Judetul Mehedinti este considerat de multi unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania, in timp ce de altii nici nu este cunoscut. Nu multi stiu ca Mehedintiul, si in special orasul Drobeta Turnu Severin, alaturi de clisura Dunarii, pot deveni alternative reale pentru romanii si nu numai care vor sa descopere locuri cu care tara noastra se mandreste. Primii pasi pentru incurajarea turistilor au fost deja facuti de autoritati si agentii economici, insa zona are nevoie de mai mult sprijin.
"Diversitatea formelor de relief este impresionanta si, cum am mai spus, numai mare nu gasesti aici. In Mehedinti se regaseste un tablou mirific: munti cu metereze abrupte si forme spectaculoase, dealuri, zone de podis, campii, lacuri, ape curgatoare si, mai cu seama, Dunarea, ca liant al tarii cu Europa", spune Marius Balu, presedinte Consiliului Judetean Mehedinti.

Cu toate acestea, primarul Municipilui Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe afirma ca pana nu demult turistii ajungeau cu dificultate in aceasta zona, in ciuda dorintei lor de a veni, din cauza infarastructurii.

"Acum 4 ani nici nu puteau ajunge multi turisti in zona, pentru ca isi rupeau masinile pana aici. S-a investit mult in drumuri", spune Gherghe.

Pana in prezent, consiliul judetean si primaria municipiului Drobeta Turnu Severin se mandresc cu accesarea a circa 200 milioane de euro din fonduri europene, sume alocate dezvoltarii judetului. Printre cele mai importante proiecte derulate de cele doua institutii se numara cele de alimentare cu apa si canalizare, de management al deseurilor, de reabilitare a drumurilor judetene, precum si cele care vizeaza restaurarea unor obiective turistice.

Astfel, printre acestea din urma se regasesc reabilitarea Palatului Cultural si a Cetatii Severinului.

"Severinul are mari sanse sa se schimbe mult intr-un viitor nu prea indepartat, dupa terminarea proiectelor incepute si implementarea unor noi proiecte. Primaria deruleaza un amplu proiect de reabilitare a Palatului Cultural Theodor Costescu si a Cetatii Severinului, a Casteluilui de Apa, toate acestea fiind finantate din fonduri structurale, dar si un program finantat din bugetul local, constand in reabilitari de parcari, reabilitare si construire de parcuri, locuri de joaca pentru copii, camine de batrani, fantani, sensuri giratorii, plantari de arbori si multe altele", a declarat primarul din Drobeta Turnu Severin.

In prezent, sunt in desfasurare lucrarile de reabilitare, acestea urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul anului viitor, iar autoritatile au planuri mari in privinta numarului de turisti pe care vor reusi sa ii atraga aici.

"Nu a fost usor sa atragem aceste fonduri, noi a trebuit sa ne batem cu toate celalalte municipii din Oltenia pentru acesti bani. Daca pe Programul Operational au fost disponibile 75 milioane de euro si noi eram 14 municipii din Oltenia, noi am luat 25 milioane de euro si au mai ramas 13 municipii sa imparta restul. Ne dorim ca dupa finalizarea investitiilor in Drobeta sa vina cat mai multi turisti", spune primarul Drobetei.

Autoritatile, desi isi doresc sa creasca numarul de turisti, nu au insa o statistica clara in privinta acestora, tot ce stiu este ca vor sa atraga in judet cat mai multa lume, care sa isi petreaca vacantele in aceasta zona.

"Circa 5.000 de turisti pe saptamana veneau anul trecut in Clisura Dunarii. Intre timp, lucrurile au evoluat. De exemplu, daca de Craciun sau de Revelion ati fi cautat locuri in aceasta zona, nu ati fi gasit, lucru imbucurator. (...) O sursa sunt cei care vin pe parcursul Dunarii, care participa la croaziera. Potrivit celei mai recente estimari, 90.000 de turisti anual trec pe fluviu. Noi, din discutiile cu touroperatorii, estimam ca toti vor opri in viitor si prin Drobeta, pentru ca de la Belgrad in jos au o problema cu andocarea si cu punctele de atractie", sustin reprezentantii autoritatilor.

Acestia pot reprezenta speranta pentru pensiunile care au fost construite in ultimii ani pe bratul fluviului, in zona numita Clisura Dunarii.

Clisura Dunarii, o zona pitoreasca


Clisura Dunarii sau Defileul Dunarii este cuprinsa intre Moldova Noua si Gura Vaii, cea mai pitoreasca constituind-o zona de la Orsova la Cazanele Dunarii.

Majoritatea dintre casele de vacanta din aceasta zona au fost construite in stil propriu de proprietari, care au reusit sa acceseze si fonduri europene.

Un exemplu in acest sens este Gherghina Tanasie, o tanara care si-a construit o pensiune de patru margarete in localitatea Eselnita, cu o capacitate de 17 locuri.

Este multumita de numarul de turisti decat din lunile iunie-august si crede ca daca zona ar fi promovata mai bine si turismul ar merge mai bine.

"Clisura Dunarii este o zona foarte frumoasa, care poate atrage multi turisti, insa nu este suficient promovata. Noi suntem ocupati la capacitate maxima doar in lunile de vara, iar iarna inchidem. Sunt inca multe de facut pentru aceasta zona, iar un exemplu ar fi realizarea unui trotuar, asa incat turistii sa se poata plimba sau bustul lui Decebal sa fie iluminat, pentru ca turistii care ajung seara si dimineata trebuie sa plece sa il poata vizita", spune aceasta.

Gherghina Tanasie a investit 200.000 de euro in pensiunea Danubiana, construita pe malul Dunarii, accesand si fonduri europene.

Un alt exemplu sunt cei de la pensiunea Melba de pe Clisura, care au construit o frumoasa destinatie de vacanta in care au investit 650.000 de euro, dintre care 250.000 din bani europeni.

Ei au in prezent 10 camere si in curand vor da in folosinta alte 5.

Preturile la cazare in zona Clisurii se situeaza intre 150 de lei pe noapte pentru o camera dubla si 250 de lei pentru un apartament.

Cei care ajung aici au multe de vazut, de la peisaje de neuitat, la locuri care vorbesc despre istoria noastra, la lacasuri sfinte, cu incarcatura spirituala.

Turistii ajunsi la Clisura pot face o plimbare cu masina la malul Dunarii sau pot merge intr-o croaziera cu o ambarcatiune pe cursul fluviului.

O nava cu 80 de locuri se inchiriaza cu 500 de lei pe ora, impreuna cu echipaj. La bordul ambarcatiunii, unde pot alege traseul intre Orsova si Cazanele Dunarii, turistii pot servi masa si se pot bucura de priveliste.

Unul dintre cele mai importante locuri spre care acestia merita sa arunce o privire este inscriptia "Tabula Traiana", aflata pe malul sarbesc, care aminteste de drumul sapat in stanca de romani, in anul 100, pentru a putea deplasa trupele pe marginea fluviului, evitand zona montana, nesigura si neamenajata. Tabula Traiana a fost ridicata din pozitia initiala cu 25 metri pentru a putea fi protejata de apele lacului de acumulare. Face parte din patrimoniul UNESCO.

De asemenea, o atentie deosebita merita statuia Decebal Rex (foto 1), sculptata intr-o stanca si care il reprezinta pe regele dac Decebal, aceasta constituind una dintre marile atractii ale judetului Mehedinti. Inalta de 55 de metri, statuia se afla pe malul stancos al Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova. Statuia este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa, iar omul de afaceri si istoricul Iosif Constantin Dragan a fost cel care a promovat si finantat ideea acestei lucrari efectuate intre anii 1994-2004.

Prin constructia acestei statui moderne in munte, s-a dorit comemorarea si demonstrarea contributiei romanilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa ca identitatea culturala a romanilor poate fi definita in primul rand prin componenta sa daco-traca.

Cei care se indreapta spre locasurile sfinte nu trebuie sa rateze Manastirea Mraconia, aflata la o distanta de 15 kilometri de localitatea Orsova, pe malul Dunarii, in cel mai frumos defileu de pe cursul fluviului.

Judetul este incarcat de spiritualitate, iar turistii au ocazia sa viziteze si Episcopia Severinului si Strehaiei, Manastirea Sfanta Ana, Manastirea Vodita, Manastirea Gura Motrului, Manastirea Topolnita, Manastirea Baia de Arama, Manastirea Cerneti, precum si o multime de biserici.

Pentru cei care vor sa se plimbe in aer liber o serie de atractii le stau la dispozitie, printre care se numara Geoparcul Platoul Mehedinti, Parcul National Portile de Fier, Parcul National Domogled - Valea Cernei, alaturi de alte rezervatii si monumente ale naturii din judetul Mehedinti.

Turistii care vor sa invete o multime de lucruri noi nu trebuie sa rateze Muzeul de Arta, Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier, precum si Biblioteca Judeteana "I.G. Bibicescu" si merita sa arunce o privire si la casele traditionale mehedintene.

Asadar, judetul Mehedinti, desi poate multi nu stiau, reuneste o multime de locuri care merita vizitate si o multime de lucruri care nu trebuie ratate, iar turistii merita sa isi indrepte din ce in ce mai des atentia si catre alte locuri speciale din Romania, pe langa Valea Prahovei si zona litorarului, de exemplu, pentru a descoperi un colt altfel din tara.

In acest sens, Asociatia Force Tourism a realizat o noua revista catalog, din seria celor care prezinta Romania, dedicata judetului Mehedinti, pentru promovarea potentialului economica, geografica, istorica si culturala a zonei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri