Airline Management Solution, o firma care nu are inca licenta de zbor in Romania, a facut cea mai buna oferta pentru operatorul aerian low-cost Blue Air, de 30 milioane euro, a declarat Andrei Cionca, seful Casei de Insolventa Transilvania.
Airline Management Solutions este detinuta de agentia de turism belgiana Maxi Tours, care se ocupa cu distributia biletelor Blue Air in acesta tara, si doi actionari romani.

Suma de 30 milioane de euro include pretul de pornire al licitatiei, de 1,5 milioane euro (6 milioane lei), iar diferenta de peste 28 milioane de euro o reprezinta obligatiile de plata. Datoriile Blue Air erau de 260 milioane lei.

Tranzactia urmeaza sa fie aprobat de catre creditori si actionari inainte de a se face efectiv transferul business-ului.

Singura companie care a mai depus o oferta finala a fost Medallion Air, controlata de Victor Dumitrescu, in conditiile in care omul de afaceri Dan Adamescu nu a ajuns la timp pentru depunerea ofertei.

Tranzactia vizeaza preluarea fondului de comert, care include brandul Blue Air, know-how-ul si platforma de vanzare, nu si activele companiei, iar licitatia a pornit de la 6 milioane lei.

Printre obligatiile cumparatorului se numara plata datoriilor legate de activitatea curenta si onorarea zborurilor deja contractate.

Blue Air a anuntat pe 24 aprilie ca au fost depuse noua oferte sau scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea companiei detinute de omul de afaceri Nelu Iordache, cei mai multi din afara tarii, Belgia, Italia, Romania, Elvetia, Grecia, dar si din Emiratele Arabe Unite sau alte tari din Asia.

Casa de Insolventa Transilvania (CITR), administratorul judiciar al Romstrade, firma aflata in insolventa si care detine Blue Air, si-a propus un termen de cel mult doua luni pentru vanzarea companiei.

Compania Blue Air opereaza zboruri cu 8 aeronave, catre 30 de destinatii europene cu plecare din Bucuresti, Bacau si Sibiu, avand aproximativ 400 de salariati.

Blue Air si constructorul Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad si aflat in prezent in detentie.

Compania de transport aerian a anuntat la inceputul anului ca a anulat o comanda de 462,2 milioane dolari plasata in 2008 pentru cinci aeronave Boeing 737, programate pentru livrare in perioada 2015-2016, din cauza situatiei financiare a Romstrade.

Pierderile Blue Air din 2011 pana in prezent sunt estimate la peste 100 de milioane de euro.

Blue Air in cifre:

- infiintata in 2004
- avioane 8
- angajati 400
- 30 destinatii europene cu plecari din Bucuresti, Bacau si Sibiu
- gradul de ocupare al aeronavelor 92% in perioada ian-aug 2012
- 2013: estimare numar pasageri - 1,5 milioane;
- 2012: afaceri de 145 milioane euro;
- 2011: afaceri de 136 milioane euro, pierderi de 11,48 milioane euro, 400 angajati;
- 2010: afaceri de 164 milioane euro, profit de 580.000 euro, 440 angajati;
- 2009: afaceri de 148 milioane euro, profit de 1,37 milioane euro, 775 angajati;

Scopul calatoriei pasagerilor Blue Air: turism/vacanta 35%; business 25%; romani care muncesc in strainatate 25%; romani care merg in vizita la rude si prieteni 15%. De la mutarea operarii pe Aeroportul Otopeni in martie 2012, segmentul de business a inregistrat o crestere de 27,8% fata de anul anterior.

Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la M&A Outlook 2013 - Editia a V-a - Forumul antreprenorilor care fac tranzactii miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri