Fiecare dintre noi avem cel putin o ruda, un vecin, o cunostinta care, in anii ’90, “facea Turcia”, de unde aducea haine, aur sau alte produse de comert. Inevitabil, asociem aceasta tara cu “negotul” specific sau cu tirurile de marfa care ne inunda soselele. Insa, tara de care ne desparte doar Bulgaria se dezvaluie interesanta si primitoare pentru turistii dornici sa o descopere dincolo de prejudecati sau de ghiduri turistice. Afla cum se vede Romania prin ochii turcilor, cum arata economia tarii si ce valori promoveaza societatea, dintr-un reportaj wall-street.ro.
Dupa drumurile deplorabile si peisajul dezolant din Bulgaria, Turcia ne-a primit cu bratele deschise si ne-a inveselit. Trecerea prin vama a fost simpla si lipsita de peripetii, asa ca am ajuns pe pamant turcesc la primele ore ale diminetii, cand soarele isi facea aparitia. Putin mai mult de 2 ore si o autostrada perfecta ne-au despartit de Istanbul.

Situata intre Europa si Asia, cu iesire la 4 mari (Neagra, Egee, Marmara si Mediterana), Turcia are o pozitie strategica si a fost, de-a lungul istoriei, rascruce si camp de lupta pentru mari civilizatii dar si un mare centru de comert.

Istanbul este cel mai mare oras al Turciei care, desi nu este capitala administrativa, este centrul cultural, istoric si economic al tarii. Primul impact al orasului vine dinspre trafic: infernal, haotic si extreme de aglomerat. De fapt, intreaga calatorie ne-a aratat ca soferii turci conduc dupa propriile reguli, ce rareori tin cont de indicatoare, semafoare sau limite de viteza.

Dimineata de sambata in care am ajuns in capitala neoficiala a Turciei a avut toate ingredientele pentru a ne face cunostinta cu acea lume. Am ajuns in portul orasului si am inceput prin a vizita moscheele din jur, strazile pline de oameni, bazarul ametitor, am simtit aromele si intensitatea la care se miscau lucrurile.

Pe strazile pline de “magazine” – bazarul specific lor, am gasit tot ce vroiam si tot ce nu ne inchipuisem vreodata. De la haine sau bijuterii, suveniruri sau mirodenii, dulciuri, ceasuri, tablouri, pana la graunte pentru a hrani porumbeii, turcii vand orice.

De fapt, asa sunt si cunoscuti in istoria civilizatiilor: ca niste negustori innascuti. Chiar si statistic, comertul exterior este unul din cele mai importante sectoare economice ale Turciei, urmat de turism si abia apoi de agricultura sau industrie.

Istabulul inseamna contraste: strazi linistite versus bulevarde aglomerate, biciclete versus claxoane disperate, femei musulmance carora abia li se vedea fata versus turiste, turci versus zeci de alte natii reunite pe acele strazi, lux si opulenta versus cersetori si saracie.

Parca mai presus de orice, moscheele Istanbului dominau peisajul. De la renumita Moschee Albastra, pana la oricare alta, cantecele ce rasunau la un anumit interval orar impietreau, parca, pentru cateva secunde, toata agitatia orasului.

Plimbarea cu vaporul pe Bosfor a fost punctul culminant al vizitei in orasul plin de istorie. Dupa orele petrecute in agitatia din trafic si de pe strazi, cele doua ore pe mare au fost relaxare pura. Peisajul este ametitor si senzatia de a calatori intre doua continente face toti banii.

Am parasit Istanbulul cu o urma de regret, dar cu promisiunea ca ne vom intoarce sa il exploram. In timp ce traversam cu masina podurile spre Asia, pe care le admirasem din vapor, lasam in urma multa istorie si un amalgam de civilizatii. In urma cu sute de ani, imparatul Constantin cel Mare a fondat in acelasi loc orasul Constantinopol, capitala imperiului Bizantin mai bine de un mileniu. In 1453 a fost cucerit de turci si a ramas tot capitala, dar a Imperiului Otoman.

Numele actual l-a primit in 1930 de la Kemal Ataturk, primul presedinte si cel care a intemeiat Turcia moderna. Acesta a stabilit Guvernul tarii la Ankara si a schimbat numele orasului de pe Bosfor.

Drumuri perfecte, peisaje desertificate, munti si mare


In cei 800 de kilometri pe care i-am parcurs pana la destinatie – Alanya – am trecut prin toate formele de relief. Am traversat munti, am mers kilometri intregi prin tunele construite in stanca, am gasit drumuri nationale mult mai bune decat autostrazile romanesti, am vazut platforme industriale sau terenuri agricole.

Anul trecut, economia Turciei a crescut cu 8,5%, fiind a doua cea mai rapida economie din lume, dupa China.

Produsul Intern Brut al Turciei s-a ridicat in 2011 la 1,2 trilioane de lire turcesti, echivalentul a 772,2 miliarde de dolari, in timp ce venitul pe cap de locuitor a fost de 10.444 de dolari. Salariu minim in Turcia este de aproape 800 de lire turcesti (aproape 400 de dolari).

In timp ce Uniunea Europeana s-a zbatut in criza, Turcia a atras investitii masive in ultimii ani, dupa ce a luat o serie de masuri fiscale menite sa stimuleze finantarile din exterior.


Mai mult, analistii internationali se asteapta ca PIB-ul Turciei sa depaseasca 1.000 de miliarde de dolari, in anii urmatori.

Dar nu fost dintotdeauna asa. Turcia a fost lovita dur de criza financiara globala. In 2009, recesiunea a fost mai grea decat in celalalte economii emergente, cu o scadere a PIB-ului de aproape 5%. Din 2010, insa, si-a revenit furtunos si nu da semne sa se opreasca. A inceheiat un deceniu agitat, inceput si termin tot cu o criza si pare sa fi intrat intr-o noua etapa.

Un mare avantaj pare sa fie si faptul ca Turcia nu a avut perioade de cresteri economice artificiale, nesustinute, ci s-a dezvoltat usor si sanatos.

Investitiile in infrastructura au fost esentiale pentru dezvoltarea turismului, dar si pentru perfectarea schimburilor comerciale.

Agricultura este un catalizator important al economiei. Statul turc este cel mai mare producator din lume de cirese, caise, smochine, rodii, gutui, al doilea cel mai mare producator de pepeni verzi, pepeni galbeni, visine, castraveti si naut. De asemenea, este pe podium si in ce priveste productia de rosii, vinete, ardei gras, fistic, ceapa si masline. Motiv pentru care, supermaketurile romanesti sunt invadate de fructe si legume turcesti.

Asa ca descoperim o Turcie bogata si un popor linistit, prietenos, care pare sa nu stie de trecutul tumultos intre domnitorii romani si sultanii turci.

Coasta mediterana, Hagi si Lucescu


In ultimii ani, Turcia a devenit o destinatie tot mai frecventata de turisti din intreaga lume, fiind recunoscuta pentru serviciile de calitate si preturile decente. La mare in Turcia inseamna all inclusive si resorturi de 5 stele, fie ca vorbim de malul Marii Egee sau de coasta Mediterana.

Desi sunt peste 1000 de km de la granita dintre Bulgaria si Turcia, Marea Mediterana dezvoluie peisaje exotice, luxoase si primitoare, care te fac sa uiti de toata distanta si drumul parcurs.

Alanya, un oras-statiune din regiunea Antalya, ne-a primit tot intr-o dimineata. Mai linistit decat Istanbulul, dar cu aceleasi caracteristici de baza, orasul forfotea de turisti, in special din Europa Centrala si de Est.

In mod evident, orasul avea si o cetate – ca mai toate regiunile din Turcia, dovada a trecutului tumultos al poporului. In afara de mare sau piscina si plaja, existau o sumedenie de activitati menite sa te ajute sa descoperi frumusetile regiuni: plimbari cu vaporul, jeep safari sau turul statiunii, toate ademeneau turistii la fiecare colt de strada.

Fiecare zi era mai interesanta ca cealalta, de fiecare data descopeream noi fete ale culturii si civilizatiei turcesti. Mancarea specifica, cu condimente speciale, baia turceasca (hamam), urmata de un masaj de relaxare sau doar cumparaturile in bazar, toate aceste detalii ne-au purtat o intreaga saptamana in universul unei lumii misterioase.


Turcii iubesc romanii. De fapt, turcii iubesc orice fiinta umana cu care pot face comert. Dar de Romania ii leaga cateva nume importante pentru noi si pentru ei, deopotriva: Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu si Mircea Lucescu.

“Regele” fotbalului romanesc este adorat de turci, fie ca sunt fani ai Galatasaray Istanbul (echipa la care a facut istorie ca jucator), Besiktas sau Fenerbahce.

Fiecare turc cu care am facut conversatie si ne-a intrebat din ce tara venim, ne-a rostit, inevitabil, numele lui Hagi.

Si Gica Popescu sau Mircea Lucescu au fost invocati de turci si, rareori, si alti fotbalisti romani recunoscuti in Europa, precum Adrian Mutu sau Adrian Ilie.

Apoi, cei mai tineri stiau de cantaretele noastre Inna sau Alexandra Stan, ale caror cantece rasunau la hoteluri sau restaurante.
Un alt lucru pe care cativa turci il mai stiau despre tara noastra…este criza financiara puternica. Mai in gluma, mai in serios, stiau ca in Romania situatia este grava. Cine stie, poate au simtit ei insusi efectele crizei de la noi, in comertul dintre state sau dintre turisti si localnici…

Traditie si modernism


Dupa 10 zile fascinante, ultima seara in Turcia am petrecut-o in mijlocul unei familii de turci. De fapt, este vorba de o romanca maritata in urma cu 20 de ani cu un sofer de tir turc, pe care l-a cunoscut in Romania. Stabilita in orasul Sakarya, aflat in regiunea cu acelasi nume, foarte aproape de Marea Neagra, romanca locuia intr-o casa mare, impreuna cu soacra si familia fratelui sotului.

A fost o veritabila lectie de istorie si civilizatie, am primit raspunsuri la toate intrebarile noastre si am vazut cum isi duc turcii viata linistita.

Astfel, am aflat ca turcii sunt impartiti in doua categorii: cei traditionali, care pastreaza inca regulile stricte ale religie musulmane in privinta femeilor si cei moderni, care dau o alta interpretare Coranului.

Acestia din urma il adora pe Mustafa Kemal Atatürk, soldatul turc care a fondat Republica Turca, a fost primul presedinte al acestuia si a pus bazele turciei moderne.

Am mai aflat ca turcii respecta foarte mult religia ortodoxa si ca in Coran este amintita Fecioara Maria, careia musulmanii ii poarte un foarte mare respect. Femeile din aceasta familie nu au lucrat niciodata, dar desfasurau diverse activitati la domiciliu, care aduceau si bani: traduceri, obiecte crosetate sau impletite.

Cea mai mare din cele trei fete ale romancei urma sa dea bacalaureatul anul urmator si vroia sa devina medic. Spre deosebire de tara noastra, meseria de medic este una din cele mai bine platite si una din treptele superioare ale clasei sociale, urmata imediat de profesori.

Castigul de sofer de tir al turcului era suficient pentru a intretine o familie cu 3 copii si pentru a asigura un trai decent, cu mult peste media din Romania.

Dupa cina traditionala turceasca, a urmat ceaiul turcesc, in gradina racoroasa, impreuna cu o prajitura si multe povesti.

Peste cateva ore, paraseam meleagurile turcesti si treceam granite cu Bulgaria. Peisajele dezolante ale vecinilor nostri de la sud nu au reusit sa ne stearga zambetele de pe buze, amintirile frumoase si lucrurile interesante pe care le invatasem. Chiar daca, in istoria pe care am invatat-o noi la scoala, i-am batut pe turci, a venit momentul razbunarii. In 2012, ne bat turcii pe noi. Nu cu arme sau sange, ci cu lectii pe toate planurile si la toate nivelurile.

Ce iti place cel mai mult la Turcia ca destinatie turistica? Ce locuri preferi din aceasta tara? Care sunt recomandarile tale pentru ceilalalti cititori Wall-Street.ro?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri