Cresterea inregistrata la sase luni in economia romaneasca nu s-a simtit in domeniul turismului, unde sumele alocate pentru vacante, atat pe destinatii interne, cat si externe, au scazut, a declarat pentru wall-street.ro Lucia Morariu, sefa agetiei de turism Eximtur si presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

"Cresterea economica nu s-a simtit in turism, unde consumul a continuat sa scada. Probabil aceasta crestere se bazeaza pe exporturi, nu pe consum", a spus Morariu.

Potrivit acesteia, romanii au cumparat in 2013 vacante in special prin programe care ofera reduceri, precum Inscrieri Timpurii (intern) si early booking (extern), pentru extrasezon.

"Cele mai multe vacante s-au vandut la inceput de an pentru ca au fost programele Inscrieri Timpurii si early booking, insa ulterior, incepand cu luna iunie, avem scaderi atat pe intern, cat si pe extern la valoarea medie a pachetului de vacanta", a explicat Lucia Morariu.

Valoarea medie a sumei alocate de turisti pentru vacantele interne s-a ridicat la 602 lei, iar sumele cheltuite pentru vacantele in strainatate au fost in medie de 1.571 lei in primele 6 luni ale acestui an.
In plus, ea a adaugat ca o redresare in domeniul turismului va avea loc cand vor creste veniturile generale ale romanilor, iar un prim pas pentru atingerea acestui obiectiv ar putea fi cresterea gradului de colectare a veniturilor la buget.

"Ca industrie stam pe loc. (...) Jumatate din companiile din turism platesc la negru sau la gri taxele salariale, iar la nivel general colectarea de taxe si impozite este o problema. Cand se va face ordine in ceea ce priveste colectarea atunci ne vom putea gandi la o revigorare", a mai precizat Lucia Morariu.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, conform primelor estimari al Institului National de Statistica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri