

Potrivit lui Marasoiu, "impovararea" hotelierilor cu taxe aplicate de stat nu este nici mai mica si nici mai mare decat era acum trei ani, cinci sau sapte ani.

"Sa nu pierdem din vedere ca este singurul domeniu care si-a pastrat cota redusa de TVA de 9%, aplicata serviciilor de cazare si mic dejun. Legea turismului, aflata in evaluare, prevede si reducerea taxei hoteliere locale cu 4%. Sunt inca active facilitatile acordate investitiilor de peste cinci milioane de euro. Dar, probabil, acestea nu sunt aspecte demne de mentionat…", a continuat el.

Radu Enache a acuzat MDRT, miercuri, si de lipsa promovarii turismului si a explicat ca indiferent cat de zgomotoase sunt patronatele din turism, ele nu au reusit sa obtina sprijin de la stat pentru promovarea atractiilor turistice.

Marasoiu a raspuns acuzatiilor explicand ca din toamna anului trecut, dupa definirea brandului si in continuare, in primavara acestui an, dupa stabilirea strategiei, s-a trecut la elaborarea unui "plan coerent" de actiuni, corelat si extins pe trei ani, avand integral finantare din fonduri europene pentru intregul interval de timp.

"Suntem convinsi ca sugestiile ANAT de preluare in parteneriat cu autoritatile locale a licentierii si clasificarii vor fi un subiect foarte atent evaluat si de FIHR, pentru ca asumarea unei astfel de responsabilitati implica existenta unor organizatii bine structurate, solide organizatoric si financiar si care pot da dovada de o deplina deontologie profesionala. Si mai sunt necesare si autoritati locale dispuse sa-si aloce resurse logistice si financiare si care sa inteleaga fenomenul turistic", a mai spus reprezentantul MDRT.

La inceputul lunii mai INS a anuntat ca numarul turistilor inregistrati in Romania in primul trimestru a crescut cu 13,2%, la 1,12 milioane, fata de aceeasi perioada din 2010, in timp ce innoptarile acestora in structurile de cazare au urcat cu 12%, la 2,29 milioane.

Turistii romani au reprezentat in primul trimestru 78,1% din total, iar cei straini 21,9%, ponderi apropiate de cele din acelasi trimestru din 2010, conform datelor INS.

Cazarile in hoteluri au avut in acest trimestru o pondere de 77,1% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 14,3% fata de primele trei luni ale anului trecut, arata sursa citata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri