Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea arestarii preventive a lui Nelu Iordache, ca acesta, odata lasat liber, ar putea comite alte infractiuni de genul carora este cercetat si ca problema absorbtiei fondurilor europene si a fraudelor comise la folosirea lor este de maxima actualitate.
Instanta noteaza, in documentul citat, ca "exista indicii temeinice (...) in sensul ca inculpatul a savarsit faptele retinute in sarcina sa", omul de afaceri care patroneaza firma Romstrade fiind acuzat de deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad, delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si folosirea cu rea credinta a creditului societatii, potrivit Mediafax.

"In cauza sunt intrunite si conditiile prevazute de art. 148 lit. f C. proc. pen. pentru arestarea preventiva a inculpatului, infractiunile de deturnare de fonduri, delapidare si spalare de bani pentru care acesta este cercetat fiind sanctionate cu pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani, iar lasarea sa in libertate prezentand pericol pentru ordinea publica", afirma magistratii.

Potrivit motivarii, Tribunalul a retinut, ca o imprejurare ce agraveaza decisiv faptele de care este acuzat Iordache, incercarea acestuia de a induce in eroare reprezentantii Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), prin inaintarea catre aceasta institutie a unor documente cu privire la care exista indicii serioase ca ar fi false si antedatarea mai multor acte pentru a acoperi operatiunile efectuate in vara anului 2011.

"Aceasta imprejurare, coroborata cu faptul ca la acest moment numeroase inscrisuri originale despre care exista posibilitatea de a fi false nu au fost puse de inculpat la dispozitia DLAF si a DNA (de exemplu originalul facturilor depuse de acesta la DLAF), duc la concluzia ca, lasat in libertate, acesta va incerca sa influenteze aflarea adevarului in cauza penala de fata", arata judecatorii.

Tribunalul mai arata ca, in fata organelor de urmarire penala, ca Nelu Iordache "a avut initial o atitudine sincera, aratand ca recunoaste in totalitate savarsirea tuturor faptelor ce se retin in sarcina sa, regretand comiterea acestora (...) si dorind chiar sa dea informatii care sa duca la identificarea altor persoane care au comis fapte de coruptie".

Ulterior, Iordache si-ar fi schimbat atitudinea, potrivit judecatorilor. Astfel, in fata instantei, "dupa formularea propunerii de arestare preventiva, inculpatul si-a modificat substantial pozitia, negand comiterea oricarei infractiuni si incercand sa ofere diverse explicatii cu privire la activitatile ilicite de care era acuzat", se arata in motivare.

Astfel, noteaza judecatorii, Iordache a sustinut, referitor la acuzatia ca ar fi deturnat bani de la UE, ca "strict suma primita ca avans nu reprezinta fonduri europene, ci doar contributia de 15% a statului la roman la realizarea autostrazii Nadlac-Arad".

Potrivit magistratilor, faptul ca suma primita drept avans de societatea inculpatului a fost avansata din bugetul Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) "nu schimba cu nimic aceste imprejurari, nefiind niciunde specificat faptul ca avansul ar reprezenta contributia exclusiva a statului roman, iar restul sumei contributia exclusiva a Uniunii Europene".

Mai mult, se arata in motivare, "daca aceasta ultima aparare a inculpatului ar fi acceptata, situatia sa juridica ar fi semnificativ inrautatita, deoarece daca suma primita ca avans ar fi apartinut bugetului de stat, fapta sa ar reprezenta o inselaciune in conventii, (...) sanctionata cu pedeapsa inchisorii de la 10 la 20 de ani".

In motivare se mai precizeaza ca Tribunalul "are in vedere gravitatea deosebita a faptelor pentru care este cercetat numitul I. N., reflectata in modul foarte elaborat de savarsire a acestora, suma importanta de bani careia i s-a schimbat destinatia, dar si indrazneala manifestata de inculpat, care, imediat dupa incasarea avansului din partea CNADR, a inceput schimbarea destinatiei acestei sume de bani".

La aceste aspecte, subliniaza instanta, se adauga "situatia fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei (a caror absorbtie este oricum redusa) si amenintarea suspendarii mai multor programe operationale care vizeaza aceste fonduri tocmai datorita unor fapte de genul carora este acuzat inculpatul".

"Nu se poate face abstractie nici de situatia actuala a autostrazii Nadlac-Arad, al carei contract de executie a fost reziliat de C.N.A.D.N.R., printre altele probabil si datorita faptului ca la data de 3.09.2012 progresul fizic realizat era de 7,56% din progresul fizic programat de 47,90% . Aceste imprejurari sunt de natura sa produca un puternic ecou in randul opiniei publice, in contextul in care problema absorbtiei fondurilor europene si a fraudelor comise cu ocazia folosirii acestora este de maxima actualitate", mai arata judecatorii.

Totodata, a precizat instanta, in momentul de fata, Nelu Iordache "este cercetat pentru infractiuni contra intereselor Uniunii Europene in alte doua dosare penale, privind contractul de reabilitare a DN6 …, constructia variantei de ocolire ..., respectiv reabilitarea DJ 151, iar in denuntul depus in fata organelor de urmarire penala inculpatul a marturisit savarsirea unor fapte grave de coruptie (pentru acestea din urma existand insa o cauza de nepedepsire)".

Aspectele prezentate, se arata in motivare, duc la presupunerea rezonabila ca, odata lasat in libertate, inculpatul ar putea comite alte infractiuni de genul carora este cercetat.

Apararea lui Nelu Iordache a aratat la Tribunalul Bucuresti, inainte de anuntarea deciziei, ca omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru ca banii luati de acesta pentru proiectul din dosarul in care este cercetat au facut parte din bugetul national al statului, si nu din cel al UE.

Nelu Iordache a figurat in editia 2011 a Topului Forbes 500 Miliardari pe locul 28, cu o avere de 150 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri