Dan Pascariu va fi revocat din pozitia de presedinte CA al Tarom, iar mandatul de CEO a belgianului Christian Heinzmann va reveni la durata de patru ani, au declarat surse apropiate situatiei.

"Decizia privind revocarea va fi luata intr-o AGA programata marti", au afirmat sursele.

Tot marti, Nicolae Demetriade a anuntat ca a demisionat din functiile de administrator si director executiv al Tarom, scrie Mediafax.

"Daca dumneavoastra aveti informatii ca si domnul Pascariu si-a transmis demisia, atunci sigur ca voi lua act si de demisia domnului Pascariu", a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, raspunzand unor intrebari ale presei privind inlocuirile celor doi din Consiliul de Administratie al Tarom.

Intrebat care sunt nemultumirile ministerului privind activitatea celor doi, Manescu a raspuns ca pe ea o intereseaza cel mai mult ca Tarom sa ramana un brand pentru Romania.

Compania Nationala de Transport Aerian trebuie sa fie, asa cum a fost in trecut foarte importanta, foarte bine conectata la nivel international, a sustinut Manescu.

"Daca pana in momentul acesta acest lucru nu s-a intamplat din motivele pe care dumneavoastra le cunoasteti foarte bine - conflictul intre CA si domnul Heinzmann - eu sper ca o schimbare sa fie benefica Tarom. Eu nu vreau schimbari care sa favorizeze persoane, eu vreau schimbari care sa favorizeze compania", a spus Manescu.

Ministrul a adaugat ca Tarom trebuie sa dezvolte cursele interne si regionale.

Solicitata de jurnalisti sa precizeze care sunt motivele acestei rasturnari de situatie la Tarom si daca au existat constrangeri din partea creditorilor internationali ai Romaniei pe aceasta tema, ministrul a evitat sa dea un raspuns concret.

"N-as spune ca este o constrangere din partea creditorilor internationali, eu pot sa va spun ca, din cate stiu, o sedinta a AGA va avea loc. A avut loc acum ceva timp, a analizat situatia, iar la urmatoarea sedinta a actionarilor eu stiu ca trebuie sa se ia o hotarare in sensul reformarii, restructurarii, unor schimbari la Tarom", a spus Manescu.

Ea a afirmat ca daca respectiva AGA va decide ca Heinzmann sa isi continue mandatul, atunci acest lucru se va intampla, in conditiile in care CEO are un contract de management si de mandat, precum si un plan de management pe care trebuie sa il implementeze.

"Pentru ca domnul Heinzmann sa poata implementa acest plan de management, trebuie sa aiba suportul CA. Nu se poate ca managerul sa traga intr-o directie si Consiliul de Administratie in alta directie. Este impotriva firii si cineva trebuie sa faca un compromis", a mai spus ministrul Transporturilor.

La finele lunii septembrie, Manescu a declarat ca mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va incheia pe 19 noiembrie. Belgianul anuntase anterior ca isi doreste sa-si continue activitatea in cadrul companiei aeriene si dupa aceasta data.

In iunie Heinzmann declara ca a semnat un document la solicitarea presedintelui Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, care prevede printre altele ca durata mandatului sau a fost redusa de la patru ani la un an, mentionand ca pana in luna noiembrie isi va pastra functia de CEO si responsabilitatile aferente.
In replica, seful CA, Dan Pascariu, afirma la vremea respectiva ca exista mai multe nemultumiri la adresa activitatii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.

CA-ul Tarom a hotarat la 22 iunie sa urgenteze aplicarea masurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

Potrivit mai multor surse, in Consiliul de Administratie al Tarom, unde un loc este vacant, ar urma sa fie numiti Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Dante Stein, consilier onorific al premierului, si Laurentiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam.

Ceilalti membri ai Consiliului de Administratie sunt Valentin Macec, Ciprian Ladunca, Marius Ghenea si Dumitru Prunariu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri