Tarifele la cazare pe litoral vor creste anul viitor in medie cu 7%, dupa trei ani de stagnare si un sezon foarte bun in acest an, hotelierii invocand scumpirea utilitatilor si a combustibilului in 2012 si 2013, scrie Mediafax.
"Tarifele la cazare pe litoral vor creste in 20013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la inceperea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a mentine circulatia turistica, iar toate majorarile de preturi ale utilitatilor si alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Cresterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea pretului combustibilului pentru incalzirea apei, cresterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

FPTR solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene. "Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, marind astfel incasarile hotelierilor si, implicit, taxele si impozitele colectate", a mai spus Raducan.

In prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de pranz si cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adaugata este 24%.

In acest an, tarifele medii practicate de agentiile de turism in varf de sezon pentru un loc in camera dubla in Mamaia pe noapte au fost de 108 lei pentru un hotel de doua stele, 150 lei pentru trei stele si 216 lei pentru patru stele. In extrasezon, camera la doua stele a costat 48 de lei pe noapte, la trei stele 72 de lei si la patru stele 144 de lei.

In Eforie Nord, in varf de sezon, un loc intr-un hotel de doua stele a putut fi cumparat cu 90 de lei, la trei stele a costat 120 de lei si la patru stele 182 de lei.

Un loc intr-o camera dubla intr-un hotel de doua stele din Saturn, in varf de sezon, a costat 78 de lei, in medie, intr-o unitate de trei stele pretul s-a ridicat la 110 lei, iar la patru stele tariful a urcat la 144 de lei.

Oficialul FPTR a mai spus ca pentru ca Romania sa fie competitiva pe plan extern, solutia este recunoasterea incoming-ului ca export de servicii.

"Este mult mai profitabil pentru Romania sa restituie TVA sau sa dea prime de export agentiilor care aduc straini in tara noastra decat celor care exporta cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui sa sustina aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decat spionarea turistilor prin sistemul SIET", a incheiat oficialul federatiei.

Peste 1,5 milioane de turisti romani au mers in aceasta vara pe litoralul romanesc, in crestere cu peste 15% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 270 de milioane de euro, potrivit datelor FPTR.

Numarul de turisti pe litoral in structurile clasificate a crescut cu peste 15% fata de anul trecut, de la 736.000 la aproximativ 850.000. In statiunile romanesti au ajuns si turisti straini, aproximativ 38.000, in urcare cu 30% fata de 2011.

Federatia estimeaza ca numarul turistilor cazati la negru pe litoral a depasit in acest an 660.000.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri