Maramures, Zarnesti si Muntii Apuseni vor fi primele trei zone din tara certificate ca destinatii ecoturistice, incepand din primavara anului viitor, alte sase zone aflandu-se pe lista viitoarelor destinatii ecoturistice din Romania si urmand sa fie certificate pana la sfarsitul anului 2014.

Anuntul a fost facut la Poiana Brasov, la cea de-a doua editie a Conferintei europene de ecoturism, de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, care a afirmat ca noua zone din tara sunt propuse pentru a deveni destinatii ecoturistice, transmite Mediafax.

"Romania este printre primele tari, daca nu prima tara din Uniunea Europeana, care a implementat sistemul de certificate a destinatiilor ecoturistice. Este un parteneriat facut de noi, ca Autoritate nationala de turism, impreuna cu mediul privat, cu asociatia pentru ecoturism din Romania, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinatiilor ecoturistice. In prezent, avem in lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinatii ecoturistice, iar alte sase sunt in analiza", a spus Filipescu.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a mai spus ca destinatiile care au dosarele de certificare "in lucru" sunt: "Creasta Cocosului-Mara-Cosau" din Maramures, "Padurea Craiului" din Muntii Apuseni si "Piatra Craiului" din zona Zarnesti.
Printre destinatiile care vor primi certificarea de zone ecoturistice se numara, de asemenea, zona "Crisan - Mila 23" din Delta Dunarii, "Tara Hategului - Retezat" si "Tara Dornelor" din Muntii Calimani.

"Problema este ca cei care aplica pentru aceste destinatii eco trebuie sa faca un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societatile care se ocupa de deseuri si mai dureaza putin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc si fac certificarea acestor zone", a mai spus Filipescu.

Potrivit acestuia, criteriile in functie de care o zona este certificata ca destinatie ecoturistica sunt "numeroase" si fac referire la aspecte cum ar fi: utilizarea partiala de diverse surse de energie alternativa, managementul deseurilor in zona respectiva, conservarea mediului.
Intrebat daca Romania are mai mari sanse sa atraga turisti prin intermediul ecoturismului decat prin intermediul unitatilor turistice clasice, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism a raspuns: "Cu siguranta".

"La nivel european vorbim de o crestere a gradului de urbanizare, foarte multa lume traieste in mediul urban si foarte multa lume incearca sa caute diversitate si experiente noi si Romania are acest potential. La nivel european exista o tendinta pentru tot ceea ce inseamna imbunatatire a stilului de viata. Uitati-va la tarile occidentale: toata lumea cauta produse bio, produse ecoturistice, o reintoarcere spre natura. Noi avem acest potential si trebuie valorificat si nu in ultimul rand profilul turistului caruia Romania i se adreseaza este exact acel turist cu discernamant, care are o anumita educatie, deci partea noastra de promovare si produsele noastre se adreseaza exact acestor categorii", a mai spus Razvan Filipescu.

Romania gazduieste, in perioada 23 - 25 octombrie, a doua editie a Conferintei Europene de Ecoturism, la care participa reprezentanti din sectorul de afaceri, ONG-uri, federatii si administratii de arii protejate, asociatii de ecoturism din 20 de tari.

Criteriile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si mai multi parteneri, au fost lansate in Bucuresti, la Bibilioteca Nationala a Romaniei, in cadrul Conferintei Nationale de Ecoturism din noiembrie 2012.

Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) si a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de catre Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania, format din reprezentanti ai MDRT, Ministerului Mediului si Padurilor, Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Turism, Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER), WWF Programul Dunare Carpatí Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatíei pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania si ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Potrivit initiatorilor, Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism.

Sursa foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri