Expozitia "The Human Body", ce va fi vernisata la Muzeul Antipa si care a inregistrat un succes urias in tarile unde a fost itinerata, starneste controverse si in Romania, organizatorii fiind acuzati de lipsa de etica intr-o scrisoare trimisa de un grup de asociatii directorului institutiei muzeale.
Intr-o scrisoare deschisa adresata academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Capitala, si semnata de Larisa Iftime, presedintele Asociatiei Provita Media, se invoca lipsa de etica a organizatorilor expozitiei, dar si intentia unei "afaceri profitabile", avand in vedere preturile biletelor, cuprinse intre 32 de lei si 60 de lei/ persoana, respectiv 85 de lei si 135 de lei/ grup, scrie Mediafax.

Semnatarii scrisorii citeaza o serie de articole aparute in presa internationala, in care este contestata corectitudinea informatiilor puse la dispozitia publicului de catre curatorii expozitiei. Astfel, atat The New York Times, cat si Daily Mail scriau in 2008, respectiv 2010, ca trupurile umane expuse si conservate prin tehnica plastinatiei nu ar fi fost nerevendicate, ci ca ar fi apartinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executati.
In finalul scrisorii deschise, autorii cer directorului Muzeului Antipa sa decida "blocarea acestui spectacol macabru si degradant".

Medicul David Nicholl, consultant al Birmingham City Hospital, a declarat pentru publicatia britanica Daily Mail, in ianuarie 2010, ca este "convins ca trupurile umane - conservate prin plastinatie - provin de la prizonieri chinezi executati sau de la victime ale torturilor".

De asemenea, un articol publicat in 2008 in cotidianul The New York Times incepe cu avertismentul "Fragmentele de trup uman pe care urmeaza sa le vedeti ar putea proveni de la prizonieri chinezi care au fost torturati si executati", facandu-se referire la un acord incheiat intre Andrew M. Cuomo, procuror general al statului New York, si cei care promovau expozitia, care, in ciuda imensului succes la public, a starnit si in Statele Unite numeroase critici, mai ales din partea comisiilor de etica medicala si a militantilor pentru drepturile omului.

In contextul in care dilemele cu privire la originea exemplarelor expuse persistau, statul american s-a implicat la randul sau in aceasta problema. Cuomo a anuntat, astfel, ca a incheiat o intelegere cu Premier Exhibitions - cel mai mare organizator de expozitii itinerante -, prin care "se pune capat practicii folosite de Premier de a folosi in expozitiile proprii trupuri ale caror origini nu sunt atestate prin documente oficiale". Cuomo a declarat atunci ca respectiva companie "a profitat din expunerea ramasitelor pamantesti ale unor indivizi care ar fi putut fi torturati si executati in China".

Potrivit publicatiei americane, numarul fabricilor care produceau "mumii" pentru a fi expuse public a crescut din ce in ce mai mult in China.
Academicianul Dumitru Murariu a subliniat ca Muzeul Antipa "nu s-a ocupat de procurarea si conservarea exponatelor si nici de realizarea expozitiei", institutia pe care o conduce fiind "doar gazda a uneia dintre cele mai mari expozitii itinerante ale lumii".

"Am fost contactat de mai multe persoane care au vizitat expozitia in diferite locuri din lume si care m-au intrebat de ce nu ma straduiesc sa o aduc si in Romania. Aceasta expozitie este un prilej extraordinar pentru cei care vor sa stie, sa cunoasca mai multe despre corpul uman", a spus Dumitru Murariu.

In ceea priveste lipsa de etica de care este acuzat muzeul, directorul acestuia a precizat ca nu este vorba despre asa ceva, expozitia avand un scop pur educativ. "Sunt oameni care vor sa stie si oameni care nu vor, insa este bine ca fiecare sa respecte optiunea celuilalt", a adaugat academicianul.

Acesta a respins si acuzatiile referitoare la intentia ca, prin gazduirea acestei expozitii, Muzeul Antipa sa faca o "afacere profitabila".
"Muzeul Antipa a alocat acestei expozitii etajul I al cladirii, iar, in ceea ce priveste tariful perceput de cei care o detin, am considerat si am subliniat si noi ca este prea mare pentru Romania. 50 de lei biletul de intrare este o suma mare", a mai spus Dumitru Murariu. El a adaugat ca institutiei pe care o reprezinta ii va reveni un procent de 6% din suma care va fi incasata de proprietarii expozitiei.

Academicianul considera ca proteste de tipul acestuia si al celui homofob petrecut in luna februarie, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti - cand un grup de protestatari a intrerupt proiectia filmului "Copiii sunt bine-mersi", in cadrul manifestarii "Luna istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali si transgender, n.r.) - nu au rost. In februarie, aceeasi Asociatie Provita s-a numarat printre organizatiile care au acuzat Muzeul Taranului de "propaganda homosexuala".

"Este o problema de a sti si a nu sti, a cunoaste si a nu cunoaste. Unii vor sa stie, sa cunoasca si aleg sa viziteze expozitia. Altii nu sunt de acord. Insa si unii si ceilalti ar trebui sa isi respecte dorintele", a spus directorul Muzeului Antipa.

Expozitia "The Human Body", care include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disectiile la nivelul organelor si tesuturilor ofera o perspectiva unica, tridimensionala, fidela, asupra corpului omenesc -, va fi vernisata pe 22 martie, la Muzeul Antipa din Bucuresti si va fi deschisa publicului pana pe 30 iunie, zilnic, de marti pana duminica inclusiv, intre orele 10.00 - 20.00.

Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din intreaga lume, fiind prezentate in orase precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

Expozitia "The Human Body" isi propune sa schimbe modul in care vizitatorii percep corpul uman, oferind romanilor, in premiera, o sansa unica de a-si privi organismul prin ochii unui chirurg si de a "experimenta" o incursiune vizuala in interiorul sau. Nu in ultimul rand, scopul expunerii este si acela de a-i determina pe vizitatori sa-si respecte si sa-si ingrijeasca organismul, acordand atentie felului in care aleg sa traiasca.

Potrivit organizatorilor, expozitia "The Human Body" isi poarta vizitatorii intr-o calatorie uluitoare prin noua galerii ce prezinta componentele esentiale ale anatomiei umane. "De ce stranutam? De ce sunt soldurile femeii mai mari decat cele ale barbatului? Unde se afla cele mai mici oase in corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilitatii? Care muschi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai barbatului? Care este rolul placentei? Unde se gaseste vertebra Atlas in corpul nostru? Dar tendonul lui Ahile? Ce este o scanare TC? De cate ori respiram, in medie, pe minut? Colesterolul, bun sau rau?" - sunt doar cateva din intrebarile la care vizitatorii vor afla un raspuns vizitand expozitia "The Human Body".

Totodata, vizitatorii expozitiei vor putea vedea efectele fumatului (vor avea ocazia sa compare un plaman sanatos cu un plaman grav afectat de fumat), ale obezitatii si ale altor afectiuni cauzate de neglijarea organismului.

Corpurile umane prezentate in cadrul expozitiei "The Human Body" au fost donate, in conformitate cu legislatia chineza, catre Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory. Potrivit organizatorilor expozitiei, corpurile sunt nerevendicate, iar moartea a survenit din cauze naturale. Institutul cerceteaza si dezvolta tehnica plastinatiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizand exponate scolilor de medicina, dar si vizitatorilor muzeelor, in scop educational.

Biletele pentru aceasta expozitie au fost puse in vanzare si au preturi cuprinse intre 32 si 60 de lei/ persoana si, respectiv, 85 si 135 de lei/ grup. Totodata, grupurile de peste 10 copii vor avea acces la expozitie in baza unui tichet in valoare de 30 de lei/ persoana. Copiii cu varste mai mici de 7 ani beneficiaza de acces gratuit.

Adultii care achizitioneaza bilete in avans, pana pe 21 martie, beneficiaza de o reducere de 20% (oferta valabila numai pentru adulti). Oferta este diponibila in numar limitat. Tichetele pot fi cumparate online pe www.eventim.ro, sau prin reteaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Carturesti).

Sursa foto: Eventim.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri