Romanii au inteles ca pot obtine reduceri importante de pret daca isi rezerva din timp vacantele, iar pentru sarbatorile de iarna au inceput din primele zile de vara sa isi aleaga. In acest an, la mare cautare au fost statiunile montane de pe Valea Prahovei, dar multi romani au cumparat si vacante exotice pentru care au platit mii de euro.
"Primele rezervari pentru vacante in perioada sarbatorilor de iarna au fost efectuate la sfarsitul lunii iunie – inceputul lunii iulie, atunci cand au aparut primele oferte early booking la pachetele de schi", a declarat pentru wall-street.ro Diana Pascut, specialist marketing Pegas Holidays.

"Ofertele pentru sarbatorile de iarna se lanseaza oficial la vanzare in luna august, dar pregatirile incep inca din februarie. In ultimii ani, din ce in ce mai multi turisti isi planifica si isi rezerva vacanta de sarbatori cu luni bune inainte, pentru a beneficia si de tarifele early booking", a spus si Corina Pacuraru, manager general Perfect Tour.

Cei care au ales sa isi rezerve din timp vacantele au beneficiat de reduceri de pana la 25%, a declarat Carmen Pavel, sefa agentiei de turism J`Info Tours.

Cum au evoluat sumele alocate vacantelor

Sumele cheltuite de romani pentru vacanta de iarna din acest an au inregistrat o usoara crestere comparativ cu perioada similara din anul 2011, sustin operatorii din turism.

"Sumele au crescut putin per total. Cazarile sunt mai scumpe in acest an fata de 2011 cu aproximativ 10%", a declarat Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45.

Astfel, romanii au platit de la 200-300 de euro pentru un sejur de 3-4 nopti in tara sau intr-un din capitalele europene, precum Viena sau Paris, pana la peste 20.000 de euro pentru o vacanta in familie de Craciun in Laponia.

"Sumele cheltuite pentru vacantele de sarbatori variaza in functie de destinatie. In Romania, un sejur de Craciun la Poiana Brasov costa de la 200 euro/persoana pentru 4 nopti de cazare (cu demipensiune si cina festiva), iar pentru o vacanta exotica tarifele depasesc 1.000 euro/persoana (pentru transport cu avionul, transferuri, 7 nopti cazare la hotel de patru stele cu all inclusive)", potrivit Pegas Holidays.

"Pentru capitalele europene tarifele de Revelion pornesc de la 169 euro de persoana in Viena, ajung la 375 euro/persoana pentru Paris si la 409 euro/persoana pentru Croatia. Durata sejurului este cuprinsa intre trei nopti (pentru Craciun) si 9 nopti pentru Revelion in destinatii exotice. Principalele destinatii preferate de turisti pentru petrecerea Craciunului sunt Viena si Praga, iar pentru Revelion: Croatia, Germania, Anglia-Belgia, Dubai", a declarat Marius Berca, director marketing Christian Tour.

Vacante romanesti in Romania

Ca in fiecare an, romanii cu venituri medii care isi permit sa plece in vacanta cu ocazia sarbatorilor de iarna prefera statiunile montane.

"Daca vorbim despre Romania, preferintele se indreapta catre Valea Prahovei de Revelion si Bucovina de Craciun", spune Corina Pacuraru (Perfect Tour).

"Pentru Craciun, majoritatea covarsitoare se deplaseaza in tara, iar pentru Revelion, tot destinatia Romania castiga, dar numarul celor care pleaca din tara este mai mare", a explicat Lucia Morariu, proprietarul Eximtur.

Au fost insa si romani care au platit sume importante pentru vacante in Romania.

Un exemplu este un pachet de 4 nopti de cazare pentru doi adulti cu mic dejun si trei cine, plus cina festiva la un hotel de patru stele din statiunea Sinaia in valoare de peste 1.5000 euro sau un sejur de 5 nopti la un hotel de patru stele la Sovata in valoare de 4.100 lei.

Vacantele exotice, in preferintele romanilor cu bani

"Motivul pentru care turistii romani sunt tot mai atrasi de vacantele exotice in perioada sarbatorilor de iarna este legat de faptul ca in ultimii ani piata turistica a fost invadata de oferte pentru destinatii de acest gen. Au aparut numeroase curse charter catre cele mai indepartate colturi ale lumii si, astfel, costurile au devenit mai reduse. In consecinta, aceste destinatii au devenit tot mai accesibile atat din punct de vedere al timpului, cat mai ales din punct de vedere financiar", potrivit Pegas Holidays.

Astfel, romanii au platit de la cateva sute la cateva zeci de mii de euro pentru vacantele exotice rezervate cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an.

De exemplu, un Revelion se ridica in Dubai la 1.500 de euro de persoana, in Africa de Sud la 2.300 euro, iar in Singapore si Kenia la 2.445, respectiv 2.700 de euro de persoana.

Romanii au preferat in acest an si Cuba, Mexic sau Republica Dominicana pentru care au platit in jur de 4.000-5.000 euro pentru un sejur de sapte nopti pentru doua persoane.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri