National Bank of Greece (NBG) se pregateste sa vanda un complex hotelier de lux din cea mai exclusivista statiune a Greciei, detinut de banca si de statul elen, licitatia urmand sa serveasca drept test pentru capacitatea tarii de a vinde active pentru a-si consolida situatia financiara.
Complexul Astir Palace, cu o suprafata de 307.000 de metri patrati, a atras deja atentia mai multor investitori, a declarat Aristotelis Karytinos, directorul general al operatiunilor imobiliare la National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, care controleaza si Banca Romaneasca.
Institutia de credit si fondul de privatizare al guvernului elen vor organiza in urmatoarele luni o licitatie publica, a adaugat el, citat de Bloomberg.
"Astir este un activ cu statut de trofeu si vrem sa obtinem cele mai bune conditii", a spus Karytinos.

Fondurile astfel atrase vor ajuta banca sa se alinieze noilor reglementari internationale de capital, iar pentru statul elen orice suma de bani este binevenita, guvernul fiind in urma in privinta tintelor stabilite in acordurile de finantare externa de 240 miliarde euro obtinute in ultimii doi ani de la UE si FMI.

Banca si statul vor sa vanda la pachet complexul hotelier, bungalourile si plajele private din jur, pentru a valorifica la maximum potentialul activelor.

Statul elen s-a angajat sa obtina, pana in anul 2020, finantare de 50 miliarde euro prin privatizari. Jumatate din suma ar trebui atrasa prin vanzarea activelor imobiliare. Pana acum, Atena a reusit sa obtina numai 1,8 miliarde euro.

Politica de pana acum a fondului de privatizare, de a concesiona proprietati pe termen lung in loc sa le vanda, a descurajat investotrii, spune Yannis Perrotis, director la CBRE Atria.

Programul de privatizari asumat de guvern este o conditie cheie a acordurilor de finantare externa cu UE si FMI. Pe langa proprietatile imobiliare, fondul de privatizare trebuie sa vanda actiunile statului la companii de utilitati si miniere. Activitatea institutiei a fost franata in ultimele luni de instabilitatea politica, in contextul campaniei electorale si rezultatului neconcludent al alegerilor din 6 mai. Partidele pro-Europa au format o coalitie in urma scrutinului reluat pe 17 iunie, iar Antonis Samaras a fost investit miercuri premier, punand capat perioadei indelungate de incertitudine privind directia in care se va indrepta Grecia si mentinerea statului in zona euro.

Astir Palace se afla pe Peninsula Vouliagmeni, la 25 de kilometri distanta de Aeroportul International Venizelos, iar succesul tranzactiei ar marca prima vanzare concreta efectuata de fondul de privatizare al Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri