Studiul s-a bazat pe datele statistice Eurostat din perioada 2000-2010, pentru a asigura comparabilitatea datelor din cele 31 de state europene analizate.

Conform studiului, sectorul ospitalitatii (hoteluri, restaurante, planificare de evenimente, transport) a contribuit cu 126 de miliarde de euro la bugetele de stat prin taxele platite si a oferit locuri de munca pentru aproximativ 16,6 milioane de persoane in Uniunea Europeana - unul din 13 locuri de munca din Uniune este in industria ospitalitatii.

Studiul arata ca numarul de locuri de munca oferite de sectorul ospitalitatii a crescut cu 29% in perioada 2000-2010, in timp ce locurile de munca la nivelul economiei per ansamblu au crescut, in aceeasi perioada, cu doar 7,1%, adica mai putin de 1% in fiecare an.

Romania ocupa locul 27 dintre cele 31 de tari analizate dupa contributia sectorului la PIB in anul 2010, cu 2.1%. Acelasi sector contribuie la PIB-ul Bulgariei de doua ori mai mult, adica 4,2% din PIB. Romania este urmata in clasament de Slovacia, Cipru, Lituania si Polonia.

Tarile cu o industrie a ospitalitatii generand o contributie semnificativa la PIB sunt cele cu traditie indelungata in turism, precum Malta (7,9%), Grecia (6,5%) si Spania (6,3%). La nivelul UE, media contributiei sectorului la PIB este de 3,7%.

Citeste si:

In Romania, sectorul sustine (direct, indirect sau indus) 4,5% din numarul total al angajatilor de la nivelul economiei si are cel mai mare efect de multiplicare, dupa Turcia, din cele 31 de tari analizate: 1,63 de Euro. Ceea ce inseamna ca, la fiecare 1 euro cheltuit in acest sector, au fost investiti alti 1,63 de euro in economie. Media UE a acestui indicator este 1,16 de Euro.

Industria ospitalitatii din Romania a crescut pana la aproape 3 miliarde de euro in 2008, dar a fost urmata de o scadere de 22% pana la sfarsitul lui 2010, ajungand la 2,3 miliarde de euro.

Restaurantele reprezinta aproape 40% din cifra de afaceri a sectorului si angajeaza 43% din forta de munca din sector (peste 60.700 persoane in 2010). Faptul ca numarul de restaurante a fost mai mare in 2010 (8.200) decat in 2008 (8.000) demonstreaza rezistenta acestui segment la scaderea cifrei de afaceri cu 9% in aceeasi perioada.

Hotelurile reprezinta al doilea sub-sector dupa cifra de afaceri, cu 31% din totalul anului 2010, si cu un numar de angajati de aproximativ 35.500. Barurile au fost in mod particular afectate de cresterea taxelor (TVA si accize), cu o reducere de 7% a numarului de unitati economice in 2010.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2012.