O parte dintre turistii romani care merg in statiunile de pe litoralul turcesc s-ar putea reorienta, in principal catre Grecia, dar si catre Spania si Italia, daca protestele din Turcia se vor extinde si imaginea tarii ca destinatie turistica va fi afectata, potrivit agentiilor de turism.
"Este clar ca daca lucrurile nu se linistesc in Turcia va fi influentata circulatia turistica spre aceasta tara", a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Ea spune ca in prezent zona turistica nu este afectata de protestele care au loc in Istanbul si Ankara, iar charterele sunt absolut sigure. Presedintele ANAT afirma ca daca protestele se vor extinde, va fi greu de inlocuit ofertele din Turcia, din punct de vedere al raportului calitate/pret.

"In Bulgaria turistii sunt mai putin pretentiosi, iar alternativa ar putea fi Grecia, pentru ca Egiptul este inca blocat din punct de vedere turistic", a afirmat Morariu.

Turoperatorii spun, insa, ca in afara de Grecia, care este prima optiune in cazul in care imaginea Turciei se va deteriora, mai sunt si alte solutii pentru turistii romani.

"Daca se va ajunge la situatia ca turistii sa fie in pericol, sunt cateva variante care ar putea inlocui Turcia, printre care Grecia, Spania sau Italia, catre care avem zboruri charter", a afirmat Raymond Maiorescu, directorul general al agentiei Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din Romania, care are saptamanal sase zboruri catre litoralul turcesc.

El a aratat ca in prezent conflictele din Turcia nu influenteaza circulatia turistica spre Antalya si nici macar spre Istanbul.

"Chiar astazi am avut un grup care a plecat intr-un circuit spre Istanbul. La charterele spre Antalya nu se simte inca nicio reticenta, pentru ca Turcia este, deocamdata, o tara sigura", a mai spus Maiorescu.

Mii de persoane au continuat sa manifesteze in noaptea de luni spre marti in Piata Taksim, in centrul Istanbulului, si in zeci de orase din Turcia, in a cincea zi consecutiv, marcata de noi confruntari intre politisti si manifestanti. Un semn al agravarii nemultumirii este ca una dintre cele mai importante confederatii turce a indemnat la o greva de doua zile, incepand de marti, cu scopul de a denunta recurgerea statului la "teroare" impotriva contestatarilor.

Pentru prima data de la inceputul acestei miscari, a fost semnalata moartea a doua persoane in legatura cu tulburarile. Uniunea medicilor turci a anuntat ca un tanar a fost ucis duminica seara la Istanbul de o masina care a intrat in multime, iar un tanar in varsta de 22 de ani a murit luni la spital dupa ce a fost impuscat in timpul unei manifestatii in sudul Turciei.

Cu peste 30 de zboruri pe saptamana catre litoral, Turcia este principala destinatie pentru turistii romani care merg in strainatate cu zboruri charter.

"Un charter, la un grad de ocupare de 85%, zboara pe profit zero, dar nu are nici pierderi. La peste 85% incepe sa aiba profit. La un singur zbor charter cu un avion de 180 de locuri, plin doar pe jumatate, turoperatorul pierde in jur de 12.500 de euro", a declarat Hamid Gazez, proprietarul agentiei Rezeda Tours, care opereaza patru zboruri charter pe saptamana catre Turcia.

Mircea Vladu, directorul general al agentiei Prestige Tours, turoperatorul grupului Happy Tour, spune ca in Antalya merg peste 90% dintre romanii care isi fac vacantele in Turcia.

"In Antalya nu este niciun conflict, iar toate hotelurile sunt de tip resort, foarte sigure. Nu s-a anulat deocamdata nicio rezervare, dar daca situatia se agraveaza, avem optiunile Grecia sau Spania", a afirmat Vladu.

Revoltele au inceput in cel mai nepotrivit moment pentru agentiile romanesti, cand turistii isi proiecteaza vacanta pentru aceasta vara.

"Chiar daca miscarile de revolta nu vor ajunge in destinatiile de vacanta (Antalya, Kusadasi), asa cum nu au ajuns nici in Grecia in insule sau in alte destinatii de vacanta, imaginea Turciei este stirbita. Din acest motiv, o parte dintre romani se vor reintoarce in Grecia si pe litoralul romanesc, unde vor alege locatiile bune si care pot face fata pretentiilor turistilor care prefera Turcia si care au un standard de asteptari ridicat", a afirmat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Un pachet standard pe litoralul turcesc, la un hotel de cinci stele, all inclusive, costa minim 800 de euro de persoana. Agentii de turism spun ca sunt aproape imposibil de gasit intr-o alta tara hoteluri cu un grad de confort similar si aceeasi calitate a serviciilor la astfel de tarife.

Potrivit statisticilor autoritatilor turce, in anul 2011 au plecat in Turcia 390.000 de romani, cu 10% mai multi decat cei 355.000 ajunsi in 2010. Tot in Turcia si-au petrecut vacantele in 2011 si 4,8 milioane de turisti germani, in crestere cu 10%, si 3,5 milioane de rusi, cu 12% mai mult decat in 2010.

La Ankara, politia a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa grupari ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. In schimb, premierul a negat orice deriva autoritarista si a respins ideea unei "primaveri turce", dand asigurari din Maroc, unde se afla in vizita, ca situatia in tara sa este pe cale sa se detensioneze.

La fel de hotarati, mii de locuitori din Istanbul au ocupat din nou Piata Taksim, aflata in centrul miscarii de contestare, goala incepand de sambata dupa-amiaza, in urma interventiei politiei. Ei agitau steaguri turce si scandau "Tayyip, demisia!".

Peste 2.000 de persoane au fost ranite in confruntarile violente dintre politie si manifestanti, care dureaza de cinci zile, doar la Istanbul si Ankara, potrivit organizatiilor neguvernamentale de aparare a drepturilor omului si asociatiilor de medici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri