Primarul Constantei, Radu Mazare, vrea trecerea Cazinoului la municipalitate in conditiile in care MDRT, care l-a luat in administrare in urma cu un an, nu a inceput reabilitarea acestuia, el spunand ca intentioneaza sa vanda obiectivul printr-o licitatie internationala.
"Anul trecut, dupa discutiile pe care le-am avut cu madam Udrea si in care spunea ca ne va repara Cazinoul, am emis o hotarare de Consiliu Local si am fost de acord ca imobilul sa ajunga la Ministerul Dezvoltarii pentru un an de zile, timp in care ministerul este obligat sa inceapa lucrarile. Pana la ora actuala nu a inceput lucrarile. S-au incurcat in licitatii, contestatii, a expirat termenul, ca atare o sa le facem solicitare sa ne dea Cazinoul inapoi pe care il vom scoate la vanzare si vom organiza o licitatie internationala", a declarat Mazare la finalul sedintei Consiliului Local, scrie Mediafax.

Edilul sustine ca nu i s-a parut o solutie viabila ca statul sa investeasca 10 milioane de euro pentru reabilitarea Cazinoului si ca cel mai bine ar fi ca acesta sa fie vandut unei firme private si sa fie folosit.

"Eu am spus dintotdeauna ca solutia ca statul sa investeasca 10 milioane de euro in Cazinou nu mi se pare o solutie viabila. Cu atat mai mult dupa ce se investesc acesti bani Cazinoul ar urma sa fie concesionat, probabil cu 100-150.000 de euro pe an. Solutia care mi se pare viabila este ca el sa fie vandut, reabilitat de o firma privata si folosit ca si cazino. Sa dea Dumnezu sa avem cumparatori!", a spus Radu Mazare.

El a mai afirmat ca dupa ce Guvernul va emite o hotarare pentru trecerea Cazinoului in administrarea Consiliului Local, vor incepe procedurile pentru o licitatie internationala.

"Imediat ce va fi emisa Hotararea de Guvern ca el va reveni, o sa ne ocupam sa demaram procedurile pentru licitatia internationala. Spre exemplu, acum o luna cand a fost patronul de la Fashion aici, Michel Adam, am discutat si am intrat in legatura cu un mare detinator de cazinouri din Cipru turcesc. Stiti ca in Turcia nu este voie sa se joace si atunci turcii joaca foarte mult in Cipru turcesc in partea de nord. Acest detinator de cazinouri ar urma sa vina aici pentru a vedea Cazinoul si eventual pentru a-si exprima optiunea de cumparare", a spus primarul Constantei.

Mazare a spus ca banii care fusesera alocati in acest an pentru reabilitarea Cazinoului, adica 1,6 milioane de euro, vor fi folositi pentru realizarea unei instalatii de agrement nautic pe lacul Siutghiol din Mamaia.

"Banii care fusesera alocati anul acesta pentru repararea Cazinoului, respectiv 1,6 milioane de euro din totalul de 10 milioane necesari pentru reabilitarea Cazinoului, vor reveni tot Constantei. Am discutat cu ministrul Hellvig si a fost de acord sa construim din ei pana in sezonul viitor un teleschi pe lacul Siutghiol. Acesta va avea 750 de metri lungime, doua pasarele in capete de unde vor putea fi urmariti cei care se vor da cu schiurile, va avea cinci stalpi si sunt convins ca va atrage mii de turisti pe perioada sezonului estival. De altfel, Ceausescu insusi avea un teleschi pe lacul Siutghiol si o sa-l amplasam exact in aceeasi pozitie, respectiv la inceputul statiunii Mamaia, vizavi de Aqua Magic. In opinia mea, lucrarile vor incepe la sfarsitul lui noiembri, inceputul lui decembrie, achizitionand instalatia, ca sa nu pierdem banii din bugetul pe anul asta, urmand ca in ianuarie, februarie, martie sa o montam", a explicat primarul municipiului Constanta.

In mai 2011, primarul Radu Mazare anunta ca doreste sa vanda Cazinoul din Constanta dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv, in urma cu patru ani. Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanta urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.

Anuntul lui Radu Mazare a starnit un val de reactii din partea fostului prefect al judetului Constanta, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constanteni si a doua asociatii civice, care s-au opus vanzarii monumentului. Astfel, Primaria Constanta a decis sa faca un sondaj de opinie pentru a afla parerea constantenilor cu privire la soarta Cazinoului, daca oamenii doresc ca aceasta cladirea sa fie vanduta sau nu.

Totodata, Primaria Constanta a trimis adrese catre Ministerul Culturii si catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a afla daca aceste ministere sunt interesate de preluarea cladirii.

In toamna anului trecut, cazinoul a fost trecut din administrarea Primariei municipiului Constanta in cea a MDTR, pentru a fi consolidat si restaurat prin Compania Nationala de Investitii, subordonata ministerului.

Dupa finalizarea lucrarilor, cazinoul va fi predat pentru administrare Consiliului Local Constanta si va fi redat circuitului public.

Guvernul a aprobat in sedinta din 4 ianuarie 2012, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea si restaurarea Cazinoului Constanta.

Valoarea totala aprobata a investitiei era de 39.229.000 de lei, inclusiv TVA. Investitia urma sa fie finantata prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pentru anul 2012 fusese alocata suma de 10 milioane de lei din care reprezentantii MDRT au anuntat ca au redus 3 milioane de lei.

In martie, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, declara, la Constanta, ca spera ca in cel mult trei luni sa inceapa lucrarile de reabilitare a Cazinoului din Constanta, acestea urmand sa fie finalizate in maxim doi ani.

Cazinoul, aflat pe faleza, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanta, reprezinta una dintre cladirile emblema ale orasului.

Constructia acestuia a inceput in jurul anului 1904, planurile initiale fiind intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor insa, planurile au fost schimbate,

Primaria incredintand modificarea acestora unui arhitect elvetian, Daniel Renard. Obiectivul, construit in stil Art Nouveau, a fost terminat in 1910, fiind inaugurat in 1911.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri