Carnavalul de la Rio de Janeiro, o sarbatoare in care totul este permis, incepe oficial vineri, atunci cand primarul Eduardo Paes va preda simbolic cheile orasului regelui Momo, simbol al tuturor exceselor, a carui domnie va dura cinci zile, informeaza AFP.
Apoteoza acestei sarbatori va fi atinsa in timpul celor doua nopti - duminica si luni, ultimele din carnaval -, cand, pe Sambadrom, vor defila celebrele scoli de samba, scrie Mediafax.

Insa, de 15 zile deja, numerosi petrecareti au luat cu asalt strazile din Rio, mai ales in weekend, pentru a defila in "blocos" (grupari carnavalesti de cartier), considerate ca fiind "carnavalul autentic", intrucat sunt deschise tuturor.

Brazilienii vor sa uite recenta tragedie din Santa Maria, in sudul tarii, unde un incendiu dintr-o discoteca s-a transformat intr-o capcana a mortii pentru 239 de tineri.

In aceste blocos, oamenii pot sa se deghizeze sau sa nu se deghizeze, pentru ei fiind suficient sa danseze, sa se amuze si sa seduca, totul fiind udat din plin cu multa bere, pentru a combate caldura.

Fatadele imobilelor din centrul administrativ al orasului Rio de Janeiro sunt protejate contra sutelor de mii de petrecareti prin grilaje speciale, iar politia a intarit securitatea in orasul care va gazdui Campionatul Mondial de fotbal in 2014 si Jocurile Olimpice in 2016.

Autoritatile din Rio estimeaza ca peste 900.000 de vizitatori (o crestere cu 5,8% fata de 2012) vor cheltui circa 665 de milioane de dolari pentru aceasta sarbatoare considerata a fi cea mai mare din lume organizata in aer liber.

Carnavalul de la Rio este renumit pe plan mondial pentru defilarile exuberante organizate pe Sambadrom - o veritabila "pasarela a muzicii samba" - incadrat de doua tribune cu 72.500 de spectatori privilegiati, conceput de celebrul arhitect Oscar Niemeyer, decedat in decembrie 2012, cu putin timp inainte de a implini varsta de 105 ani.

Temele defilarilor celor 12 scoli principale de samba care isi disputa prestigiosul trofeu de "campioana a carnavalului" variaza de la Vinicius de Moraes, unul dintre autorii cunoscutului cantec "The Girl from Ipanema", la un omagiu adus cartierului popular Madureira, in care samba se afla in inimile tuturor locuitorilor.

"Vinicius ar fi implinit 100 de ani in acest an, iar el este una dintre cele mai importante personalitati ale culturii braziliene", a declarat Alex de Souza, regizorul care a gandit defilarea scolii de samba Uniao da Ilha, care va aduce un omagiu parintelui stilului Bossa Nova.

Scolile de samba ii vor face pe spectatori sa calatoreasca cu gandul in Amazonia, dar si dincolo de granitele Braziliei, in Germania (defilarea scolii Unidos da Tijuca) si chiar in Coreea de Sud (scoala Inocentes de Belfort Roxo).

Fiecare scoala de samba a cheltuit intre doua milioane de dolari si cinci milioane de dolari pentru a-si organiza defilarile din acest an, in trecut finantate de mafiotii din universul pariurilor clandestine, dar care sunt sprijinite financiar tot mai mult in zilele noastre de companii serioase, braziliene si straine.

In orasul sambei, un cartier din zona portuara, unde sunt situate atelierele scolilor de samba, sute de artizani lucreaza din greu de cateva luni deja pentru a confectiona carele alegorice si costumele pentru aceste defilari.
Scolile de samba invita adeseori vedete locale pentru a acorda un plus de stralucire defilarilor lor. Fotbalistul Neymar, un admirator al carnavalului, a fost invitat de scoala Mocidade Independente, insa nu si-a confirmat deocamdata participarea.

In 2012, campioana Carnavalului de la Rio de Janeiro a fost desemnata scoala de samba Unidos da Tijuca.

Citeste si Calator prin Brazilia, o tara a extremelor: de la megalopolisul Rio de Janeiro la casele de stuf amazoniene


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri