Introducerea impozitului forfetar nu ar fi decat o taxa in plus pentru hoteluri si pensiuni, stimuland evaziunea si munca la negru, a declarat marti, intr-o conferinta, Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si proprietarul lantului hotelier Continental.
"Daca scopul acestui nou impozit este combaterea evaziunii si a muncii la negru, atunci actiunea de introduce a acestei taxe este de la inceput sortita pieirii, pentru ca nu s-ar produce decat o impozitare in plus, arbitrara si inechitabila, a acelora care platesc si acum impozite si taxe, si in continuare va exista evaziune prin emiterea notei de plata nefiscala in loc de bon fiscal, neraportari de TVA, neinregistrari de facturi, munca la negru fara plata de contributii sau cu plata limitata la salariul minim pe economie", a spus Enache, relateaza Mediafax.

El a aratat ca autoritatile au propus introducerea unui impozit pentru hoteluri si pensiuni calculat pe baza a trei indicatori: numarul de locuri de cazare, sezonalitatea functionarii respectivei unitati si un coeficient de zona etalon, stabilit in functie de zona in care este amplasat hotelul.

FIHR a trimis o scrisoare deschisa ministrului delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, in care sustine ca un nou impozit nu este oportun.

Reducerea evaziunii, unul din motivele pentru care ministerul vrea un nou impozit, poate fi realizata, spune Enache, prin colectarea corespunzatoare a taxelor si impozitelor.

De asemenea, FIHR considera ca orice modificare a tratamentului fiscal al contribuabilului, daca nu este facuta echitabil, poate conduce la disfunctionalitati care la randul lor vor conduce la micsorarea interesului fata de industria turismului.

"Prin urmare, credem ca ministerul ar avea nevoie sa isi defineasca cat mai rapid prezenta imbunatatind mediul in care ne desfasuram activitatea si care si asa ne penalizeaza prin crestea costurilor de finantare, a costului utilitatilor, cresterea taxelor locale, cresterea costului cu forta de munca si inflatie", a mai spus Enache.

Grapini a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.

Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.

Impozitul urmeaza sa se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri