Mii de turisti disperati asteptau marti sa poata urca intr-unul dintre putinele avioane care decolau din Acapulco, cel mai celebru oras balnear al Mexicului, afectat dur de uragane, apoi de jafuri, relateaza AFP.

Soarele si plaja de care multi turisti visau sa profite cu ocazia weekendului prelungit datorita sarbatoririi Zilei Independentei Mexicului au lasat locul rafalelor de vant violente, ploilor torentiale si inundatiilor, scrie Mediafax.

Aeroportul inundat si drumurile de iesire din oras blocate au obligat peste 40.000 de turisti sa-si prelungeasca in mod fortat vacantele in acest oras de pe malul Oceanului Pacific.

"Asteptam sa vedem daca ne vom intoarce cu avionul sau vor redeschide drumurile. Dar problema este hrana", spune pentru AFP Andres Guerra Gutiérrez, un mexican in varsta de 40 de ani care a venit vineri, impreuna cu 14 membri ai familiei sale, in Acapulco, una dintre destinatiile preferate de catre locuitorii capitalei si care pe vremuri era un loc de vizita obligatoriu pentru staruri de la Hollywood.

Dupa patru zile consecutive de furtuni, soldate cu aproximativ 48 de morti la nivel national, Acapulco, un oras cu 680.000 de locuitori in care s-au inregistrat mai mult de jumatate din victime, continua sa fie inundat. Sunt afectate in special zonele sarace, de la periferie si cartierul Punta Diamante, o zona hoteliera unde apele au ajuns pana la trei metri.

In aceasta zona au avut loc numeroase jafuri. Sute de persoane au atacat un magazin si doua centre comerciale, de unde si-au insusit hrana, aparate casnice si saltele, a constatat un corespondent al AFP.

"Nu putem sa-i oprim. Suntem intr-o situatie de urgenta grava", spune un militar insarcinat cu securitatea.

In plus, elemente ale politiei federale au fost mobilizate pentru a veni in sprijinul armatei in acest oras afectat de mai multi ani de un val de violente atribuit traficantilor de droguri.

Politia federala a anuntat ca a efectuat peste 200 de operatiuni pentru a salva persoane care au fost nevoite sa se refugieze pe acoperisuri din cauza cresterii nivelului apelor.

- Pod aerian de pe un aeroport inundat

In speranta obtinerii unui bilet de avion, sute de turisti stateau nerabdatori la cozi, marti, pe esplanada unui centru de spectacole din Acapulco, transformat in centru de operatiuni pentru companii aeriene si devenit, de asemenea, un refugiu provizoriu pentru aproximativ 2.000 de persoane care nu mai puteau sa ramana in hoteluri sau in locurile in care s-au cazat.

Milagros, o venezueleana venita impreuna cu sotul sau si fiica sa in varsta de doi ani, a schimbat, incepand de luni, camera luxoasa de hotel pentru Centrul de Conventii din Acapulco, un alt refugiu pentru o mie de persoane aflate in asteptare.

"Suntem cu adevarat ingrijorati: nu avem mai multi bani pentru a plati suma in plus pe care compania aeriana ar putea sa o solicite deoarece am ratat zborul", spune aceasta locuitoare din Caracas.

Grupul de hotelieri din Acapulco s-a angajat sa ofere cazare gratuita pana miercuri pentru aproximativ 15.000 pana la 20.000 dintre clientii lor blocati. Dar multi dintre ei au preferat refugiile improvizate, in pofida conditiilor precare, pentru a fi mai aproape de accesul la cele trei companii aeriene care, impreuna cu zborurile militare, au evacuat deja, marti, cateva sute de turisti.

"Podurile aeriene" stabilite cu capitala Mexicului opereaza direct de pe pista Aeroportului International din Acapulco, ale carui turnuri de control nu mai functioneaza, iar terminalul de pasageri, fiind complet inundat, la fel ca si zona de parcare, este inutilizabil.

Sursa foto: www.visitmexico.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri