Pentru a doua oara in trei ani, Luanda, capitala Angolei, a fost declarat cel mai scump oras din lume pentru expati, potrivit unui studiu realizat de firma de resurse umane Mercer. In timp ce majoritatea cetatenilor locali traiesc in saracie, preturile sunt astronomice.
Desi mare parte din populatia de la periferia orasului african se confrunta cu saracia, pe strazile din zona centrala isi impart suprematia autoturisme Porsche Cayenne, Cadillac Escalade sau ultimul model de Range Rover. De asemenea, renumitul brand de fashion Hugo Boss a deschis aici al doilea magazin, in aproprierea primei reprezentante, scrie CNN.

Luanda este capitala celui de-al doilea mare producator de petrol din Africa, Angola (depasita doar de Nigeria), un centru de crestere economica si politica.

Cu toate acestea, tara a suferit timp de 27 de ani un violent razboi civil, care a luat sfarsit in 2002 si care a distrus infrastructura si a diminuat capacitatea de a-si produce hrana.

Ca urmare, aproape totul in Luanda este importat. Astfel, pe fondul taxelor mari de import, alaturi de taxele mari impuse de marile lanturi de magazine care detin monopolul, preturile bunurilor si serviciilor ajung la niveluri astronomice.

Preturile pot fi suportate doar de expatii din multinationale si angolezii bogati

Astfel, in Luanda, in ciuda deschiderilor de noi hoteluri din ultimii ani, o noapte de cazare continua sa coste 500 de dolari la cinci stele si pana la 400 de dolari la hoteluri de patru stele.

O masa la un restaurant din capitala Angolei poate depasi usor 100 de dolari de persoana, in timp ce la un restaurant de lux intrarea costa 150 de dolari. O seara de distractie intr-un club depaseste 40 de dolari de persoana.

Chiria pentru un apartament de lux ajunge la 6.500 de dolari, in timp ce pretul unui ziar international depaseste 5 dolari.

O pereche de blugi costa in medie 200 de dolari.

Aceste preturi pot fi suportate doar de expati care muncesc in companii multinationale si de angolezii bogati care muncesc in domeniile petrolier si bancar.

La polul opus, multi dintre cetatenii din Luanda traiesc la periferie si au venituri lunare mult mai mici si se confrunta cu saracia.

In timp ce un profesionist de nivel mediu din sectorul bancar castiga intre 8.000-10.000 dolari, un sofer sau o femeie de serviciu nu depasesc 500 de dolari.

Sursa foto: Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri