Hotelierii cer MDRT sa le explice motivul pentru care vor fi obligati sa transmita datele confidentiale ale turistilor prin sistemul electronic de evidenta, vor garantii legale asupra pastrarii confidentialitatii datelor si se opun introducerii sistemului in forma actuala.
"Federatia noastra nu este impotriva obtinerii a orice fel de date statistice, dar atunci cand vom fi obligati sa transmitem centralizat datele individuale ale oricarui client al nostru (nume/prenume, act de identitate, adresa, data cand se afla intr-un anumit loc etc.) consideram ca se incalca libera si neingradita circulatie a cetateanului si, in acest sens, ne va fi foarte greu sa respectam aceasta obligatie fara sa avem acordul expres al cetateanului. Fisa turistului se completa si pana acum, dar era pastrata la noi, sub responsabilitatea noastra, si eventual consultata in conditiile legii", a declarat Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), scrie Mediafax.

El spune ca hotelierii vor sa li se explice pentru ce vor obligati sa transmita date confidentiale ale turistilor si cer o garantie legala asupra pastrarii confidentialitatii informatiilor.

Transmiterea datelor respective, sustine Enache, care nu au niciun caracter statistic (nume/prenume, act de identitate, adresa etc.) va duce la pierderea unei parti din venituri pentru hotelieri si le va ingreuna activitatea.

El a afirmat ca propunerea de act normativ contravine prevederilor din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, care este in vigoare.

Prin nota de informare care se afla la receptia hotelurilor, turistii sunt avertizati ca au dreptul sa se opuna la prelucrarea datelor personale si pot solicita stergerea acestora, datele turistului fiind considerate confidentiale, iar in caz contrar se pot adresa instantelor judecatoresti.

"Ca o concluzie generala, ratiunile statistice sau de stopare a evaziunii fiscale pentru care se considera ca ar fi nevoie de o astfel de reglementare, nu sunt intrunite in propunerea de act normativ si, pe cale de consecinta, o negam si vom apela la toate mijloacele pentru a nu fi promovata", a adaugat presedintele FIHR.

Cristian Barhalescu, secretar de stat in MDRT, a declarat luni ca introducerea sistemului electronic de evidenta a turistilor, programata pentru decembrie, va fi amanatã pentru la primavara, iar intre timp acesta ar putea suferi anumite modificari, la propunerea patronatelor din turism.

"Implementarea SIET-ul se amana. Am hotarat in cadrul Consiliului Consultativ sa facem o serie de testari in cadrul hotelurilor din cadrul federatiilor hoteliere si patronatelor din turism, si in urma testarilor sa gasim cea mai buna forma agreata de catre industrie, urmand ca in perioada ianuarie sa intram in legislativ cu aceasta propunere de lege" a spus Barhalescu.

El a adaugat ca testarile se vor face in hoteluri in lunile octombrie, noiembrie si decembrie.

Secretarul de stat a afirmat saptamana trecuta ca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET) va fi functional din decembrie si pe baza informatiilor furnizate se va justifica finantarea unor proiecte de infrastructura turistica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri