Ion Antonescu, seful Marshal Turism, care face turism de cand se stie, asa cum el insusi spune, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre fiscalitate in turism, criza, politica, afaceri si antreprenoriat.
Antonescu si-a inceput activitatea in turism inca din ani saptezeci, cand imediat dupa ce a intrat la faculatea de cibernetica a facut si scoala de ghizi. In prezent, detine agentia de turism Marshal Turism, hotelul Marshal (3 stele) si Hotel Marshal Garden (5 stele).

Turismul inainte de Revolutie vs. turismul actual

„Dupa parerea mea, in Romania pana in anul 1978 s-a facut turism adevarat in comparatie cu cel din prezent. Imi aduc aminte ca in anul 1973 pe 3 iunie nu se gasea un loc pe litoralul romanesc si am dus turistii straini in Bulgaria”, povesteste Antonescu.

El recunoaste pe de alta parte ca avantajul turismului romanesc din acea vreme a fost acela ca romanii primeau vize foarte greu pentru excursiile in strainatate.

„Cu toate acestea, atunci si preturile erau mult mai mici. 30% dintre turisti erau pensionari, in timp ce acum foarte putini pensionari isi mai pot permite sa mearga la munte sau la mare pentru ca nu mai au bani”, explica Antonescu.

In prezent, odata cu criza, bugetele romanilor pentru vacanta au scazut la o medie de 1.000 de euro pe familie, iar destinatiile alese sunt in general cele in care se poate ajunge si cu masina, respectiv Grecia sau Turcia.

Taxe mari = Evaziune

O problema cu care se confrunta companiile care activeaza in domeniul turismului sunt taxele numeroase si foarte ridicate.

„Taxele si impozitele in turism sunt mai mari decat in orice alta tara. Pretul in turismul romanesc nu este facut de compania care are baza materiala sau agentia de turism, el este facut de Ministerul de Finante. Nu exista pe tot globul in turism TVA de 24%.

Ion Antonescu spune ca in acest context, statul ii determina pe unii operatorii din turism sa faca evaziune.

“Te sufoca taxele si vrei nu vrei faci evaziune fiscala”, a arata acesta.

Ne trebuie un Guvern de tehnocrati

Ion Antonescu subliniaza ideea ca cei aflati la conducerea Romaniei nu sunt eficienti, “ei nu stiu decat sa puna biruri”.

“Este o teorie gresita ca in Romania ne trebuie un guvern politic. Eu nu sunt de acord cu aceasta, pentru ca se pun in functii de conducere persoane incompetente. Este mult mai mai bun un guvern de tehnocrati. Daca pe mine m-ar pune ministru la turism, nu m-ar interesa ce spune niciun partid politic, eu as sti cum trebuie sa fac turism. Daca esti numit politic trebuie sa faci ce spune partidul care de multe ori nu corespunde cu practica profesionala”, a precizat Antonescu.

“M-a interesat functia de ministru cand eram mai tanar, acum nu ma mai intereseaza. De ce? Pentru ca nu vor sa tina cont de ideile mele. La noi clasa politica este formata din oameni cu putina carte si experienta deloc”, a explicat el.

Salariatii, cheia unui business de succes


Ion Antonescu considera factorul uman extrem de important in orice institutie, firma, iar angajatii trebuie sa fie multumiti financiar si profesional.

“Guvernantii au gresit cand au taiat salariile. In 2008 cand a venit criza eu am redus cheltuielile cu 2 miliarde vechi, nu si salariile. Daca te atingi de salariul angajatului scade productivitatea”, a explicat acesta.

Cu toate acestea, Antonescu spune ca Romania a ramas cu putini profesionisti, foarte multi au plecat in strainatate.

“Noi n-am facut decat sa scolim tineri ca apoi pe cei mai buni sa ni-i fure strainii. (...) Cand am citit acum 10 ani un studiu facut in SUA care spunea ca in orice domeniu de activitate doar 7% dintre angajati sunt profesionisti nu am crezut, insa m-am convins cu timpul. Oamenii foarte buni ori au plecat, ori si-au facut afacerea lor”, a mentionat Antonescu.

Grupul Marshal are 155 de angajati.

“Nu ma intereseaza cate limbi straine stie un angajat, cate facultati are, daca nu gandeste si nu pune pasiune in ceea ce face nu am profit. Am nevoie de oameni care sa vina cu idei”, spune el.

Sfat pentru antreprenori

“Cei care vor sa isi deschida un business in turism trebuie sa se puna in situatia clientului. Daca ai idei si pui pasiune, atunci si clientul este fericit”, sustine Ion Antonescu.

Hotel nou = business in crestere

Marshal a deschis in luna mai a acestui an hotelul Marshal Garden, cotat la cinci stele, cu 63 de camere, in care a investit aproximativ 10 milioane de euro.

“Sa am un hotel a fost visul meu de mic. Era pacat sa stau cu banii in banca, pentru ca nu stiu ce se va intampla cu criza, in viitor.
Investitia sper sa fie amortizata in cinci ani de activitate.

In primul an de activitate Marshal Garden ar putea obtine venituri de 5 milioane de lei, 75% fiind generate de cele doua restaurante din incinta.

In contextul extinderii businessului, Ion Antonescu estimeaza ca cifra de afaceri a companiei va creste cu 10% in acest an si va inregistra profit.

Potrivit datelor publicate pe siteul Ministerului de Finante, Marshal Turism a avut in 2011 o cifra de afaceri in valoare de peste 55 milioane de lei si un profit de aproximativ 358.000 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri