Aproape 100.000 de romani si-au petrecut Revelionul in unitati turistice din tara, in crestere cu 30% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 81 de milioane de lei (18 milioane euro), cu 20% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, citate de Mediafax.

Pentru petrecerea sarbatorilor de iarna din acest an au calatorit in strainatate 7.880 turisti, in crestere cu aproximativ 27% fata de anul 2011, iar acestia au cheltuit aproximativ 3,1 milioane euro, mai mult cu 15% fata de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a unui sondaj aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

"Romanii s-au obisnuit cu criza economica si in speranta unui an mai bun, au demonstrat ca stiu sa se distreze si sa profite de timpul liber si mai ales de reduceri, iar de Revelion, multi au preferat sa petreaca intr-un club, restaurant, un hotel sau o pensiune din tara sau din strainatate. Din analiza realizata de catre FPTR s-a constatat ca, fata de anul 2011, numarul romanilor care au ales sa petreaca Revelionul in strainatate, cat si al celor care au ales destinatii turistice din Romania a crescut semnificativ", se arata intr-un comunicat al federatiei.

Potrivit datelor FPTR, 20.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane, 25.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare si tot atatea persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat in zonele rurale, pentru care au optat 27.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior.

Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 97.600 persoane, a crescut cu 30,6% fata de anul trecut, cifra totala fiind apropiata de anul de referinta 2008, potrivit sursei citate.

"In ceea ce priveste tarifele percepute de hotelieri pe perioada sarbatorilor, se constata o scadere a acestora cu 6% pe litoral, 10% in zonele rurale, 6% in statiunile balneo climaterice, 7% in Bucuresti si marile orase ale tarii si chiar 12% in statiunile montane. Delta Dunarii este singura destinatie unde anul acesta s-a inregistrat o crestere a tarifelor de 3%, pe perioada sarbatorilor de iarna", se arata in comunicat.

Reprezentantii federatiei arata ca oferta de locuri de cazare este in continuare depasita de cerere in zonele cu traditie, iar scaderea tarifelor a facut ca hotelurile si pensiunile sa fie ocupate in proportie mai mare fata de anul trecut. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna si renumite sau spre oferte foarte ieftine.

"Pe plan extern, scaderea tarifelor pentru ofertele de sarbatori in majoritatea destinatiilor si vacanta prelungita, au facut ca numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea sarbatorilor de iarna in strainatate in acest an (7.880 turisti) sa creasca cu aproximativ 27% fata de anul 2011. Deasemenea, romanii au cheltuit mai multi bani in strainatate pentru aceste sarbatori, aproximativ 3,1 milioane euro, in crestere cu 15% fata de anul anterior", se precizeaza in comunicat.

Cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia si Franta.

FPTR noteaza ca in ultima perioada preferintele romanilor de a contracta servicii turistice s-a modificat, tendinta fiind de a folosi sistemele de rezervari online. Din acest motiv, numarul turistilor individuali, care nu apeleaza la servicii de turism organizat prin agentii, este in continua crestere, insa numarul acestora nu poate sa fie apreciat, potrivit sursei citate.

Cauzele principale ale cresterii circulatiei turistice prilejuita de sarbatorile de iarna din 2012-2013 au fost perioada prelungita de concediu din acest an, scaderea tarifelor atat in tara cat si in strainatate, precum si ofertele "variate si chiar avantajoase" ale agentiilor de turism, hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor si cluburilor pentru aceasta minivacanta, se mai spune in comunicat.

Sursa foto: poiana-brasov.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri