Proiectul de arta publica „Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii” poate fi vizitat incepand din 28 august, in localitatea Mila 23. Aici turistii vor putea admira obiecte cu traditie si istorie din arealul cuprins intre satele Mila 23, Crisan si Caraorman.
„Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii” este construit in jurul unui obiect autentic local, “lotca dunareana”, barca pescareasca traditionala, mijlocul de transport si comunicare tipic pentru satele de pe apa.


"Prin interventia temporara pe care o propune in centrul satului Mila 23, acest «muzeu alternativ» evidentiaza locul privilegiat pe care lotca il ocupa in imaginarul, in relatiile sociale si economice ale localnicilor. Folosita pe vremuri ca mijloc unic de transport si cel mai important instrument utilitar pentru supravietuire in satele pescaresti, lotca devine in zilele noastre vehicul ecologic recomandat turistilor responsabili si un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mandri. Interventia reconstituie prin povesti si istorii orale culese de la localnici si de la campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe originari din Delta Dunarii, semnificatiile simbolice si narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifica astfel intre documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o barca de lemn si uneltele de pescuit indispensabile fiecarui taran din satele de pe «balta», expunerea de barci vechi in marime naturala si inregistrarea povestilor de succes ale sportivilor nascuti in zona care au transformat experienta de a vasli, fireasca pentru fiecare copil din Delta Dunarii, in sansa de a se afirma si de a deveni recunoscut la nivel mondial", se arata intr-un comunicat.


Proiectul valorifica patrimoniul material si imaterial din Delta Dunarii, recuperand intr-un mod inedit elemente de traditie si cultura locala, evidentiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpreteaza lotca sub forma unui element de legatura intre diferitele identitati entice si culturale care alcatuiesc spatiul Deltei, punctand aspecte concrete din viata si traditia acestor comunitati.

Muzeul Plutitor este conceput sa devina, in viitor, un punct de atractie pentru turistii in Delta Dunarii si un spatiu reper pentru locuitorii din zona Mila 23 - Crisan - Caraorman, care au astfel sansa de a se promova istoria si obiceiurile care dau specific locului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri