Apararea lui Nelu Iordache a aratat duminica, la Tribunalul Bucuresti, ca omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru ca banii luati de acesta pentru proiectul din dosarul in care este cercetat au facut parte din bugetul national al statului, si nu din cel al UE.
Potrivit avocatilor, Iordache nu se face vinovat de deturnare sau schimbare a destinatiei unor fonduri UE. Unul dintre avocati a aratat, la iesirea din Tribunalul Bucuresti, ca sumele de bani au fost luate in iunie 2011, iar cererea de rambursare a fondurilor de catre Comisia Europeana s-ar fi facut de-abia la sfarsitul lui octombrie 2011, relateaza Mediafax.

In acest context, avocatul a spus ca, in opinia apararii, Nelu Iordache nu s-ar face vinovat de faptele de care il acuza procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

Intrebat daca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au gresit incadrand faptele la deturnare de fonduri europene, avocatul nu a dorit sa comenteze, precizand doar ca sustinerile sale reprezinta opinia apararii.

Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare, duminica dupa-amiaza, urmand sa decida daca admite sau respinge solicitarea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Nelu Iordache pentru 29 de zile.

Potrivit avocatilor omului de afaceri, ordonanta de retinere a omului de afaceri expira duminica la ora 17.00.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost adus din arestul Politiei Capitalei la Tribunalul Bucuresti, pentru judecarea solicitarii procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a lui pentru delapidare, deturnare de fonduri, fals in inscrisuri si spalare de bani.

Iordache a fost retinut, sambata seara, pentru 24 de ore, dupa ce a fost audiat din nou de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El a fost convocat din nou la audieri, sambata dimineata, aceastea durand cateva ore. In urma audierilor, procurorii anticoruptie au decis sa emita o ordonanta de retinere de 24 de ore pentru omul de afaceri.

DNA a precizat, sambata seara, ca in urma extinderii cercetarilor, Iordache este urmarit penal si pentru delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, pe langa cele trei infractiuni pentru care omul de afaceri fusese deja pus sub acuzare.

"Prin Ordonantele din data de 1 decembrie 2012, procurorii au dispus extinderea cercetarilor si punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata; delapidare, in forma continuata; folosirea cu rea credinta a creditului societatii, in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (27 acte materiale); spalare de bani", s-a aratat intr-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte, si anume 9.724.780 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, ar fi fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada, sustin anchetatorii.

"O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte. In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC Romstrade SRL sa falsifice documente justificative. Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii", s-a mai precizat in comunicat.

Procurorii mai spun ca, pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, Nelu Iordache ar fi trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi, banii s-au intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii, mai spun procurorii.

"Activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la SC Romstrade SRL, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita", a mai aratat DNA.

In acest dosar, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Vineri, DNA anuntase ca procurorii au inceput urmarirea penala fata de Nelu Iordache pentru schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani.

Nelu Iordache a fost audiat prima data in noaptea de joi spre vineri, timp de aproape sase ore, la DNA, de unde a fost lasat sa plece.

Iordache a fost audiat dupa ce anchetatorii au perchezitionat in Capitala, joi, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade detinuta de acesta. Procurorii anticoruptie au ridicat documente, calculatoare si laptopuri de la sediul firmei.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.

Romstrade a inregistrat, in 2011, un profit de 2,6 milioane de euro, adica jumatate din cel obtinut in 2010, potrivit Forbes Romania. In urma cu doi ani, cifra de afaceri a companiei era de 134 milioane de euro.

In 2009, Romstrade era cel mai mare constructor local, avand un profit de peste 31 milioane de euro si o cifra de afaceri de 268 milioane de euro.
In 2011, Romstrade avea, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor, 1.623 de salariati.

Nelu Iordache a figurat in editia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri