Venetia nu trebuie ratata ca destinatie, in primul rand pentru ca e unul din cele mai frumoase si romantice orase din lume, cu o atmosfera speciala. In plus, e aproape de Bucuresti si poti ajunge cu un zbor low-cost oricand, scrie Postmodern.


Daca te gandesti la cazare, iti vindem un pont: poti sta mai confortabil si mai ieftin pe insula Lido (mai salubra si mai moderna decat Venetia si, cel mai important, cu plaja). Tot pe insula Lido se desfasoara in fiecare an si Festivalul de Film de la Venetia.

1. Simte-te ca in filme in Piata San Marco
Fie ca ajungi la pranz sau seara, dupa ce te cazezi, relaxeaza-te la una din cafenelele din Piata San Marco. Band o cafea in una din cele mai cunoscute si stilate piete din lume te vei simti ca in filme la propriu. Ai vazut cu siguranta scene in care personajele principale faceau o pauza de cafea sau se plimbau in aglomerata San Marco. De la ecranizari despre Casanova si Negutatorul din Venetia al luiShakespeare, la Death in Venice al lui Visconti, Everyone says I love you al lui Woody Allen, The Talented Mr. Ripley, The Tourist cu Angelina Jolie si Johnny Depp etc...
Trebuie sa stii ca preturile nu sunt deloc mici. Servirea este impecabila, pe tavite lucioase cu servet proaspat scrobit, dar o apa cu gheata acompaniata live in surdina de o mica formatie de muzica de camera te va costa peste 10 EUR.

2. Fa cel putin un tur de relaxare cu vaporetto
In Venetia toata lumea circula cu vaporetto, asta daca nu ai o salupa personala. Cand obosesti sa ratacesti pe stradutele Venetiei, urca-te intr-un vaporetto (transportul in comun din Venetia, ambarcatiuni care circula foarte des) si plimba-te pe toata lungimea Grand Canale, pana chiar ininsula Lido, de unde vei vedea de la departare Venetia. La fel de frumoasa ca ziua, plimbarea cu vaporetto seara te va lasa sa admiri din leganarea apei cladirile luminate de care se sparg valurile marii. Te va incerca fie o atitutine romantica, fie una de thriller & mystery.
Transportul cu vaporetto este ieftin daca iti faci un abonament pe mai multe zile (abonamentul costa 50EUR pentru 7 zile vs 7 EUR un bilet pentru o calatorie). Oricum mult mai ieftin decat cu o gondola. Iti spun ca sa nu descoperi prea tarziu ca vaporetto-urile mai mari au scaune in fata si in spate care nu sunt acoperite si de unde poti simti briza in timp ce admiri peisajul. Nu uita ca Venetia, fiind un oras al apelor, are o atmosfera foarte umeda si vei resimti caldura mai acut decat arata gradele in termometru. Prin urmare vei cauta si vei gusta orice mica adiere de vant.

3. Fa-ti siesta in Gradinile Biennalei
Din caldura venetiana de dupa amiaza te poti retrage in Gradinile Biennalei. Pe la ora 14:00 - 15:00, cand totul se linisteste pentru ca venetienii isi fac siesta, vei putea motai direct in natura ca un nomad. Pe o banca, in tiuitul specific al lacustelor-cosasilor. Te va trezi revenirea oamenilor pe strazi la incheierea siestei.

4. Plimba-te fara scop pe stradutele intortocheate ale Venetiei
Vei putea admira arhitectura gotica amestecata cu influente maure si bizantine nu doar din vaporetto ci, cu siguranta, direct de pe stradutele Venetiei. Cea mai frumoasa ora pentru o asemenea plimbare este la incheierea dupa-amiezei pana la asfintit. Vei surprinde umbre de miere traversand micile poduri de peste canale. Dar, cu putin noroc, vei surprinde si scene din viata venetienilor sau o caravana de gondole pline cu asiatice ce se vor lua la intrecere cu "tenorii" gondolieri cantand muzica chinezeasca.

5. Odihneste-te in gradina interioara a Cazinoului din Venetia
Dupa ce se lasa intunericul si ai obosit plimbandu-te, cauta folosind GPS-ul Cazinoul din Venetia, unul din cele mai vechi din lume, cel in care probabil jucau dogii si chiar Casanova. Desi te poti odihnifree of charge la una din mesele din curtea interioara, vei simti ca te-ai retras din forfota Venetiei intr-un loc intim. Asta pentru ca intrarea nu este deloc evidenta si ajung putin turisti aici. Cu toate astea, dupa ce in prima seara am picat din intamplare in Gradina, am regasit-o apoi din instinct in fiecare seara. Aici iti vei putea odihni picioarele obosite de turist, in timp ce vei incerca sa ghicesti daca persoanele care pleaca de la Cazino au pierdut sau au castigat.

6. Muzeul Peggy Guggenheim este un must
Dintre toate muzeele de la Venetia unul singur nu trebuie ratat: Muzeul cu colectia americancei Guggenheim, una din marile patroane ale artei din secolul al XX-lea. Este un muzeu mic, dar intesat cu arta contemporana: Picasso, Magritte, Dali, Kandinsky, Mondrian, Duchamp, Giacometti, Ernst, de Chirico, inclusiv Francis Bacon si Willem de Kooning, dar si exponate semnate de romanii Brancusi si Victor Brauner. Plecand de aici, dar zarind seara din vaporetto incaperile luminate ale muzeului, vei ghici din departare picturile de pe pereti...
Pe langa muzeul Guggenheim vei intalni in plimbarile tale galerii de arta contemporane foarte interesante unde te poti refugia din caldura strazii.

7. Bea un Prosecco sau un Aperol Spritz la o terasa, privind spre Canal Grande
Palatul cumparat de Peggy Guggenheim si transformat in muzeu a fost casa acesteia timp de 30 de ani, pana la moarte. Palatul da direct in Canal Grande. Daca iti planifici cu grija vizita la muzeu, te vei sincroniza cu micul cocktail organizat frecvent de Aperol Spritz aici. In acest fel te vei putea racori cosmopolit cu un Aperol Spritz chiar pe terasa muzeului. Daca nu, alege orice terasa de pe Canal Grande.
Devenit si la noi la moda in vara trecuta, prosecco este un vin alb usor spumant care provine chiar din nord-estul Italiei, din zonele de coasta apropiate Venetiei, iar Aperol Spritz este un cocktail pe baza de prosecco si lichior de portocale (Aperol).

8. Mergi la plaja in Lido
Cum iti spuneam la inceput, insula Lido este cea mai luxoasa si rezidentiala insula din laguna. Aici se desfasoara in fiecare an cel mai vechi festival de film din lume. Pe insula poti manca mai ieftin decat in Venetia, dar trebuie de obicei sa iti rezervi din timp masa. Ca aproape peste tot, se plateste coperto, un fel de bacsis inclus pe nota de plata pentru asezarea mesei. Ni s-a spus ca acesta nu include si bacsisul efectiv pentru serviciul chelnerilor...
Lido este o insula subtire si lunga. Pe toata lungimea ei gasesti plaja, doar ca nu toata este practicabila. In unele zone este pietroasa, in altele este foarte amenajata, in timp ce in altele este salbatica. Vei gasi una si pe placul tau si vei putea imbina city-break-ul cu o vacanta la mare.

9. Biennala & Festivalul de Film de la Venetia
Nu mai e nevoie de adaugat ca trebuie inainte sa ajungi aici sa verifici daca una din biennalele de arta tipice Venetiei este in desfasurare: fie arta plastica, arhitectura, dans, muzica, teatru sau, bineinteles, film. Festivalul de film de la Venetia are loc de obicei la sfarsitul lui august si in luna septembrie. In acea perioada cazarea este mai greu de gasit si este mai scumpa, mai ales pe insula Lido. Dar daca totusi ajungi in aceasta perioada bifeaza cateva expozitii de arta sau proiectia unui film.

10. Inghetata Grom
Gelato... Cea mai buna inghetata, dupa multi, se mananca in Italia. Noi am incercat destul de multe, dar gandul ne-a ramas la inghetata Grom. Gelateriile Grom erau cele mai chic si mai curate dar, dincolo de asta, inghetata lor era cea mai gustoasa si frumos prezentata. Aici gasesti adresele celor trei gelaterii Grom din Venetia.
Aceasta este lista noastra, o poti completa si tu, dupa preferinte. Asteptam propunerile tale sau intrebari



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri