Ministerul Culturii intentioneaza sa infiinteze, intr-un "viitor care sa nu fie indepartat", un muzeu dedicat culturii Cucuteni, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu la vernisajul expozitiei "Cucuteni, valori regasite ale preistoriei europene".
Expozitia "Cucuteni, valori regasite ale preistoriei europene" a fost vernisata la Palatul Sutu (Muzeul Municipiului Bucuresti) din Bucuresti, aceasta putand fi vizitata pana pe 25 august, scrie Mediafax.

La vernisajul expozitiei - care cuprinde peste 100 de piese arheologice cu o vechime de peste 5.000 de ani, "care vorbesc despre semnificatiile pierdute, viata spirituala si materiala, dar nu in ultimul rand despre rafinamentul estetic si tehnologic ale culturii Cucuteni-Tripolie" - au participat, printre altii, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, academicienii Razvan Theodorescu si Constantin Balaceanu-Stolnici, Romeo Dumitrescu, presedinte de onoare al Asociatiei Culturale Arkeo, organizatorul expozitiei, si Lacramioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi.

"Jumatate din vasele pe care le vedem aici au vazut deja Statele Unite, Vaticanul, Atena, Oxford. O alta jumatate sunt proaspat scoase din pamant si intrate in circuitul arheologic. Sunt vase de o mare valoare, estetica in primul rand, istorica. Pentru noi ar reprezenta probabil cea mai importanta parte din istoria Romaniei si nu spun asta pentru ca am eu o pasiune deosebita pentru asta. Mircea Eliade a spus-o deja in 1931. A spus ca in momentul in care istoria aceasta veche va fi la moda, Romania va putea sa stea cu fruntea sus in fata oricarui popor. In momentul acesta istoria straveche este la moda si ar fi bine sa nu pierdem acest tren in care cultura Cucuteni ar putea fi si un brand de tara. Ne-ar putea proiecta pe primele scene ale arheologiei mondiale", a declarat Romeo Dumitrescu, presedinte al Fundatiei "Cucuteni pentru Mileniul III" si presedinte de onoare al Asociatiei Culturale Arkeo.

De asemenea, prezent la vernisaj, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus ca a discutat cu ministrul Nicolae Banicioiu, cu Romeo Dumitrescu si cu Lacramioara Stratulat despre infiintarea unui muzeu al culturii Cucuteni sau despre organizarea unei expozitii permanente care sa fie dedicata acestei istorii.

"Cred ca expozitia va fi un moment important in acest proces de promovare. Dincolo de dimensiunea estetica involuntara pe care o au aceste piese, ele in imaginarul nostru colectiv, al romanilor, de multe decenii, au capatat si o dimensiune identitara. Deci de doua ori acest eveniment este important. Sper sa fie urmat de altele, am discutat deja (...) despre posibilitatea, pentru un viitor care sa nu fie indepartat, despre posibilitatea infiintarii unui muzeu sau a unei expozitii permanente care sa fie destinata culturii Cucuteni", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Pe de alta parte, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, a declarat ca tinerii au nevoie sa isi cunoasca istoria, precizand ca in acest sens vor fi organizate o serie de workshopuri. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca in viitorul apropiat, in Bucuresti, sa exista un muzeu dedicat special culturii Cucuteni.
"Important este ca dupa multe eforturi a reusit sa iasa la iveala aceasta idee, aceasta dorinta a doctorului Romeo Dumitrescu. Ii multumesc si eu pentru perseverenta, pentru faptul ca in ciuda delasarii institutiilor statului el tot s-a incapatanat si tot a venit ani de-a randul cu aceasta propunere. (...) Pe langa valoarea exponatelor care este inestimabila, sunt piese pentru prima oara expuse in aceasta expozitie, vor fi cateva workshopuri care vor oferi cateva ipoteze destul de interesante, vor fi lansate in dezbatere, ulterior urmand a fi cat mai mult popularizate", a spus Banicioiu.

La randul sau, Lacramioara Stratulat a mentionat ca unele exponate nu au mai fost niciodata expuse publicului. "Ma bucur nespus ca aici, in centrul Bucurestiului, pentru o luna si ceva a putut sa poposeasca o minunata civilizatie, o cultura spectaculoasa, care este cultura Cucuteni. Cred ca niciodata nu vom spune suficient de multe sau nu vom putea organiza suficiente expozitii, simpozioane, colocvii, mese rotunde, pentru a povesti despre cultura Cucuteni", a mentionat Stratulat.

Expozitia "Cultura Cucuteni, valori regasite ale preistoriei europene" va fi deschisa pana pe 25 august si este organizata de catre Ministerul Tineretului si Sportului, in parteneriat cu Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi, Asociatia Culturala Arkeo, Muzeul Municipiului Bucuresti si Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.

Expozitia poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 - 18:00. Intrarea este libera.
Civilizatia Cucuteni-Tripolie, raspandita din sud-estul Transilvaniei, peste toata Moldova (incluzand teritoriul de astazi al Republicii Moldova) si in vestul Ucrainei, pana la Nipru, s-a extins, in perioada sa de maxima expansiune, pe o suprafata de peste 350.000 de kilometri patrati. Numele sau a fost dat de descoperirile facute in 1884 si 1893 in localitatile Cucuteni (langa Iasi, Romania) si Tripolie (langa Kiev, Ucraina).
Durata de evolutie a civilizatiei Cucuteni-Tripolie cuprinde aproximativ doua milenii, incepand cu anii 4600/ 4500 pana in jurul datei de 2750 i.e.n., interval temporal apartinand epocii eneolitice.

Civilizatia Cucuteni-Tripolie este considerata de specialisti una dintre cele mai spectaculoase civilizatii cu ceramica pictata ale lumii preistorice, atat datorita rafinamentului artistic al formelor si decorului pictat sau incizat pe vase si statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei si a metalelor (cupru si aur), cat si datorita intrebarilor pe care le ridica, multe inca fara raspuns.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri