Delta Dunarii este un paradis aproape pierdut. O recunosc autoritatile publice locale, pescarii, intreprinzatorii, elevii si profesorii. In prezent, Delta Dunarii, un paradis pe care suntem norocosi ca il avem si care ar putea atrage turisti straini, este dominata de zonele strict protejate care se degradeaza galopant, localitati care se confrunta cu depopulari masive si resurse de peste in scadere, din cauza colmatarii canalelor, reiese dintr-o analiza a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD)
Intre 20 august si 15 septembrie 2012, echipa Salvati Dunarea si Delta (SDD), alaturi de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a fost prezenta in 29 de localitati din Delta unde au fost organizate 65 de consultari locale. Situatia Deltei Dunarii este trista, iar solutiile devin cu atat mai dificile cu cat aplicarea lor este amanata.

Scopul intalnirilor a fost crearea unei baze de date care sa serveasca autoritatilor responsabile pentru elaborarea Planului de management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Peste 1.300 de persone au participat la intalnirile organizate in cadrul proiectului.

Tot din analiza, reiese ca mare parte din suprafetele concesionate sunt intr-un grad avansat de degradare si necesita lucrari imediate de reconstructie ecologica. Acestea din urma sunt foarte putine, iar majoritatea lor intarzie din cauza intereselor divergente ale institutiilor locale. Un fenomen tot mai prezent si totodata tot mai ingrijorator este restrangerea accesului populatiei locale la resurse.

De asemenea, pescuitul industrial, taxele prohibitive si concesiunile piscicole inca prezente in anumite zone ale Deltei au restrans accesul populatiei la peste, incurajand intr-un ritm galopant braconajul.

In acest context, cei care au analizat situatia din Delta Dunarii sustin ca se impune un efort concertat din partea tuturor factorilor responsabili (autoritati publice locale si centrale, privati, ONG-uri) in vederea abordarii corespunzatoare a acestor probleme sistemice.

Un raport complet al acestor probleme, cat si propuneri de solutii sustenabile pentru viitorul Deltei si al locuitorilor sai va fi prezentat de catre SDD autoritatilor de resort pe 23 octombrie, in cadrul simpozionului national “Avem o Delta. Cum procedam”.

Cu ocazia consultarilor locale, alaturi de localnici si turisti, SDD au organizat 10 actiuni de igienizare in zece locuri aglomerate din Delta. Echipa proiectului saluta pe aceasta cale mobilizarea exemplara a autoritatilor publice locale din localitatile Tulcea, Chilia Veche, Nufaru, Murighiol, Sfantu Gheorghe, Mahmudia, Corbu si Vadu, precum si implicarea turistilor.

„Delta Dunarii – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii" este un proiect implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, in perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012. Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.

Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune/Fondul European de Dezvoltare Regionala.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri