Proprietarii ar putea fi obligati sa investeasca in amenajarea fatadelor hotelurilor si a imprejurimilor chiar daca unitatile nu sunt functionale, ministrul pentru IMM-uri si turism lucrand in acest sens la o modificare legislativa impreuna cu Ministerul Dezvoltarii.
"Sunt suparata pe proprietarii de hoteluri care nu au investit in amenajarea lor si lucram cu Ministerul Dezvoltarii la o modificare legislativa pentru ca nu mi se pare corect ca daca te prelevezi de dreptul de proprietate sa nu tii cont de articolul din Constitutie care prevede respectarea dreptului de vecinatate. Din cauza celor care nu s-au pregatit sunt afectati cei care s-au pregatit", a declarat luni ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Maria Grapini, relateaza Mediafax.

Ea a mentionat ca a realizat deja un memorandum care vizeaza acest aspect, adaugand insa ca o astfel de initiativa depinde de Guvern, fiind vorba o decizie politica.

"Vor fi clar opozitii din partea administratiilor locale. Eu cred insa ca o tara care are atatea locuri frumoase pentru turism, asa cum este Romania, trebuia demult sa-si defineasca niste zone de interes national, nu orase si in acele zone. Ca sunt zece, ca sunt 12, trebuie sa aiba un plan urbanistic al zonei, sa nu mai fie modificat decat cu avizul Ministerului Dezvoltarii, administratiei locale si a ministerului de resort. Sa nu mai fie modificat de toti consilierii unei comune sau ai unei localitati mai mici, care sunt alesi din patru in patru ani", a afirmat Grapini.

Ministrul a adaugat ca in aceste zone de interes national vor fi impuse reguli din punct de vedere arhitectural, al constructiilor, al amenajarilor.

Totodata, in cazul in care un proprietar nu vrea sa opereze un hotel, acesta sa fie obligat sa amenajeze totusi unitatea, fatada, spatiul verde, astfel incat sa nu afecteze hotelurile functionale.

"Am putea astfel sa corectam lucrurile despre care vorbesc, sa se respecte vecinatatea si sa nu scada imaginea zonei respective si a atractivitatii Romaniei ca zona turistica", a aratat Grapini.

Ea a vorbit despre aceste modificari dupa ce a fost intrebata despre cat de pregatite sunt statiunile de pe Litoral pentru turistii care merg la mare de 1 Mai si de Paste.

"Pentru toti romanii care ar dori sa mearga la mare exista statiuni pregatite, exista hotelieri pregatiti. Trebuie sa recunosc ca nu toate hotelurile sunt pregatite si aici avem o problema cu detinatorii de hoteluri care nu le-au mai ingrijit. Asta nu inseamna ca cei 30.000-40.000-50.000 de turisti care vor sa mearga de astazi sau de maine la mare nu gasesc locuri foarte bune. Am vizitat si camere, am vizitat si hoteluri, hoteluri de trei stele cu camere foarte ingrijite si cu un pret extraordinar de bun, spun eu. Mult mai ieftin decat tarile din imprejurimi, daca este sa amintim de comparatia care se face mereu cu Bulgaria sau in Grecia. Ei bine, eu nu cred ca in Bulgaria, la un hotel de trei stele, pe malul marii cu mic dejun pentru doua zile, cu doua persoane in camera se poate sta cu 100 de lei pe zi", a afirmat ministrul pentru turism.

Dintre toate statiunile de la malul marii, Mamaia este cea mai pregatita.

"Dar nici aici nu este toata lumea pregatita. Nimeni nu vorbeste de Mangalia ca destinatie turistica. Sunt cateva hoteluri foarte bune. In cadrul fiecarei statiuni, in Saturn, sigur ca nu spun ca nu sunt locuri neamenajate, dar sunt hoteluri de foarte buna calitate in Saturn. Asa cum mai gasim ici-colo si in Olimp si in Neptun. Problema este ca statiunea in ansamblu ar fi trebuit delimitata ca zona de interes national si sa obligam proprietarii sa se alinieze la un plan urbanistic zonal. Daca nu vrea sa opereze in hotelul lui, este problema lui, dar trebuie sa aiba aranjat hotelul, fatada, spatiul verde, totul sa arate foarte bine pentru a nu-l deranja pe cel care si-a facut investitia", a explicat Grapini.

Ea spune ca este greu de estimat cati turisti vor veni anul acesta pe litoralul romanesc, insa a mentionat ca ministerul va continua promovarea Romaniei ca destinatie turistica de vara.

"Maine voi avea o intalnire cu mai multi jurnalisti de la Nekermann, care dupa discutia mea de maine vor pleca pe Litoral, vor viziona si vor decide. Noi vom fi in cataloagele lor si la TUI si la Nekermann, si la toti operatorii mari. Ii invit foarte deschis sa vina si sa vada partea frumoasa a lucrurilor si eu cred ca in acest an vom avea turisti mai multi decat anul trecut", a mai spus Grapini.

Programul social "Litoralul pentru toti" va aduce in acest an tarife mai mari decat in sezonul trecut pentru hotelurile din Mamaia si Eforie, si mai mici in cazul celorlalte statiuni, dupa ce in ultimii ani preturile au fost diferentiate doar de gradul de confort al hotelului, nu si de statiune.
"Pentru editia din acest an a programului au fost propuse pentru prima data tarife diferentiate pentru zona Constanta - Mamaia - Eforie fata de sudul litoralului (statiunile Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Litoral- Delta Dunarii transmis saptamana trecuta.

Programul se desfasoara in perioada 6 mai - 15 iunie.


Sursa foto: freedigitalphotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri