Fara o serie de masuri urgente de optimizare a cheltuielor prin intermediul unui management privat bine structurat, Dumitru Prunariu (foto), primul roman care a ajuns in spatiul cosmic si membru in Consiliul de Administratie al Tarom, este de parere ca grupul aerian nu va putea supravietui mai mult de doi ani si va intra in insolventa fara masuri concrete.
“Avem nevoie de un manager privat si de un Consiliu de Administratie independent. Este necesar la toate insitutiile de stat si nu doar la Tarom. Modul in care s-au organizat dupa 1990, in care aceste institutii au fost capusate, a dus la saracirea lor. Managementul de stat (statul) este cel mai prost administrator. Acesta a dus la neglijenta, la delasari si la o lipsa crasa de performanta”, a declarat pentru wall-street.ro Dumitru Prunariu.

El sustine ca, daca Tarom va ramane in actuala situatie de costuri si incasari, doar prin simplul fapt ca mai are lichiditati mai poate supravietui doi ani de zile, apoi urmeaza insolventa.

“Daca nu vor fi luate masuri urgente de optimizare a cheltuielor, prin adoptarea unui board independent, compania aeriana risca insolventa in cel mult doi ani”, a precizat Dumitru Prunariu.

Membru in consiliul de administratie al operatorului aerian, Prunariu opineaza ca la Tarom sunt inca multe lucruri care au ramas inradacinate de mai bine de 30 de ani, invechite si care nu mai sunt de actualitate in ziua de azi.

“Sunt si lucruri bune, dar cele care se intampla in mod obisnuit tin compania aeriana pe loc”, a mai declarat acesta.

Primul pas: un inceput “cu stangul”


Operatorul aerian Tarom a ramas fara manager privat la mai putin de doua saptamani de cand acesta a fost numit in functie de Ministerul Transporturilor.

Austriacul Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, nu s-a inteles cu operatorul de stat asupra contractului.

“Nu i-au convenit conditiile, nici noi nu am considerat ca este cea mai buna persoana pentru aceasta functie si atunci am ales de comun acord sa ne despartim”, a precizat pentru wall-street.ro - Prunariu.

Membrii Consiliului de Administratie al Tarom sunt Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Valentin Macec, Lucian Isar, Ciprian Ladunca si Marius Ghenea.

Un nou manager privat


Pentru a evita un scenariu negativ, reprezentantii Tarom se afla in doscutii pentru numirea unui nou manager privat la sefia Tarom.

“Suntem in discutii pentru numirea unui nou manager privat la sefia Tarom. Sunt convins ca la jumatatea saptamanii viitoare vom avea un nou director general pentru compania aeriana”, a dat asigurari Dumitru Prunariu.

Pana la numirea unui nou director general, Sorin Georgescu ramane in continuare seful companiei aeronauticer. Ministerul Transporturilor cauta un nou inlocuitor pentru functia de director general al Tarom.

Compania Tarom este detinuta de stat, prin Ministerul Transporturilor. Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri