Timisoara este unul dintre cele mai vechi orase din Romania, centru cultural si punte intre Romania si tarile din Vest. Tot in Timisoara va avea loc pe 13-14 martie cel mai mare eveniment regional de eCommerce, ecomTIM. Afla de ce este Timisoara unul dintre cele mai interesante orase din Romania, si nu numai.

Te pasioneaza comertul electronic si vrei sa afli mai multe informatii, ponturi si studii de caz de la experti in domeniu? Atunci nu ai voie sa ratezi ecomTIM, cel mai important eveniment regional de e-commerce si marketing online.

1. Timisoara a fost primul oras european, si al doilea dupa New York la nivel global, care a introdus iluminatul electric stradal, in 1884. Raul Bega a fost de asemenea primul canal navigabil din Romania, ducand la cresterea comertului in acele perioade.

2. Timisoara este cunoscuta si ca Temesvar in ungureasca, Temisvar in sarba, ca Temeschwar sau Temeschburg in germana, si ca Timisvar in bulgara. (foto jos - Timisoara la 1910)



3. Este unul dintre orasele ce au suferit cel mai mult de pe urma invaziilor si ocupatiilor straine, de-a lungul istoriei Romane. Astfel, Timisoara a fost locuita inca din antichitate, intai de Daci apoi, dupa ocupatia romana, au fost gasite vestigii ca ar fi trecut sub stapanirea lor. Din anii 600 pana in 1018, orasul a trecut prin mai multe stapaniri – ostrogoti, huni, gepizi, avari, bulgari, inainte de a intra sub stapanire ungureasca la inceputul secolului 10.

Ulterior, a intrat sub stapanirea turcilor, din 1552 pana la eliberarea orasului in 1716. Prin tratatul din 1718, Timisoara intra din nou sub stapanire Austro-Ungara. Orasul a revenit Romaniei abia in 1920, prin Tratatul de la Trianon. In 1989, Timisoara a fost orasul de unde a izbucnit revolutia ce a dus la caderea comunismului.

4. Timisoara este supranumit “Mica Viena” ca urmare a vietii culturale bogate, a vestigiilor istorice, a cladirilor datand din secolul 18. Castelul Huniade din Timisoara este si mai batran, construit intre anii 1443-1447 de catre Ioan de Hunedoara. El gazduieste si un muzeu istoric.

5. In 1788 erau mai putin de 10.000 de oameni in Timisoara. In prezent este cel mai mare oras din vestul Romaniei, cu o populatie de 365.000 de oameni, incluzand zonele limitrofe. 86% sunt romani, 5% unguri si 1,3% germani (date din 2011 – n.r.).

6. Cea mai scazuta temperatura inregistrata in Timisoara a fost de -35,3 grade celsius, in 24 ianuarie 1963, in timp ce temperatura cea mai ridicata a fost inregistrata in iulie 2007, fiind de 41,1 grade celsius.

7. Tripadvisor.com recomanda 26 de lucruri pe care le poti face in Timisoara – de la Piata Victoriei la Catedrala Ortodoxa, trecand prin Parcul Trandafirilor sau Gradina Zoologica, Timisoara este, fara indoiala, unul dintre orasele punct de atractie pentru turisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri