Eliminarea impozitarii cu 16% a tichetelor de vacanta ar trimite in concedii in tara peste 1,5 milioane de angajati din sectorul privat, care ar genera incasari din turism de mai mult de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor FPTR, care cere Guvernului impozit zero la tichetele de vacanta.
"Legea privind tichetele de vacanta, promulgata prin ordonanta de ugenta in in februarie 2009, a esuat lamentabil din cauza introducerii in iulie 2010 a unei alte ordonante pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Printre masurile prevazute a fost si impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, cadou, de cresa si de vacanta", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), scrie Mediafax.

Din cauza impozitarii, numarul tichetelor de vacanta utilizate de catre angajatorii privati este "aproape nul", arata sursa citata.

"Aceasta lege a fost readusa in discutie de catre reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) ca fiind o sansa acordata turismului romanesc, care ar putea sa-si consolideze cresterile din acest an si in decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate si de firmele private si a stimula astfel cresterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanta", a declarat, in comunicat, Mohammad Murad, presedintele FPTR.

Federatia estimeaza ca eliminarea impozitarii cu 16% ar face ca numarul turistilor care isi fac concediile in tara sa se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta cresteri de peste 1,2 miliarde de euro, tinand cont ca fiecare angajat va primi tichete in valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

Potrivit FPTR, tichetele de vacanta nu au fost puse in practica de angajatori tocmai din cauza impozitarii acestora.

"Pe de alta parte exista exemple pe scara larga la nivelul Europei, in tari precum Franta, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elvetia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanta a fost implementat si pus in practica cu succes. De aceea aceste tari reusesc sa retina intre granitele proprii un numar mare de turisti. Acest lucru nu este de neglijat, pentru ca posibila investitie a angajatorului in astfel de vacante oferite salariatilor ar aduce beneficii de ambele parti, reprezentand o stabilizare a fortei de munca si o masura eficienta de motivare a angajatilor", a mai spus Murad.

Repredentantii federatiei spun ca tichetele de vacanta vor avea un impact pozitiv atat in ceea ce priveste stimularea turismului intern al Romaniei si cresterea numarului de turisti, cat si in ceea ce priveste incasarile la bugetul de stat, prin cresterea bazei de impozitare aplicata asupra incasarilor operatorilor din turism.

Tichetele de vacanta, eliminate in 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar institutiile si companiile de stat obligate sa le acorde, in cuantum de 3.600 de lei pe angajat, masura fiind sustinuta de MDRT si aflata in prezent in analiza comisiillor parlamentare.
Modificarile propuse de MDRT la un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara prevad extinderea acordarii tichetelor pentru societatile si institutiile care angajeaza functionari publici.

Astfel, pe langa institutiile publice centrale si locale, regiile autonome, societatile si companiile nationale care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, si cele care incadreaza functionari publici ar putea fi obligate sa acorde prima de vacanta doar prin intermediul tichetelor de vacanta.

Tichetele de vacanta au fost introduse in 2009, prin ordonanta de urgenta, pentru angajatii din sectorul public si privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului in functie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.

Ulterior, insa, in contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 institutiilor publice li s-a interzis sa mai acorde angajatilor atat tichete cadou si de masa, cat si tichete de vacanta. Interdictia a fost prelungita suuccesiv pentru urmatorii doi ani.

In prezent, ordonanta de urgenta din 2009 prin care tichetele de vacanta au fost introduse se afla in dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputatilor. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Rregionale si Turismului (MDRT) doresc sa depuna mai multe amendamente.
Pentru ca bugetarii sa primeasca din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele sa fie introduse in proiectul de lege, aprobate in plenul Parlamentului si promulgate de presedinte.

O persoana va putea beneficia de tichete de vacanta in suma maxima de 3.600 de lei, respectiv trei salarii medii pe economie.
O alta noutate va fi eliminarea limitarii la 10% a comisionului perceput de agentiile de turism.

Guvernul estima in 2009 ca aproximativ 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichete de vacanta in acel an, iar scutirile la impozite prevazute de lege ar fi redus cu 36 de milioane de lei incasarile la bugetul de stat. Pe fondul crizei economice, Guvernul a interzis institutiilor publice centrale si locale sa acorde angajatilor, in 2010 si in anii urmatori tichete de masa, tichete cadou si tichete de vacanta.

Si in 2009 Executivul a intentionat sa interzica autoritatilor si institutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou si tichete de vacanta, pana la sfarsitul anului, dar a renuntat la idee in urma negocierilor cu sindicatele si a hotarat ca pot fi acordate astfel de tichete daca institutiile publice se incadrau in cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie.

Anul trecut, circa 5,5 milioane de romani au mers in vacanta in tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri