Institutul National al Patrimoniului (INP) a alocat fonduri de peste 370.000 de lei pentru lucrarile de restaurare si conservare a monumentului emblematic Poarta Sarutului de la Targu-Jiu, creat de sculptorul Constantin Brancusi.

Potrivit unui comunicat de presa, monumentul emblematic face parte din Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", obiectiv care ar putea fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO incepand cu anul 2015, scrie Mediafax.

In vederea realizarii proiectului de restaurare si conservare, Institutul National al Patrimoniului a alocat fonduri de 371.656,44 lei. Astfel, operatiunile executate la Poarta Sarutului includ inlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.

Procesul de restaurare este estimat pentru finalizare intre 5 si 10 octombrie.

"Reabilitarea Portii Sarutului reprezinta unul dintre cele mai importante obiective ale Institutului National al Patrimoniului din acest an. Interesul primordial in restaurare este de a pune in valoare aceasta capodopera a artei contemporane universale si de a contribui astfel la cresterea calitatii operei. Mai mult, restaurarea Portii Sarutului va cantari mult, ca investitie, in evaluarea dosarului pentru UNESCO. Pentru Targu Jiu si comunitatea locala, aceasta lucrare va aduce beneficii materiale si simbolice, mai ales ca intregul ansamblu al lui Brancusi reprezinta un centru de atractie turistica", a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului National al Patrimoniului.

De asemenea, INP este institutia abilitata sa realizeze intregul dosar pentru inscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Targu Jiu in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un grup alcatuit din arhitecti, istorici de arta si arheologi ai INP, impreuna cu Ministerul Culturii si cu autoritatile locale din Gorj au intreprins in ultimele luni proceduri si actiuni complexe pentru ca dosarul complet sa ajunga la UNESCO. Includerea operei lui Brancusi de la Targu Jiu in Patrimoniul Mondial UNESCO este un proces la capatul caruia Romania va promova un nou ansamblu de valoare culturala universala si va aduce un binemeritat tribut marelui artist.

Ansamblul monumental "Calea Eroilor" din Targu Jiu este un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Brancusi a fost solicitat in 1935 sa construiasca un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni. Acesta propune ridicarea unei coloane compuse din 17 module. Mai tarziu, adauga o poarta monumentala, apoi o masa si o serie de scaune. "Calea Eroilor" este o materializare a ancestralei traditii romanesti legata de cultul mortilor, sublimand mai toate obiceiurile legate de "marea trecere". Ansamblul incepe pe malul Jiului - apa curgatoare, simbol al calatoriei fara intoarcere, dar si linie a frontului - loc al jertfei eroilor. Masa Tacerii aminteste de mesele destinate mortilor neplecati sau celor veniti "la zile mari". Scaunele asezate la mare distanta sunt parca facute pentru umbrele tacute ale celor ce nu mai sunt. Poarta Sarutului este descrisa de Brancusi insusi ca o trecere catre "lumea de dincolo". Coloana fara sfarsit este un cantec etern care ne duce cu sine in infinit, o scara catre cer.

Ansamblul Constantin Brancusi cinsteste moartea eroica, dar in acelasi timp aduce un elogiu vietii nepieritoare. Axa "Calea Eroilor" are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizata in 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Nationala a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia primului - ministru liberal Gheorghe Tatarescu.

Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri