- Numarul de vizitatori la muzeele din tara a fost in scadere in perioada 2007 - 2011, de la peste 12 milioane de oameni la 9,5 milioane, in timp ce numarul institutiilor muzeale autohtone a crescut in aceeasi perioada, de la 679 la 709.
"Alaturi de tot segmentul patrimoniului, muzeele si colectiile beneficiaza de cel mai complet cadru legislativ dintre toate tipurile de institutii publice de cultura. Legea 311/2003, legea muzeelor si a colectiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, contine nu numai prevederi explicite cu privire la modul de organizare si functionare, dar si o clasificare a acestor institutii", se arata in Strategia sectoriala in domeniul Culturii si Patrimoniului National pentru perioada 2014 - 2020.

Potrivit documentului citat, in 2007, numarul de vizitatori la muzeele din tara era de 12.255.182. Anul 2008 a inregistrat o scadere semnificativa de aproximativ doua milioane de persoane, numarul celor care au platit bilet pentru a vizita un muzeu autohton fiind de 10.687.056. De asemenea, anii 2009 si 2010 s-au aflat pe un trend descendent in ceea ce priveste numarul de vizitatori - 10.169.087, respectiv 8.900.425.

Conform sursei citate, in 2011, numarul vizitatorilor a urcat putin, la 9.527.938.

"Pentru dinamizarea activitatii muzeale, Ministerul Culturii isi propunea, inca din perioada 2004 - 2007, «infiintarea a cinci departamente - pilot de marketing cultural pe langa muzeele nationale». Din pacate, proiectul nu a fost pus in practica, dar ar merita reluat ca intentie, intrucat competentele la care se face referire nu sunt nici acum internalizate in activitatile tuturor acestor institutii. Din 2007 pana in prezent, numarul muzeelor si colectiilor a cunoscut o crestere semnificativa la nivel national. Pentru muzee, expunerea bunurilor culturale colectionate constituie una dintre trasaturile definitorii ale activitatii specifice institutionale. Muzeele trebuie sa isi mentina rolul de institutii accesibile unui numar din ce in ce mai mare de cetateni, indiferent de pozitia sociala sau de apartenenta etnica a acestora", se mentioneaza in Strategia sectoriala privind cultura.

In ceea ce priveste numarul mediu de vizitatori ai unui muzeu autohton, in anul 2007 acesta a fost de 18.049 de persoane, iar in 2011, de 13.439.

Totodata, potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Culturii, numarul mediu de turisti la un muzeu intr-o luna a anului 2007 a fost de 1.504, iar in 2011, de 1.120.

Cifrele privind vizitatorii pe anul 2012 nu au fost prelucrate pentru a putea fi folosite ca date certe, se mai arata in documentul citat.
In total, in 2011, in Romania erau 709 muzee, in timp ce anul in 2007 erau inregistrate 679.

"Asa cum se poate vedea, numarul muzeelor este relativ constant, cu o crestere mai notabila in 2011. Din informatiile detinute, acest trend este paradoxal, intrucat, prin efectul retrocedarilor din perioada 2007 - 2009, prin efectul ordonantei care a redus personalul din sistemul bugetar si al desfiintarii unor institutii publice la nivel local in 2010-2011, numarul raportat la nivel national ar trebui sa fie in scadere, cele cateva exemple de muzee nou infiintate neputand concura masurile care au afectat intregul sistem al muzeelor si colectiilor. O posibila explicatie ar putea fi insa aceea a unui mod ceva mai exact de raportare, ca urmare a raportarilor manageriale obligatorii sau a diverselor programe de monitorizare la nivel national, care au ajutat la recenzarea numarului acestor organizatii", mai arata Strategia sectoriala in domeniul culturii.

Cu exceptia muzeelor si colectiilor publice din subordinea Ministerului Culturii, celelalte institutii de acest tip nu depun rapoarte de management anuale, in consecinta, nu se cunosc detalii privind structurile, modul de organizare si de functionare ale acestora.
"In plus, autoritatea responsabila va trebui sa se asigure ca se respecta accesul nemediat la valorile din patrimoniul cultural national, in vederea consolidarii identitatii culturale nationale si a constientizarii apartenentei la un spatiu cultural comun pentru fiecare comunitate locala in parte. Este, totodata, evident ca muzeele trebuie sa isi schimbe radical modul de abordare a relatiilor cu publicul, astfel incat acesta sa perceapa institutia muzeala drept una complementara unui centru cultural - atunci cand nu este posibila diversificarea activitatii muzeului, astfel incat sa preia din sarcinile unui centru cultural", se mai arata in documentul citat.

Sursa foto: www.mnir.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri