“Mereu vorbim despre potential turistic in Romania. Exista, dar sa fim seriosi, putini fac bani adevarati din turism. Intrebati-i pe Hagi sau Copos daca s-au imbogatit din hoteluri”, asa isi incepe Petre Szel discursul cand este intrebat de banii pe care Best Western Bucovina, cel mai mare hotel din Gura Humorului, ii genereaza in fiecare an.
Best Western Bucovina este operat de compania Casa de Bucovina Club de Munte (BCM), al carei actionar majoritar este SIF Muntenia (SIF4). Petre Szel (foto) a fost pana saptamana trecuta presedintele SAI Muntenia Invest, firma care administreaza SIF Muntenia.

Hotelul de patru stele este cel mai mare din zona Gura Humorului si a reusit in ultimii patru ani sa inregistreze constant un profit de circa 800.000 lei pe an. De cand s-a listat pe Bursa de la Bucuresti, in 2008, BCM nu a inregistrat niciodata pierderi la nivelul unui an.

Pentru comparatie, o alta companie hoteliera listata pe Bursa - Intercontinental Romania (grupul care opereaza hotelul de cinci stele Intercontinental Bucuresti), a avut pierderi de 705.000 lei anul trecut, un castig de 1,1 mil. lei in 2011, si o alta pierdere, de aproape 16 mil. lei, in 2010.

Turistii din sudul tarii si in special din Bucuresti depasesc destul de rar zona Valea Prahovei, din lipsa timpului liber dar si din comoditate, din acest motiv nu ne putem compara ca numar de turisti cu Sinaia sau Predeal. Zona turistica Gura Humorului s-a dezvoltat insa constant in ultimii ani, iar fluxul de turisti este in creste”, mentioneaza Szel.

Acesta este completat de catre Doina Prosciuc (foto), directorul de vanzari al Best Western Bucovina, care afirma ca jumatate din clientii hotelului sunt straini.

Cand ne-am lansat, la inceputul anilor 2000, lumea ne intreba unde este Gura Humorului si ne pozitionam spunand ca suntem la 5 km de Manastirea Voronet. Acum mizam in special pe turistii care vin aici cu familiile dar si pe segmentul corporate plictisit oarecum de Valea Prahovei. 53% dintre turisti sunt din afara tarii. Per ansamblu, cele mai importante segmente de clienti sunt cele de leisure (55%) si coporate (26%)”.

Anul trecut romanii au petrecut cele mai multe seri la hotelul controlat de SIF Muntenia, totalizand 12.427 nopti de cazare. Au urmat turistii din Germania si Spania, cu 3.985, respectiv 3.688 nopti de cazare. De notat si clientela ceva mai exotica a hotelului provenita din Japonia (1,4% din total) sau China (0,23%).

“Strainii vin in special pentru a vizita manastirile din regiune. Recent s-a investit insa si in dezvoltarea partiei din apropierea orasului, dar si a unor zone de agrement care includ piscine si chiar un bazin olimpic”, spune Doina Prosciuc.

Gura Humorului, oras cu 13.000 de locuitori, are un bazin olimpic deschis publicului. In Bucuresti, oras cu peste 2 milioane de locuitori, exista doar trei astfel de bazine.

Durata medie a unui sejur la hotelul Best Western Bucovina este de 1,5 - 2 zile, iar o persoana cheltuieste circa 40 de euro/zi pentru cazare. Gradul de ocupare al hotelului a fost de 38% in 2012, in crestere comparativ cu 27,5% in 2008.

"Speram ca in 2013 sa atingem din nou nivelul de anul trecut. Este o piata cu destule schimbari. Situatia financiara din Spania, de exemplu, se vede imediat la nivelul turistilor din aceasta tara”, a declarat Doina Prosciuc.

Casa de Bucovina Club de Munte a inregistrat o pierdere de aproape 300.000 lei in T1 2013, in scadere fata de perioada similara de anul trecut. Potrivit reprezentantilor companiei, lunile noiembrie, ianuarie si februarie sunt in general cele mai slabe din punct de vedere al fluxului de turisti.

Actiunile BCM sunt in crestere cu 7,2% de la inceputul acestui an. Compania este evaluata pe bursa la 13,1 mil. lei.

Sursa fotografii: Mircea Dragos Photography

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri